China face recensământul populației. Șapte milioane de persoane trimise să colecteze datele

China face recensământul populației. Șapte milioane de persoane trimise să colecteze datele
China face recensământul populației. Șapte milioane de persoane trimise să colecteze datele / Sursa FOTO: https://cdn.pixabay.com
Publicat: 03/11/2020, 13:03

China face recensământul populației, o acțiune de amploare care, însă, se desfășoară o dată la 10 ani. Pentru a grăbi acest proces, autoritățile au angajat șapte milioane de persoane care vor fi trimise „pe teren” să colecteze datele.

Autoritățile chineze observă un proces de îmbătrânire în ultimii ani, iar recensământul va ajuta la stabilirea politicilor sociale şi economice pentru anii viitori.

China face recensământul populației. Operatorii nu mai folosesc hârtie și pix

De duminică, 1 noiembrie, șapte milioane de persoane angajate în realizarea recensământului au început să meargă din uşă în uşă, adunând informaţii despre locuitorii Chinei. Datele strânse variază de la informații despre deţinerea de maşini sau despre eventuali membri de familie care se află în Hong Kong sau Taiwan.

Rezultatul recensământului va fi făcut public abia în aprilie.

Faţă de recensământul din 2010, operatorii nu mai folosesc acum hârtie şi pix, ci au asupra lor smartphone-uri şi tablete. Măsura se vrea a aduce un plus la acurateţea colectării datelor, dar nu va scurta și perioada de desfăşurare a recensământului, care va dura peste o lună, urmând să se încheie la 10 decembrie. Numărul întrebărilor a crescut de la 18 la 19, iar 10% din populaţie va fi selectată, ulterior, să răspundă suplimentar la 48 de întrebări dintr-un al doilea chestionar. Printre altele, chinezii trebuie să divulge valoarea chiriei pe care o plătesc lunar sau, în premieră, să spună dacă deţin maşini.

China se confruntă cu ceea ce experţii numesc o „bombă cu ceas demografică”, după decenii în care a impus politica unui singur copil (abandonată în 2016).