Cine sunt principalii actori în alegerile din Grecia. Ce șanse are Tsipras să câștige din nou

Cine sunt principalii actori în alegerile din Grecia. Ce șanse are Tsipras să câștige din nou
Publicat: 18/09/2015, 19:48

Alexis Tsipras

Cel mai tânăr prim-ministru al Greciei din ultimii 150 de ani, Alexis Tsipras, în vârstă de 41 de ani, a primit lecții dure privind politicile europene în perioada de șapte luni cât s-a aflat la putere, perioadă care a luat sfârșit în luna august, când a demisionat după ce partizanii antieuropeni ai partidului său au „părăsit nava”.

Tsipras spune că este mai înțelept în urma acestei experiențe și dorește încă o șansă din partea alegătorilor pentru a domoli austeritatea cerută într-un nou plan de asistență financiară al UE pe care a fost forțat să îl accepte în luna iulie, pentru a păstra țara în zona euro.

Liderul de stânga a exclus posibilitatea unei mari coaliții alături de conservatorii din partidul Noua Democrație – chiar dacă publicul, în mod aparent, favorizează un Guvern unitar – și promite să continue lupta împotriva corupției și a sărăciei, dacă i se va încredința un nou mandat cu o durată de alți patru ani.

Evangelos Meimarakis

Un conservator ajuns în centrul atenției după ce predecesorul său, Antonis Samaras, a demisionat de la conducerea partidului Noua Democrație, avocatul Meimarakis a petrecut 41 de ani din cei 61 ai săi în politicile de partid.

Direcționând partidul spre centru, fostul ministru al Apărării și președintele Parlamentului spune că este nevoie de o mare coaliție pentru salvarea Greciei.

Cele câteva propuneri concrete pe care le-a făcut se referă la favorizarea investițiilor private, la respingerea majorărilor de taxe pentru agricultori propuse prin planul internațional de asistență financiară și la apelul de adoptare a unei linii mai aspre privind migrația.

Panagiotis Lafazanis

Politicianul care a pus capăt mandatului de premier al fostului partener Tsipras, fostul comunist în vârstă de 63 de ani Lafazanis a preluat multe dintre vechile sloganuri ale partidului Syriza împotriva austerității și dominației de către creditorii „dictatori” UE-FMI.

Lafazanis, un admirator al președintelui rus Vladimir Putin, spune că cea mai bună șansă de recuperare pentru Grecia este să renunțe la moneda unică, să își tipărească propriii bani și să devină competitivă prin devalorizare.

Partidul său Unitatea Populară – numele alianței lui Salvador Allende în Chile – ar putea depăși abia pragul de trei la sută din voturi, dar chiar și așa, acest lucru ar putea șubrezi eforturile lui Tsipras în formarea unui nou Guvern.

Stavros Theodorakis

Înainte unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din țară, Theodorakis conduce partidul proeuropean și proafaceri To Potami (Râul), care are drept scop să joace rolul decisiv în procesul următor de votare.

Un partid nou, format în anul 2014, To Potami a furnizat unii dintre cei mai prestigioși candidați ai Greciei, inclusiv un fost funcționar european cu rol de avocat al poporului.

Theodorakis a criticat averturismul partidului Syriza și trecutul nepotist al partidului Noua Democrație, dar ar putea sfârși prin a lucra cu oricare dintre ele dacă un Guvern nu poate fi format în alt mod.

Fofi Gennimata

Fiică a unui socialist proeminent, Fofi Gennimata, în vârstă de 50 de ani, a preluat în luna iulie partidul Pasok, care este acum doar o umbră a centrului de putere care a dominat politicile elene timp de trei decenii.

După ce a adus țara în contextul primului plan de asistență financiară UE-FMI sub conducerea lui Georgios Papandreou, Pasok și-a văzut reputația pătată în continuare, când unul dintre membrii săi fondatori a fost trimis la închisoare pentru spălare de bani și luare de mită în anul 2013.

Singura femeie din campanie, Fofi Gennimata, a făcut de asemenea apel la unitate pentru a duce Grecia mai departe, și pretinde că partidul ei nu mai este compromis de nepotism și delapidare.

Vassilis Leventis

Candidatul-surpriză al campaniei, Leventis, în vârstă de 63 de ani, a petrecut ultimii 25 de ani la un post de televiziune de noapte, criticând aspru corupția de la nivelul politicilor grecești și fiind bombardat de apeluri cu farse.

Însă după circa zece tentative eșuate la alegeri, partidul său Uniunea Centristă – unde el este singurul membru- este acum văzut drept un vot de protest credibil de către mulți greci, poate suficienți cât acest lucru să îl propulseze în Parlament pentru prima oară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni