Concertul unei trupe din Ungaria, verificat de IPJ Cluj: au apărut imagini cu ISIS, Hitler și Stalin

Concertul unei trupe din Ungaria, verificat de IPJ Cluj: au apărut imagini cu ISIS, Hitler și Stalin
Publicat: 19/08/2016, 21:07
Actualizat: 09/02/2017, 02:03

Purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Carmen Jucan, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că se verifică dacă, în timpul difuzării piesei respective, au fost încălcate prevederile legale privind interzicerea promovării simbolurilor fasciste, rasiste și xenofobe și promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii.

„Polițiștii clujeni s-au autosesizat și fac verificări legate de concertul susținut de Nagy Feró și formația Beatrice din Ungaria, în Piața Unirii, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj-Napoca. Se verifică dacă a fost încălcată Ordonanța privind interzicerea promovării simbolurilor fasciste, rasiste și xenofobe, a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii”, a spus Jucan.

Potrivit unei știri difuzate de postul public de televiziune, în cadrul concertului susținut marți seară pe scena din Piața Unirii, în timpul melodiei „Secolul XX”, pe ecrane au fost proiectate imagini cu Hitler, Lenin și ISIS.

Gergely Balasz, organizatorul Zilelor Culturale Maghiare Cluj a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că informațiile referitoare la concertul respectiv sunt „tendențioase și trunchiate”.

„Este aberant ce se întâmplă cu această autosesizare a Poliției. Ne exprimăm regretul că mesajul transmis, în cadrul concertului, nu a fost înțeles, iar către publicul larg a fost transmis un mesaj greșit. Pe ecranele din Piața Unirii din Cluj-Napoca, în timpul melodiei «Secolul XX», au apărut imagini cu figuri care au marcat într-un mod tragic și regretabil istoria europeană și mondială. Precizăm că versurile cântecului se îndreaptă împotriva acestor figuri istorice și a ideologiilor nocive ale acestora. Versurile cântecului caracterizează actele acestora drept teroare și coșmar. Considerăm că știrea difuzată la nivel național de postul public pune, în mod nejustificat și regretabil, într-o lumină negativă Zilele Culturale Maghiare din Cluj și este de natură să aducă atingere reputației și bunei funcționări a evenimentului”, a spus Gergely.

Acesta a adăugat că Zilele Culturale Maghiare reprezintă, de 7 ani, un eveniment cultural „care este o punte între comunitatea maghiară și comunitatea română”, condamnând „orice acțiune extremistă”.

Cea de-a șaptea ediție a Zilelor Culturale Maghiare are loc la Cluj-Napoca, în perioada 14 – 21 august, ocazie cu care se desfășoară peste 500 de evenimente.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase