Coborâre istorică de pe tronul Sfântului Petru. Papa Benedict al XVI-lea a părăsit Vaticanul la bordul unui elicopter

Publicat: 28/02/2013, 20:08
Actualizat: 28/02/2013, 20:08

Papa Benedict al XVI-lea și-a încheiat astăzi pontificatul și a părăsit Vaticanul, la mai bine de două săptămâni de la anunțarea demisiei sale, un act fără precedent în istoria catolicismului în ultimele șase secole. Mii de oameni s-au adunat în cetatea Vaticanului, pentru a-și lua rămas-bun de la cel care a condus Biserica Catolică timp de opt ani.

gândul a transmis plecarea lui Benedict în format LIVE TEXT

UPADATE 17:20 La Vatican au început ceremoniile ce pregătesc plecarea Papei Benedict al XVI-lea către Castelul Gandolfo.

UPDATE 17.51 – Papa Benedict al XVI-lea părăsește clădirea Vaticanului, luându-și la revedere de la cardinali. Suveranul Pontif va fi condus la o platformă pentru elicoptere din Vatican, de unde va zbura către Castelul Gandolfo.

UPDATE 18.00 – Automobilul cu care Papa Benedict al XVI-lea a fost transportat până la platforma din Vatican staționează lângă elicopter. Suveranul salută pentru ultima dată, apoi urcă în aparatul de zbor, în aplauzele credincioșilor care au afișat bannere prin care îi mulțumesc Pontifului pentru dragostea și credința arătate în cei opt ani petrecuți în fruntea Bisericii Catolice.

UPDATE 18.05 – Elicopterul care îl transportă pe Suveranul Pontif a decolat. Urmează un zbor de 20 de minute până la Castelul Gandolfo, reședința de vară a Papei, din apropiere de Roma. Proprietate a Sfântului Scaun încă din anul 1596, vila și grădinile sale se întind pe 55 de hectare, respectiv cu 11 hectare mai mult decât are Vaticanul, cel mai mic stat din lume.

UPDATE 18.22 – Elicopterul aterizează în apropiere de reședința Castel Gandolfo. Suveranul Pontif este întâmpinat de mai mulți membri ai clerului. Papa Benedict al XVI-lea va fi transportat cu un automobil până la vila în care va locui timp de două luni.

UPDATE 18.30 – Papa Benedict al XVI-lea a ajuns la Castel. În piața publică, sute de credincioși s-au adunat, scandând numele Suveranului Pontif.

UPDATE 18.36 – Papa apare la balconul vilei, de unde salută mulțimea: „Dragi prieteni, mă bucur că sunt alături de voi.”

UPDATE 18.39 – După o scurtă cuvântare, Suvernanul Pontif a binecuvântat credincioșii sosiți în piață, apoi s-a retras. „Vă mulțumesc! Noapte bună tuturor!”, a spus Papa Benedict al XVI-lea.


Papa Benedict al XVI-lea și-a început ultima zi a pontificatului său cu o întâlnire cu cardinalii din cadrul Curiei, care i-au adresat un ultim salut, informează Mediafax.

Fostul Papă va prelua, în acel moment, titlul oficial de „Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea, Papă emerit”, potrivit unui anunț făcut de părintele Federico Lombardi, purtător de cuvânt al Sfântului Scaun. Imediat după intrarea în vigoare a demisiei, Garda elvețiană de la intrarea în Castel Gandolfo va părăsi postul.

Cardinalul șambelan, italianul Tarcisio Bertone, va deveni un fel de Papă „interimar”, însărcinat cu administrarea Bisericii până la alegerea noului Suveran Pontif, urmând să exercite puteri net reduse.

Foto: AFP//Mediafax (Paulo Novais)

Monseniorul Bertone urmează să preia în mod simbolic posesia asupra proprietăților papale, și anume Palatul Apostolic al Vaticanului, Palatul Latran, sediul diocezei Romei unde Papa este prin tradiție episcop, și castelul Gandolfo, reședința de vară a papilor.

Cum va fi ales noul papă și cine sunt favoriții

Papa Benedict al XVI-lea a emis miercuri un decret numit „motu proprio” pentru a oferi „posibilitatea organizării anticipate” a Conclavului cardinalilor care îl vor alege pe succesorul său.

