VIDEO – LIVE UPDATE | Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege: „Întreaga lume este alături de mine ca urmare a pierderii ireparabile pe care am suferit-o cu toţii”/ Ceremonia, transmisă live pentru prima dată în istorie

VIDEO - LIVE UPDATE | Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege: „Întreaga lume este alături de mine ca urmare a pierderii ireparabile pe care am suferit-o cu toţii”/ Ceremonia, transmisă live pentru prima dată în istorie
VIDEO - LIVE UPDATE | Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege: „Întreaga lume este alături de mine ca urmare a pierderii ireparabile pe care am suferit-o cu toţii”/ Ceremonia, transmisă live pentru prima dată în istorie / Sursa foto: AP / Mediafax Foto
Publicat: 10/09/2022, 12:00
Actualizat: 11/09/2022, 07:19

Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege de Consiliul de Aderare, într-o ceremonie istorică la Palatul St James, sâmbătă, la ora 12:00. Charles a devenit rege în momentul în care mama sa a murit.

UPDATE ora 20:00 – Data de 19 septembrie, o zi importantă pentru Marea Britanie. Va avea loc înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a

Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, care a decedat joi, după 70 de ani de domnie, vor avea loc luni, pe 19 septembrie. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial din Anglia care se ocupă cu ceremoniile de stat.

UPDATE ora 17:30 – Regele Charles al III-lea, cetățean de onoare al orașului Horezu: ”Îi dorim o domnie cu multe și frumoase realizări”

În anul 2005 – pe atunci Prinț de Wales -, Charles a vizitat județul Vâlcea și a fost foarte încântat de frumusețile zonei. Autoritățile locale de la acea vreme au decis să-l facă cetățean de onoare. După ce a primit acest titlu, Charles a trimis o scrisoare de mulțumire primăriei din Horezu.

UPDATE ora 16:00 – Vladimir Putin îl felicită pe Charles al III-lea după proclamarea sa ca rege

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a trimis sâmbătă o telegramă de felicitare lui Charles al III-lea după proclamarea sa oficială ca monarh al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi al altor 14 ţări din Commonwealth.

UPDATE ora 15:30 – Parlamentari de rang înalt, în frunte cu prim-ministrul Liz Truss, au depus un nou jurământ de credință față de regele Charles al III-lea într-o sesiune specială a Parlamentului britanic

Președintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle, a deschis procedura prin depunerea jurământului, urmat de Sir Peter Bottomley, cel mai longeviv parlamentar britanic.

Hoyle a spus că din cauza „constrângerilor legate de timp” doar un număr mic de parlamentari vor putea depune jurământul astăzi.

Premierul Liz Truss s-a numărat printre cei care au depus jurământul de credință, rostind cuvintele: „Jur pe Dumnezeu atotputernic că vă că voi fi loială și devotată complet Majestății Sale Regele Charles, moștenitorilor și urmașilor săi, conform legii, așa că așa să mă ajute Dumnezeu”.

Într-o ședință rară, parlamentarii britanici se adună pentru a doua zi consecutivă pentru a-i aduce un ultim omagiu regretatei Regine Elisabeta a II-a.

Este ultima dată când Parlamentul se va afla în sesiune până la încheierea perioadei de doliu național dedicat înmormântării Reginei.

Anterior, miniștrii de rang înalt au participat la Consiliul de Aderare de la Palatul St James, unde Charles va fi proclamat oficial suveran.

UPDATE ora 14:50 – Regele Charles a ajuns la Palatul Buckingham după proclamare

Mulțimea de oameni l-au primit pe aplauze la Palatul Buckingham pe Regele Charles.

Monarhul a fost văzut zâmbind și făcând semn cu mâna către cei care așteptau să-l vadă pe noul rege.

UPDATE ora 13:20 – Ziua înmormântării Reginei Elizabeth a II-a va fi declarată sărbătoare legală naţională

Regele Charles al III-lea a aprobat un ordin ca ziua în care Regina Elizabeth a II-a va fi înmormântată să fie declarată sărbătoare legală naţională, relatează The Guardian, citat de News.ro.

Data oficială nu a fost încă confirmată, dar este aşteptată să fie luni, 19 septembrie.

