Congresmenii democrați vor să-i verifice conturile lui Trump de la Deutsche Bank. Politicenii caută date despre un transfer de 10 miliarde de dolari din Rusia

Congresmenii democrați vor să-i verifice conturile lui Trump de la Deutsche Bank. Politicenii caută date despre un transfer de 10 miliarde de dolari din Rusia
Publicat: 24/05/2017, 23:39

Membri democrați ai Comisiei pentru Servicii Financiare din Camera Reprezentanților au anunțat miercuri că i-au trimis o scrisoare directorului filialei din SUA a Deutsche Bank, John Cryan, în care cer informații despre credite primite de Donald Trump pentru afacerile imobiliare și dacă acestea au fost garantate de Administrația Rusiei.

Congresmenii cer și informații despre o schemă financiară care a permis transferul din Rusia a zece miliarde de dolari.

„Congresul încă este în întuneric în legătură cu împrumuturile acordate de compania Deutsche Bank președintelui Trump, dacă acestea au fost garantate de Administrația Rusiei sau au vreo legătură, oricare, cu Rusia. Este esențial ca banca să ofere Comisiei informațiile necesare pentru evaluarea scopului și concluziilor evaluărilor interne”, se arată în scrisoarea trimisă Deutsche Bank.

Democrații nu pot obliga Deutsche Bank să ofere documentația. Comisia pentru Servicii Financiare a Camerei Reprezentanților poate face o solicitare formală, dar decizia va fi luată doar prin cooperarea congresmenilor republicani. Până în prezent, niciun republican nu a semnat solicitarea adresată Deutsche Bank.

John Brennan, fost director al Agenției Centrale de Informații din Statele Unite, a declarat marți, în cursul audierilor în Congres, că a fost preocupat de unele interacțiuni între membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump și oficiali ruși. John Brennan a fost audiat marți în Comisia pentru Informații din Camera Reprezentanților, unul dintre organismele care anchetează ingerințele Rusiei în campania electorală din Statele Unite. Congresmanul republican Tom Rooney l-a întrebat pe John Brennan dacă a descoperit vreodată dovezi directe despre legături între echipa de campanie a lui Donald Trump și apropiați ai președintelui Rusiei, Vladimir Putin. „Au existat informații că serviciile ruse erau implicate direct în acest efort, cu scopul de a face unele persoane să acționeze în numele lor, voluntar sau involuntar. Am fost preocupat de contacte pe care rușii le aveau cu persoane din SUA”, a răspuns John Brennan.

Biroul Federal pentru Investigații, Senatul SUA și Camera Reprezentanților au declanșat anchete în cazul ingerințelor Rusiei în campania electorală și al presupuselor contacte între apropiați ai președintelui Donald Trump și oficiali ruși. Un procuror special, Robert Mueller, va coordona investigațiile. Potrivit unor surse, Robert Mueller, „a primit autoritatea de a investiga posibilitatea unei tentative de acoperire” de către Președinția SUA a ilegalităților comise de apropiați ai lui Donald Trump prin contactele cu oficiali ruși.