Charles Michel a folosit un avion privat în 64% din deplasările externe, inclusiv la Summitul climatic din Egipt, alături de Ursula von der Leyen

Charles Michel a folosit un avion privat în 64% din deplasările externe, inclusiv la Summitul climatic din Egipt, alături de Ursula von der Leyen
Sursa FOTO: Profimedia
Publicat: 30/03/2023, 12:32

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a utilizat un avion pentru zboruri charter în 72 dintre cele 112 călătorii oficiale efectuate de la începerea mandatului său în 2019 până în decembrie anul trecut.

El a folosit ”taxiuri” aeriene închiriate în aproximativ 72 de călătorii, adică aproximativ 64% din total, inclusiv la discuțiile COP27 din Egipt din noiembrie anul trecut și la summitul COP26 de la Glasgow din 2021. Michel a invitat-o pe președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în zborul spre Egipt, scrie Politico.

Astfel în perioada menționată, Michel a utilizat curse aeriene de linie în doar 18 vizite externe, în timp ce în 2022, el a folosit un avion privat în 28 dintre cele 46 de deplasări oficiale externe. El a călătorit cu trenul în doar trei dintre călătoriile externe făcute anul trecut.

Fost prim-ministru al Belgiei, Charles Michel a transmis un mesaj solemn atunci când a sosit în staţiunea egipteană Sharm El-Sheikh: „Avem o armă climatică îndreptată spre tâmplă. Suntem şi vom rămâne campioni ai acţiunii climatice”.

Potrivit organizaţiei neguvernamentale Transport & Environment, un avion privat poate emite 2 tone de dioxid de carbon pe oră, ceea ce înseamnă că, pentru zborul până la Sharm El-Sheikh şi retur (în total 10 ore), avionul care i-a transportat pe Charles Michel şi pe Ursula von der Leyen a emis aproximativ 20 de tone de CO2. Media anuală a acestor emisii pentru un cetăţean UE este de 7 tone.

Majoritatea delegaţilor la COP27 – printre care vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, potrivit unui diplomat european – au folosit zboruri de linie pentru a ajunge la Sharm El-Sheikh.

Decizia de a călători în Egipt cu un avion privat a fost luată întrucât nu existau zboruri de linie astfel încât Charles Michel să poată reveni la Bruxelles unde urma să fie prezent la Parlamentul European, a declarat purtătorul său de cuvânt Barend Leyts pentru Politico.

Cabinetul preşedintelui Consiliului European a analizat şi posibilitatea ca acesta să se deplaseze în Egipt cu avionul premierului belgian Alexander De Croo, dar acesta urma să revină la Bruxelles înaintea încheierii programului oficial al lui Charles Michel la COP27.

Spre deosebire de numeroase guverne naţionale, Uniunea Europeană nu deţine propriile avioane pentru liderii instituţiilor sale. Închirierea unui avion privat a fost ”singura opţiune în aceste circumstanţe. Întrucât preşedinta Comisiei a fost de asemenea invitată la COP27, noi am propus să împartă un zbor”, a explicat Leyts.

Acesta a subliniat că închirierea avionului privat a a respectat regulile interne ale Consiliului, care stipulează că oficialităţile ar trebui să utilizeze zboruri de linie atunci când este posibil.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat că Ursula von der Leyen şi Charles Michel au utilizat un zbor comun pentru a merge la Sharm El-Sheikh, precizând că ajungerea la destinaţie şi programul încărcat al şefei executivului UE au făcut dificilă eventuala folosire a unui zbor de linie.

”Faptul că cei doi preşedinţi au călătorit împreună, alături de echipele lor, arată că au făcut tot posibilul pentru a optimiza costurile călătoriei şi a reduce amprenta de carbon aferentă”, a adăugat reprezentantul Comisiei.

Anterior, executivul comunitar declarase că utilizarea zborurilor charter de către Ursula von der Leyen este limitată la ”circumstanţe excepţionale”, precum raţiuni de securitate sau negăsirea unui zbor de linie conform programului preşedintei CE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
A venit vestea teribilă despre Florin Piersic. Verdictul medicilor
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ţara în care dacă reuşeşti să îţi iei o casă nu poți ști dacă o...