UPDATE ora 12:20 – „Întreaga lume este alături de mine, la pierderea ireparabilă pe care am suferit-o cu toții”

„Doamnelor şi domnilor, îmi revine datoria plină de tristeţe să vă anunţ moartea mult iubitei mele mame, Regina. Ştiu cât de multă compasiune aveţi pentru mine atât voi cât şi întregul popor – şi cred că pot să cred că şi întreaga lume – în urma acestei pierderi ireparabile pe care am suferit-o cu toţii. Pentru mine este o mare consolare să ştiu că această compasiune exprimată de atât de mulţi oameni faţă de sora mea şi de fraţii mei şi că această afecţiune şi sprijin copleşitor vor fi extinse către întreaga noastră familie după această pierdere.

Pentru întreaga noastră familie, precum şi pentru acest regat şi pentru familia extinsă de naţiuni din care facem parte, mama mea a oferit un exemplu de iubire pentru toată viaţa şi de serviciu public altruist. Domnia mamei mele a fost fără precedent ca durată, dedicare şi devotament. Chiar şi acum când suntem în doliu, îi mulţumim pentru această viaţă de credinţă. Sunt profund conştient de această importantă moştenire şi de îndatoririle şi responsabilităţile serioase care, de acum, îmi revin mie.

Asumându-mi aceste responsabilităţi, mă voi strădui să urmez acest exemplu care mă inspiră pentru a susţine guvernul constituţional şi să aduc pace, armonie şi prosperitate pentru oamenii care trăiesc în aceste insule, în ţările din Commonwealth şi în teritoriile din lumea întreagă. În acest scop, ştiu că voi fi susţinut prin afecţiunea şi loialitatea oamenilor al căror suveran am fost numit şi că în exercitarea acestor îndatoriri voi fi sfătuit de consiliul parlamentarilor aleşi de ei. În tot acest proces, sunt profund încurajat şi de sprijinul constant pe care mi-l oferă iubita mea soţie.

Profit de această ocazie pentru a confirma dorinţa şi intenţia mea de a continua tradiţia de încredinţare a veniturilor ereditare, inclusiv a Crown Estate, către Guvern în beneficiul nostru al tuturor, în schimbul Sovereign Grant, fondul care asigură realizarea îndatoririlor mele oficiale în calitate de şef al statului şi al naţiunii. În îndeplinirea sarcinii grele care mi-a fost încredinţată, căreia îi voi dedica tot restul vieţii mele, mă rog pentru a cere călăuzire şi ajutor din partea Dumnezeului Atotputernic”, a declarat regele Charles al III-lea

VIDEO - LIVE UPDATE | Charles al III-lea, proclamat oficial rege sâmbătă / Ceremonia, transmisă live pentru prima dată în istorie
VIDEO – LIVE UPDATE | Charles al III-lea, proclamat oficial rege sâmbătă / Ceremonia, transmisă live pentru prima dată în istorie

UPDATE ora 12:15 – Este așteptat noul rege

Participanții așteaptă acum intrarea Regelui pentru a doua parte a ceremoniei.

Foștii premieri ai Marii Britanii sunt și ei prezenți la eveniment

UPDATE ora 12:00 – Se citește proclamația – Carol al III-lea este declarat rege

Ceremonia este condusă de Lordul Președinte Penny Mordaun

„Este trista mea datorie să vă informez că Majestatea Sa Regina Elisabeta a doua a murit joi, 8 septembrie 2022, la Castelul Balmoral”, începe Mordaunt.

Pe scenă, alături de ea, se află Prințul William, Regina Consort Camilla, prim-ministrul Liz Truss și Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby.

Proclamația s-a terminat cu „God save the King!”

UPDATE ora 11:20 – Premierul Liz Truss a ajuns la Consiliul de Aderare

Reporterii BBC transmit că premierul Liz Truss a ajuns la Consiliul de Aderare

Ea a intrat în clădire printr-o zonă unde publicul adunat nu a putut-o vedea. La Consiliul de Aderare se va întâlni cu colega ei – conservatoarea Penny Mordaunt – care, în calitate de Lord Președinte al Consiliului, are rolul de a anunța moartea Reginei în timpul ceremoniei.

UPDATE ora 10:30 – Împăratul Japoniei va participa la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

Împăratul Naruhito al Japoniei intenţionează să participe la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, care a murit joi la vârsta de 96 de ani, au anunţat sâmbătă mass-media nipone, citate de Kyodo, AFP şi Reuters.

Şi soţia lui Naruhito, Împărăteasa Masako, ar urma să participe la funeralii, dacă starea sa de sănătate i-o permite, potrivit presei locale.

Ar fi vorba despre prima călătorie în străinătate a Împăratului Naruhito după întronizarea sa în mai 2019, după abdicarea tatălui său.

UPDATE ora 10:00: Sute de oameni și jurnaliști internaționali s-au adunat la poarta palatului pentru a asista la ceremonia istorică

Deși multe persoane ar putea vedea evenimentul de acasă, pentru că el este transmis live, ele spun că vor să fie de față, pentru a-și arăta respectul și încrederea pe care le au în fața noului rege.

Ceremonia va începe la ora 12:00, ora României.

Regele Charles al III-lea este proclamat rege

Consiliul de Aderare, care va fi televizat pentru prima dată, începe la ora 12.00, ora României, când Regele va face o declaraţie personală cu privire la moartea Reginei şi va depune un jurământ că va păstra Biserica Scoţiei – pentru că în Scoţia există o împărţire a puterilor între biserică şi stat.

Printre cei prezenţi se vor număra Camilla, care de 17 ani este soţia lui Charles şi care acum are titlul de Regina Consoartă, şi fiul regelui, William, noul Prinţ de Wales, scrie News.ro.

Primul discurs al Regelui Charles al III-lea
Primul discurs al Regelui Charles al III-lea – FOTO: Profimedia

Ce se întâmplă la Consiliul de Aderare

  • Din punct de vedere istoric, la acesta participă toţi membrii Consiliului Privat, un corp de consilieri ai suveranului care datează din vremea regilor normanzi. Dar, având în vedere că numării 700 de membri, majoritatea foşti şi actuali politicieni, doar 200 urmează să fie convocaţi.
  • Ei se reunesc iniţial la Palatul St James fără Rege. Deputatul conservator Penny Mordaunt, numit Lord Preşedinte al Consiliului Privat de prim-ministrul Liz Truss, va anunţa moartea suveranei.
  • Grefierul Consiliului citeşte cu voce tare testul Proclamaţiei de aderare, inclusiv titlul ales de Charles ca rege – Charles al III-lea.
  • Proclamaţia este semnată de un grup care include Regina Consoartă, Prinţul de Wales, Arhiepiscopul de Canterbury, Lordul Cancelar, Arhiepiscopul de York şi prim-ministrul.
  • Lordul Preşedinte face apel la linilşte şi citeşte şi celellalre aspecte aferente proclamaţiei, ocupându-se de proclamaţiile publice şi de ordinele pentru salvele dein Hyde Park şi de la Turnul Londrei.
  • Regele intră în a doua parte a consiliului, la care participă doar consilieri privaţi şi face o declaraţie personală privind  moartea Reginei.
  • El depune un jurământ că va păstra Biserica Scoţiei şi semnează două documente pentru a consemna aceasta, cu Regina Consoartă şi Prinţul de Wales ca martori
  • Consilierii privaţi ​​vor semna şi ei proclamaţia

Prima proclamaţie publică urmează să aibă loc de la balconul  Palatului St James din Londra, la ora 13:00 (ora României), moment care este de obicei însoţit de un ritual vechi de secole, cu trompete şi salve trase în Hyde Park şi la Turnul Londrei.

Deşi nu fac parte din proclamaţia oficială, cuvintele „Regina a murit, trăiască regele” sunt adesea adăugate după aceea.

O a doua proclamaţie va fi citită o oră mai târziu, la Royal Exchange în  City of London. Proclamaţii separate vor fi citite în Scoţia, Wales şi Irlanda de Nord, duminică la prânz.

Ceremonia vine după ce, într-un discurs emoționant, primul în noua sa calitate, Regele a promis că va sluji naţiunea cu aceeaşi „devotament neclintit” pe care l-a avut mama sa în timpul domniei sale de 70 de ani.

Vă recomandăm să citiți și:

VIDEO Primul discurs al Regelui Charles al III-lea: „Dragei mele mame, acum, când îți începi ultima mare călătorie, să te alături dragului și răposatului meu tată, vreau să îți spun doar atât – Îți mulțumesc!”

CORESPONDENȚĂ EXCLUSIVĂ. Trimisul special al Gândul se află la Londra: Britanicii își plâng Regina la Palatul Buckingham! ”Ea reprezenta identitatea noastră!”

VIDEO Regele Charles al III-lea a fost întâmpinat cu un sărut la Palatului Buckingham: „Nu m-am gândit vreodată că aș putea săruta un rege. E adorabil, e perfect”

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului