Cele trei puncte ale planului Corinei Crețu pentru funcția de comisar al Politicii Regionale

Cele trei puncte ale planului Corinei Crețu pentru funcția de comisar al Politicii Regionale
Publicat: 22/10/2014, 20:22

Comisarul pentru Politică Regională, Corina Crețu, precizează că are trei priorități în mandatul său: negocierea programelor operaționale, creșterea absorbției fondurilor europene, prin transferul de bune practici din state precum Polonia către țări ca România și o simplificare a birocrației.

„Sunt onorată și recunoscătoare pentru votul acordat astăzi (miercuri – n.r.) de Parlamentul European, care mi-a încredințat mandatul Politicii regionale în noua Comisie Juncker”, a declarat Corina Crețu, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Comisarul român consideră că Politica regională este „un instrument esențial” pentru creșterea competitivității Uniunii Europene, revenirea la creștere economică și crearea de locuri de muncă.

„Am trăit cea mai mare parte a vieții mele într-o țară care s-a bucurat de o creștere economică impresionantă grație instrumentelor de pre-aderare ale UE. Am văzut cu ochii mei efectele pe care politicile de coeziune le au asupra vieților oamenilor obișnuiți. Dar, odată cu criza, motoarele economice ale Europei au încetinit, discrepanțele economice dintre regiunile Europei au crescut și acum trebuie să muncim de două ori mai mult pentru a readuce economia pe făgașul său și pentru a genera locurile de muncă atât de necesare în toate regiunile noastre”, a afirmat Crețu.

Comisarul pentru Politică regională dă asigurări că mandatul său nu va fi „unul convențional”, ci va face reformă, pe principiul „schimbării de sus în jos”.

„Prioritatea noastră absolută astăzi este să facem o treabă bună în negocierea programelor operaționale care vor determina investițiile publice europene pentru următorii șapte ani, mai ales în acele regiuni și țări care au cel mai mult nevoie de ele. Aceasta este cheia către ieșirea din criză pentru Uniune. Fondurile noastre sunt singurii bani noi pe care-i avem la dispoziție pentru eforturile de investiție atât de necesare în economia reală”, a subliniat Crețu.

Ea a spus că nu va fi compromisă calitatea programelor, care trebuie să aibă impact economic. „Avem nevoie să traducem bunele intenții bune din acordurile de parteneriat în realități operaționale care pot aduce schimbare. Trebuie să ne asigurăm că proiectele sunt adoptate la timp, fără să compromitem calitatea lor”, a mai spus Corina Crețu.

Corina Crețu a precizat că noua Comisie va căuta „noi căi pentru a crește absorbția fondurilor europene de către statele membre prin transferul de bune practici dinspre state precum Polonia și Portugalia către state precum Romania și Bulgaria”.

Cea de-a doua prioritate a comisarului român constă în folosirea „cu chibzuință” a fiecărui euro din bugetul UE. „Pentru a reuși, avem nevoie ca fiecare stat membru să folosească din plin instrumente financiare inovatoare, cum ar fi împrumuturile și garanțiile în locul granturilor, pentru a putea finanța mai multe proiecte, pentru a potența investițiile private și pentru a crea noi locuri de muncă”, a subliniat Crețu.

Totodată, ea a afirmat că va pune la dispoziția statelor membre „toată asistența tehnică și instituțională de care va fi nevoie pentru a facilita apariția unor proiecte de calitate”, incluzând diseminarea cât mai largă a bunelor practici, colaborarea inter-regională și stimularea producerii de propuneri de proiecte relevante.

Cea de-a treia prioritate se referă la simplificarea procedurilor și a birocrației, „cu păstrarea unei bune gestiuni administrative și financiare și unei politici strice de toleranță zero pentru fraudă”.

„Știu că este un obiectiv foarte dificil, dar nu mai vreau să aud că un IMM sau altul nu mai este interesat să obțină finanțările noastre pentru că i se par procedurile mult prea lungi, prea birocratice și prea greoaie”, a punctat Corina Crețu.

„Președintele Juncker a spus că există în Uniunea Europeană un al 29-lea stat membru, cel al șomerilor, majoritatea dintre ei oameni tineri, de care trebuie să fim cu toții conștienți în timpul acestui mandat. Vreau să îi asigur că la ei mă gândesc astăzi când îmi suflec mânecile și mă apuc de treabă”, a conchis comisarul român.

Parlamentul European a aprobat, miercuri, Comisia Juncker, care își va începe mandatul la 1 noiembrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația