China îndeamnă Pakistanul și Iranul să înceteze CONFRUNTĂRILE militare /Iordania, suspectată că a efectuat bombardamente în Siria

China îndeamnă Pakistanul și Iranul să înceteze CONFRUNTĂRILE militare /Iordania, suspectată că a efectuat bombardamente în Siria
Publicat: 18/01/2024, 15:11
Actualizat: 19/01/2024, 13:25

Administrația de la Beijing a cerut, joi, Iranului și Pakistanului să înceteze confruntările militare, în contextul în care noul conflict, deși aflat sub control, generează preocupări privind escaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu, unde, pe fondul ofensivei israeliene din Fâșia Gaza, Iordania este suspectată că a efectuat raiduri aeriene în Siria.

”Partea chineză speră sincer că Iranul și Pakistanul vor da dovadă de calm și reținere și vor evita escaladarea tensiunilor. Noi suntem dispuși să jucăm un rol constructiv pentru reducerea tensiunilor”, a declarat Mao Ning, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

Confruntări militare între Iran și Pakistan

Armata pakistaneză a atacat, în cursul nopții, ”poziții teroriste” din provincia Sistan-Balucistan, situată în sud-estul Iranului. Teheranul a raportat moartea a nouă persoane, printre care se numără patru copii, conform postului de televiziune BBC News.

Guvernul de la Islamabad a argumentat că avea ”informații credibile despre activități teroriste de amploare”, subliniind că respectă ”în totalitate integritatea teritorială” a Iranului.

Atacurile armatei pakistaneze intervin ca reacție la bombardamentele efectuate de Iran pe teritoriul Pakistanului. Teheranul a argumentat că a atacat poziții ale ”grupului terorist iranian” Jaish al-Adli, activ pe teritoriul pakistanez. Atacurile Iranului s-au soldat cu moartea a cinci persoane.

Iranul a efectuat bombardamente și în Irak și Siria, vizând grupuri teroriste ca ripostă la atentatul produs la începutul anului în orașul Kerman, soldat cu 84 de morți și sute de răniți.

Israelul acuză Iranul că amenință ordinea internațională

Confruntările dintre Pakistan și Iran intervin pe fondul ofensivei israeliene în Fâșia Gaza și al schimburilor de focuri între armata israeliană și mișcarea islamistă libaneză Hezbollah. De asemenea, Statele Unite și Marea Britanie au efectuat mai multe bombardamente asupra rebelilor huthi din Yemen, după atacurile din Marea Roșie, lansate de islamiști ca ripostă la ofensiva israeliană din Fâșia Gaza.

”Există un imperiu al răului, coordonat de Iran, care mobilizează miliarde de dolari pentru armament. Dacă vrem menținerea ordinii internaționale instaurate după al II-lea Război Mondial, trebuie să combatem terorismul și să susținem combaterea terorismului”, a declarat joi, la Forumul Economic Mondial de la Davos, președintele Israelului, Isaac Herzog, citat de site-ul Tagessschau.de.

Iordania, acuzată că a atacat grupuri din Siria

Cel puțin nouă persoane au fost ucise, joi, în urma unor raiduri aeriene efectuate în regiunea siriană Suwayda. A fost vizată localitatea Orman, conform organizației Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Autoritățile siriene atribuie raidurile aeriene Iordaniei, care nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informațiile. Raidurile aeriene au vizat rețele suspectate de trafic de droguri.

Foto: Profimedia

Citește și:

China vrea avansarea relațiilor cu Irlanda /Premierul Li Qiang observă ”potențialul enorm” al tehnologiilor ecologice și digitale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
9 judeţe, sub avertizări meteo cod galben şi portocaliu de vijelii. Vreme severă până vineri...
FILMUL crimei din Crângași! Detalii șocante: Ce s-a întâmplat, de fapt
„În loc să facem nuntă, facem înmormântare”. Imagini dureroase de la înmormântarea Monicăi, tânăra de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Cum i-a dat Mihai Albu vestea fiicei lui că are cancer: ”Am încercat să țin...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală GALATIA 2024
×