China trasează „liniile roșii” peste care America nu are voie să treacă!

China trasează „liniile roșii” peste care America nu are voie să treacă!
Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 07/03/2021, 22:35

China, „linii roșii” pentru America! La această concluzie au ajuns analiștii de politică externă pe care agenția EFE i-a contactat pentru a comenta ultimele evenimente pe subiectul relațiilor sino-americane. Părerea unanimă este că Beijingul şi-a trasat „liniile roşii” pe care SUA nu trebuie să le încalce. Asta, dacă vor o îmbunătăţire a relaţiilor dintre cele două superputeri!

Printre altele, China i-a cerut lui Joe Biden să reducă tonul la adresa Beijingului, să ia unele măsuri „urgente” şi să evite crearea de „noi obstacole” în calea dialogului.

China, „linii roșii” pentru America! Prima condiție: fără atacuri „răutăcioase”!

Înainte de orice, condiţiile puse de Beijing includ obligaţia ca Washingtonul „să înceteze să mai defăimeze China” cu atacuri pe care ministrul de Externe, Wang Yi, le-a calificat drept „răutăcioase şi complet nejustificate”.

Apoi, SUA trebuie să revină asupra nedreptăţilor pe care le-a comis împotriva Chinei în mandatul republicanului Donald Trump, iar prima sarcină a lui Joe Biden este să decidă anularea „restricţiilor nerezonabile” impuse de predecesorul său, o aluzie la taxele vamale aplicate de fostul lider de la Casa Albă asupra produselor chinezeşti. „Nu acceptăm acuzaţii nefondate, nici să fim calomniaţi sau să ni se afecteze interesele. Statele Unite s-au amestecat în afacerile multor ţări în numele democraţiei şi de multe ori au provocat conflicte”, a declarat Wang. Afirmațiile, făcute într-o conferinţă organizată în paralel cu reuniunea anuală a Adunării Naţionale Populare (legislativul chinez).

China, poziție neschimbată în ceea ce priveşte Taiwanul şi Hong Kongul

De la tribuna Adunării Naționale, înaltul diplomat chinez a aruncat o săgeată în direcţia Washingtonului pentru „ingerinţele americane în treburile interne ale altor ţări, care trebuie să înceteze deoarece, în caz contrar, lumea va continua să fie marcată de instabilitate”.

Wang a pledat pentru o „coexistenţă paşnică” între cele două puteri. Totuși, el a reiterat că ambele trebuie să se angajeze „să nu se amestece în treburile interne ale celeilalte”. Ministrul chinez a dat acest răspuns la o întrebare privind posibilele critici ale Washingtonului ca urmare a reformei electorale în Hong Kong. „Reformă este absolut necesară pentru a garanta stabilitatea Hong Kongului şi un viitor mai luminos pentru regiune”, spune Wang.

Un alt punct de fricţiune este Taiwanul, care se autoguvernează din 1949, dar este revendicat de Beijing. „Ne aşteptăm ca administraţia Biden să se îndepărteze în mod evident de practicile periculoase ale predecesorului său. Nu vom face concesii”, a avertizat Wang.

China caută să câştige bunăvoinţa Europei

În același timp, China caută să câştige bunăvoinţa Europei, remarcă analiștii de politică internațională. Academicianul Tong Zhao, de la Centrul de Politică Globală Carnegie-Tsinghua, declară că o refacere a alianţei transatlantice SUA – Europa îi îngrijorează pe liderii chinezi. De ce? Fiindcă „în China se crede că Washingtonul este în declin de influenţă şi de legitimitate”.

Ministrul de Externe chinez a evitat să răspundă la o întrebare pe această temă, dar a evidenţiat faptul că relaţiile dintre China şi Uniunea Europeană au primit un nou impuls odată cu încheierea negocierilor pentru un acord de investiţii între cele două părţi. „Nu suntem rivali. Iar China nu doreşte să bage zâzanie între Europa şi Statele Unite, dar salută o mai mare autonomie a Bruxellesului. O Europă puternică şi care să se coordoneze cu multe ţări este necesară pe scena internaţională”, a asigurat el.

Totodată, Wang a evidenţiat că bunele relaţii între China şi Rusia „sunt imperative în faţa prezentelor circumstanţe. „Lumea nu-şi poate permite luxul să se prăbuşească din cauza conflictelor. Trebuie să înfruntăm împreună provocările”, a spus el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă NU traversează nimeni?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
S-a rupt lanțul de iubire dintre Livia Eftimie și Spike? Detaliul care i-a dat de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului