Prima pagină » Actualitate » Cinci ostatici thailandezi, eliberaţi de Hamas, repatriaţi la Bangkok. Mărturii EMOȚIONANTE, după 16 luni de captivitate: „Nu i-am abandonat”

Cinci ostatici thailandezi, eliberaţi de Hamas, repatriaţi la Bangkok. Mărturii EMOȚIONANTE, după 16 luni de captivitate: „Nu i-am abandonat”

Cinci ostatici thailandezi, eliberaţi de Hamas, repatriaţi la Bangkok. Mărturii EMOȚIONANTE, după 16 luni de captivitate: „Nu i-am abandonat

Cinci ostatici thailandezi eliberaţi de Hamas au fost repatriaţi duminică la Bangkok, la 16 luni după ce au fost răpiţi de mişcarea islamistă palestiniană în Israel. Muncitorii agricoli au fost eliberaţi la 30 ianuarie, în cadrul primei etape a încetării focului între Israel şi Hamas, un acord al cărui scop final este de a pune capăt războiului declanşat la 7 octombrie 2023 de atacul fără precedent al mişcării pe teritoriul israelian.

Israelul și Hamas au ajuns la un acord de încetare a focului în Fâșia Gaza, după 15 luni de război

Atacul Hamas din octombrie 2023 s-a soldat cu moartea a 1.210 persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe cifre oficiale israeliene.

Represaliile Israelului au ucis cel puţin 48.181 de persoane în Gaza, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii din teritoriul administrat de Hamas. Organizaţia Naţiunilor Unite consideră cifrele fiabile.

Reamintim că mai mult de 3.000 de persoane – femei, bărbați și copii, cu vârste între 3 luni și 85 de ani – au fost rănite, ucise, bătute, violate și despărțite în mod brutal de familiile lor, de către gruparea teroristă Hamas, pe 7 octombrie 2023, în acea „sâmbătă neagră” în care a fost un adevărat masacru.

Bucuria reîntâlnirii cu familiile pentru cei cinci ostatici thailandezi eliberaţi de Hamas 

Watchara Sriaoun, Pongsak Tanna, Sathan Suwannakham, Surasak Lamnau şi Bannawat Saethao au aterizat pe aeroportul Suvarnabhumi din Bangkok la ora locală 07:30 (00:30 GMT), potrivit unui jurnalist AFP prezent la aeroport, fiind întâmpinaţi de rude şi de oficiali ai Ministerului de Externe.

Somboon Saethao, tatăl lui Bannawat, a declarat că este „atât de fericit” să se reunească cu fiul său, pentru care el şi restul familiei sale plănuiesc o ceremonie tradiţională thailandeză. „Nu cred că vreau ca el să fie din nou departe de casă”, a declarat el pentru AFP, citat de news.ro.

Autorităţile vor monitoriza acum reintegrarea celor care se întorc, „concentrându-se pe sănătatea lor mentală”, a declarat ministrul de externe Maris Sangiampongsa.

„Nu i-am abandonat niciodată pe aceşti ostatici”, a asigurat el în cadrul unei conferinţe de presă la aeroport.

La 7 octombrie, Hamas a răpit 31 de thailandezi, dintre care 23 au fost eliberaţi înainte de sfârşitul anului 2023, iar doi au fost declaraţi morţi în mai 2024. Se presupune că un ultim ostatic thailandez deţinut în Gaza este încă în viaţă.

Reamintim că sâmbătă armata israeliană (IDF) a anunţat că alți trei ostatici eliberaţi – Eli Sharabi, Or Levy şi Ohad Ben Ami – le-au fost predaţi de Hamas.

Până în prezent, 13 ostatici din cei 33 de copii –  femei şi bătrâni care urmau să fie eliberaţi în cursul primei etape de 42 de zile a acordului s-au întors acas – iar sute de deţinuţi palestinieni au fost la rândul lor eliberaţi în schimb.

Negocierile pentru a doua fază a acordului, care vizează eliberarea celor aproximativ 60 de ostatici rămaşi şi retragerea trupelor israeliene din Gaza, au început în Qatar, iar negociatorii israelieni urmau să se deplaseze sâmbătă la Doha, potrivit presei israeliene.

Israelul ar urma să elibereze 183 de palestinieni în schimbul eliberării celor trei ostatici

Vorbim despre 18 persoane care au executat pedepse pe viaţă, 54 care execută pedepse lungi şi 111 care au fost reţinuţi în Fâşia Gaza în timpul războiului.

În total, Israelul a declarat că va elibera până la 1.904 deţinuţi palestinieni – inclusiv 737 care execută pedepse pe viaţă pentru zeci de crime – în schimbul celor 33 de ostatici israelieni care urmează să fie eliberaţi în prima fază a acordului de încetare a focului încheiat cu Hamas.

100 de experți spun că atacul Hamas din 7 octombrie constituie un ”genocid”

Aproximativ 100 de experţi în drept internaţional au difuzat în presă o declaraţie în care afirmă că atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie 2023 în Israel, soldat cu 1.300 de morţi, ar putea constitui „un genocid”, potrivit dreptului penal internaţional.

”Teroriştii au masacrat 1.300 de persoane, la 7 octombrie, inclusiv femei şi copii, bătrâni şi tineri care petreceau în aer liber”, comentează semnatarii.

”Aceste acte constituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi în particular a dreptului internaţional penal”, apreciază ei, pentru că ”par să fi fost comise cu internţia de distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional – israelienii -, un obiectiv declarat în mod explicit de către Hamas.”

 

CITIȚI ȘI:

Hamas a eliberat patru OSTATICI israelieni. Este vorba de patru femei soldat din armata IDF / A doua săptămână a armistiţiului

EXTAZ și AGONIE în Israel, la eliberarea ostaticilor, după 470 de zile de captivitate. „Războiul împotriva terorismului nu va înceta”

Premierul Qatarului anunță când va intra în vigoare ARMISTIȚIUL în Gaza /Liderul Hamas: ”Israelul nu și-a atins obiectivele”

Biden prezintă detaliile ACORDULUI dintre Israel și Hamas /„După peste 15 luni de conflict, luptele se vor opri”

EXCLUSIV | Viața printre alarme și rachete trase la ore fixe, după masacrul Hamas. Româncă din Israel: „Mi se pare o realitate complet nebună”

EXCLUSIV | Scrisoarea sfâșietoare a unei mame în memoria fiicei, ucisă de Hamas: „Am îngropat floarea noastră frumoasă”/ „O durere nesfârșită”

 

CITIȚI ȘI:

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și