Cei 117 cardinali vor participa în perioada următoare la lungi sesiuni de vot timp, până când vor stabili numele noului pontif. În toată această perioadă, le va fi interzis orice contact cu alte persoane din afara instituției (inclusiv utilizarea telefoanelor), motiv pentru care, noaptea, aceștia vor dormi în clădirea „Domus Sanctae Marthae”, aflată la doar 350 de metri de Capela Sixtină.

Foto: AFP/Mediafax (Gabriel Bouys)

Identitatea celui care va fi ales de cardinalii reuniți în Conclav să îi succeadă Papei Benedict al XVI-lea rămâne un mister, dar numele a nouă favoriți circulă deja în culisele Vaticanului. Este vorba despre Angelo Socola, Gianfranco Ravasi, Peter Erdo, Christoph Schonborn, Marc Ouellet, Sean O”Maylley, Peter Turkson, Odilo Scherer și Luis Antonio Tagle.

Cea din urmă audiență a papei

Papa Benedict al XVI-lea a evocat miercuri „apele agitate” din perioada Pontificatului său, adăugând totodată că „Dumnezeu nu va lăsa Biserica să se scufunde”, în timpul ultimei sale audiențe în fața mulțimii sosite în Piața Sfântul Petru.

Suveranul Pontif, în vârstă de aproape 86 de ani, a făcut mai înainte un tur al pieței în papamobil, fiind aclamat de cei peste 100.000 de credincioși și turiști.

Foto: AFP//Mediafax (Alberto Pizzoli)

„Sunt într-adevăr emoționat și văd Biserica vie”, a spus Papa. „Eu nu abandonez crucea, dar rămân într-un mod nou aproape de Domnul crucificat. Eu nu îmi mai asum puterea sarcinii de a guverna Biserica, dar rămân în serviciul rugăciunii. Sfântul Benedict (fondatorul marelui ordin creștin al benedictinilor), al cărui nume de Papă îl port, îmi va fi un mare exemplu”, a adăugat Pontiful.

FOTO: Tiziana Fabi-AFP-Mediafax

De asemenea, în discursul său Papa a făcut aluzie la controversele apărute în cei opt ani de pontificat, arătând că „au existat momente deloc ușoare, în care apele erau agitate și vântul potrivnic, ca în întreaga istorie a Bisericii, iar Domnul părea că doarme. Dar tot timpul am știut că barca Bisericii nu este a mea, nu este a noastră, că este barca Lui și nu o va lăsa să se scufunde”

Cuvântarea Suveranului Pontif a fost ținută în 11 limbi, atât în limba franceză și engleză, cât și în germană, spaniolă și română. „Lăudat să fie Iisus Hristos! Adresez un salut cordial credincioșilor de limba română, mai ales celor de la Oradea! Vă primesc cu bucurie și vă doresc ca pelerinajul vostru să aducă roade bune pentru voi și comunitățile voastre. Vă binecuvântez din toată inima! „, a transmis Papa pelerinilor români veniți la mormintele Sfinților Petru și Pavel.

O demisie istorică

Papa Benedict al XVI-lea și-a anunțat demisia pe 11 februarie, argumentând că nu mai are forța necesară pentru a conduce Biserica Catolică, din cauza vârstei sale înaintate. El a făcut acest anunț într-o sală a Palatului Apostolic, în cursul unui consistoriu, la Vatican, pentru canonizarea martirilor din Otranto.

Născut la 16 aprilie 1927, într-o familie modestă din foarte catolicul land Bavaria, la Marktl-am-Inn, Joseph Ratzinger i-a succedat foarte charismaticului Papă Ioan Paul al II-lea, la 19 aprilie 2005, la vârsta de 78 de ani, după ce a condus timp de aproape un sfert de secol Congregația pentru Doctrina Credinței.

FOTO: Vicenzo Pinto-AFP-Mediafax

La încheierea pontificatului Papei Benedict al XVI-lea, Mediafax ZOOM publică o galerie inedită de imagini surprinse din viața lui Joseph Ratzinger, în special din perioada în care s-a aflat în fruntea Bisericii Catolice.

Fotografiile MEDIAFAX ZOOM pot fi vizualizate aici.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Președintele Klaus Iohannis se pensionează! Câți bani va primi liderul țării după 42 de ani...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Unde aleg românii să plece de Paște?