Comisia Europeană le cere statelor membre UE să mobilizeze 5.000 de medici pentru combaterea Ebola. Noul bilanț al victimelor

Comisia Europeană le cere statelor membre UE să mobilizeze 5.000 de medici pentru combaterea Ebola. Noul bilanț al victimelor
Publicat: 27/11/2014, 07:17

Comisarii europeni Christos Stylianides (Ajutor Umanitar) și Vytenis Andriukaitis (Sănătate) ar fi stabilit contacte în acest sens cu cele 28 de state membre UE, deoarece, având în vedere „gravitatea situației, este necesară o reacție imediată”, a adăugat această sursă.

„Comisarii europeni au solicitat mai mult personal medical și (mai mulți) epidemiologi pe teren”, a anunțat Enrico Brivio, un purtător de cuvânt al Comisiei.

Vytenis Andriukaitis a scris despre aceste eforturi miercuri, într-o postare pe Twitter. „Am făcut apel la miniștrii din 14 state membre, le-am cerut să trimită mai mult personal medical în țările afectate de Ebola, răspunsuri pozitive”, se menționează în postarea comisarului european pentru Sănătate.

El ar urma să-și continue contactele cu miniștrii din toate statele membre, în timp ce Christos Stylianides, coordonator al UE pentru lupta împotriva epidemiei de Ebola, efectuează demersuri similare pe lângă oficialii guvernamentali din aria sa de competențe, a precizat aceeași sursă.

CE solicită mobilizarea a „5.000 de medici și a mii de îngrijitori”, dar și „mai multe mijloace financiare și logistice, în special în materie de transport”, a explicat sursa.

Acest personal medical „poate fi de compoziție mixtă”, incluzând „medici trimiși și finanțați de statele membre”, personal mobilizat în cadrul programelor cofinanțate de UE, precum și voluntari ai ONG-urilor.

Comisia a semnalat deja nevoia presantă de epidemiologi și de echipe mobile pentru a putea lupta împotriva epidemiei în satele și în zonele izolate.

Reveniți la jumătatea lunii noiembrie dintr-o misiune în cele trei țări cele mai afectate de epidemie – Sierra Leone, Liberia și Guineea -, cei doi comisari europeni au decis să accelereze ritmul mobilizării europene, dată fiind „gravitatea situației” din teren, a explicat sursa.

„Trebuie făcut totul pentru a stimula un răspuns, nu putem aștepta”, a insistat sursa pentru AFP. Mijloacele UE pentru combaterea epidemiei urmează a fi discutate într-o reuniune, luni, a miniștrilor Sănătății din statele membre.

UE s-a angajat până acum să deblocheze peste un miliard de euro pentru lupta împotriva Ebola, din care CE a pus la dispoziție 373 de milioane.

La fața locului, „solidaritatea europeană este tangibilă și nu teoretică”, dar „trebuie făcut mai mult” pentru a „consolida coordonarea”, a pledat Stylianides în fața Parlamentului European după întoarcerea din Africa.

Numărul deceselor provocate de epidemia de febră hemoragică Ebola a ajuns la 5.689, din totalul de 15.935 de persoane infectate cu acest virus, potrivit ultimului bilanț al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) publicat miercuri, relatează AFP.

Bilanțul precedent al OMS, publicat vineri, era de 5.459 de morți din 15.351 cazuri. Noul bilanț prezintă date înregistrate până la 23 noiembrie.

OMS consideră că datele acestor bilanțuri sunt subestimate.

Epidemia, cea mai gravă de la identificarea virusului în 1976, s-a declanșat în Guineea, la sfârșitul lui decembrie 2013. De atunci și până la 23 noiembrie 2014, epidemia de Ebola a provocat moartea a 1.260 de persoane în această țară, din 2.134 de cazuri.

De asemenea, s-au înregistrat 3.016 morți în Liberia, din 7.168 de cazuri.

În Sierra Leone, OMS a înregistrat 1.398 de decese din 6.599 de cazuri declarate.

Aproximativ 600 de cazuri au fost înregistrate în doar o săptămână în cele trei țări cele mai afectate de epidemia de Ebola. OMS apreciază situația ca fiind stabilă în Guineea, stabilă sau în declin în Liberia și „fără îndoială în creștere” în Sierra Leone, care a înregistrat încă 385 de cazuri în ultimele șapte zile.

În Mali, ultima țară afectată de virus, OMS a semnalat opt cazuri care au provocat șase decese.

Bilanțul din Nigeria și Senegal a rămas neschimbat de peste 57 de zile, cu 20 de cazuri dintre care opt mortale în Nigeria și un caz în Senegal, un student din Guineea a cărui vindecare a fost anunțată de către autorități la 10 septembrie. Aceste două state au fost retrase de pe lista cu țările grav afectate de epidemia de Ebola.

Bilanțul privind decesele înregistrate în rândul personalului sanitar s-a agravat, cu 340 de morți din 592 de contaminări.
În Statele Unite, au fost înregistrate patru cazuri, dar numai un pacient liberian, revenit din țara sa, a murit din cauza bolii, potrivit bilanțului din 16 noiembrie.

Spania a înregistrat un caz de contaminare cu virusul Ebola, o asistentă care a îngrijit doi misionari infectați și repatriați la Madrid, unde aceștia au decedat în august și septembrie. Infirmiera a fost între timp declarată vindecată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata