Cine este Bidzina Ivanișvili, MILIARDARUL care vrea să conducă Georgia. Ce avere are

Cine este Bidzina Ivanișvili, MILIARDARUL care vrea să conducă Georgia. Ce avere are
Publicat: 30/09/2012, 18:33
Actualizat: 29/09/2018, 04:27

Fiul unui miner, astăzi miliardar, opozantul Bidzina Ivanișvili, care se prezintă la alegerile legislative din Georgia, a decis să își pună averea în serviciul noilor sale ambiții politice în această mică țară din Caucaz, încă afectată de sărăcie, relevă AFP.

Rezervat, având o constituție corporală redusă, acest om care se confruntă cu președintele Mihail Saakașvili, puternicul său rival, este cel mai bogat din Georgia și ocupă locul 153 în clasamentul miliardarilor din 2012 al revistei Forbes, cu o avere estimată la 6,4 miliarde de dolari (cinci miliarde de euro).

Când s-a lansat în politică, în urmă cu aproximativ un an, a reușit să strângă în jurul său o opoziție până atunci divizată și care ducea lipsă de mijloace financiare, ce se prezintă la alegerile de la 1 octombrie ca o coaliție sub stindardul „Visul Georgian”.

Șansele sale de victorie au crescut de la ieșirea la iveală, săptămâna trecută, a unui scandal de tortură într-o închisoare din Tbilissi, care a împins doi miniștri ai guvernului să demisioneze și a aruncat o umbră asupra perspectivelor partidului la putere.

Căsătorit și tată a patru copii, Bidzina Ivanișvili și-a construit averea în Rusia, în haosul anilor ”90, care le-a permis unora să se îmbogățească în urma privatizării unor societăți din epoca sovietică, efectuate în împrejurări tulburi.

Alături de un partener rus, Vitali Malkin, a început să vândă computere, apoi a fondat Banca de credit rusă, cumpărând totodată părți ale unor societăți miniere și metalurgice, pe care apoi le-a vândut. În prezent, investește la bursa din Europa și Statele Unite.

Ivanișvili a cheltuit sute de milioane de dolari pentru restaurarea satului său natal și a mai multor monumente, teatre, muzee și școli din Georgia, a susținut construirea celei mai mari biserici ortodoxe din țară și chiar a cumpărat noi uniforme pentru armată.

Iubitor de artă, el și-a construit o imensă reședință în stil futurist la Tbilissi, o clădire de sticlă concepută de arhitectul japonez Shin Takamatsu, pe care a decorat-o cu opere ale unor artiști contemporani precum Lucian Freud, Damien Hirst sau Roy Liechtenstein. În 2006, a cumpărat lucrarea „Dora Maar cu pisica” de Pablo Picasso pentru 95 de milioane de dolari.

În ciuda dării sale de mână, miliardarul era relativ necunoscut marelui public înainte de a-și face intrarea în peisajul politic georgian. De atunci a devenit ținta mai multor atacuri.

În timp ce competitorii săi îl acuză că este un apropiat al Kremlinului, el insistă asupra dorinței sale de a vedea Georgia integrată în NATO și în Uniunea Europeană.

În octombrie 2011 i-a fost retrasă cetățenia georgiană pe motiv că nu poate avea dublă naționalitate, după ce a obținut un pașaport francez. Ivanișvili, căsătorit cu o franțuzoaică, a trăit în Franța.

Totuși, în fața criticilor provocate de această decizie, Parlamentul georgian a adoptat o lege care autorizează cetățenii Uniunii Europene care au locuit în Gerorgia cu titlu permanent în ultimii cinci ani să se prezinte la alegeri.

De asemenea, Ivanișvili a fost condamnat la plata unor amenzi de mai multe milioane de dolari pentru încălcarea legii electorale. El l-a amenințat recent pe Saakașvili, pe care îl acuză de autoritarism, cu manifestații în masă în cazul unor fraude în timpul scrutinului.

Dacă va câștiga aceste alegeri legislative, spune că în cazul în care va deveni premier, va renunța la funcții la capătul a doi ani și va lăsa guvernul în mâinile aliaților săi din coaliție, dând naștere unor îngrijorări cu privire la stabilitatea politică pe termen lung a țării.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice