Comisia Europeană anunță Polonia că îi va reține o parte din fondurile europene pe care le are de primit. Care este motivul

Comisia Europeană anunță Polonia că îi va reține o parte din fondurile europene pe care le are de primit. Care este motivul
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09/02/2022, 10:50

Comisia Europeană a notificat marți Polonia că va reține o parte din fondurile europene alocate Varșoviei, pentru a acoperi prima tranșă a amenzilor pe care țara le-a primit de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și pe care nu le-a achitat.

Este pentru prima dată când Comisia trebuie să rețină astfel de amenzi din fondurile destinate unui stat membru, informează Reuters.

În septembrie anul trecut, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a impus Poloniei o amendă zilnică de 500.000 de euro pentru că nu a închis mina de lignit și centrala pe cărbune de la Turow, de la granița cu Cehia.

Polonia pierde milioane de euro din fondurile europene

Amenda a fost dată de instanța europeană în unei plângeri venite din partea Guvernului Cehiei, care a argumentat că operațiunile minei și centralei pun în pericol sursele de apă ale comunităților de peste graniță.

Guvernul eurosceptic și naționalist al Poloniei a refuzat să se conformeze hotărârii instanței.

„Comisia a informat Polonia că va continua cu compensarea plăților pentru penalitățile datorate în cauza «C-121/21, Cehia împotriva Poloniei» privind mina de lignit Turow”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Balazs Ujvari.

Potrivit Comisiei, sumele reținute reprezintă penalitățile pentru perioada septembrie-octombrie 2021.

Un oficial european a informat că suma reținută pentru acea perioadă este de aproximativ 15 milioane de euro.

„Comisia va reține sumele respective la zece zile lucrătoare de la această notificare”, a spus Ujvari.