Consilierul italian care a bătut un român afirmă că nu este xenofob, dar ar repeta gestul cu oricine

Consilierul italian care a bătut un român afirmă că nu este xenofob, dar ar repeta gestul cu oricine

Consilierul municipal italian care s-a lăudat că a bătut un pieton român a reacționat la criticile Ministerului român de Externe, argumentând că s-a făcut „mult zgomot pentru nimic”, că are o angajată româncă și că ar lovi din nou pe oricine, fie că este român sau italian, scrie site-ul IlPescara.it

„Mult zgomot pentru nimic. Sunt uimit de acest scandal izbucnit după o simplă acțiune de apărare la o tentativă de agresiune materială și fizică. Nu mă simt în niciun fel afectat de acuzațiile stupefiante de xenofobie aduse de Ministerul român de Externe și sugerez utilizarea oricărui instrument de reprimare util pentru anumite elemente care, indiferent de naționalitate, aduc atingere onoarei unui popor”, a reacționat consilierul municipal Anthony Aliano.

„Aș fi pregătit să îi dau doi pumni oricui, român, italian, politician sau cosmopolit care ar recurge la violență cu aroganță. (…) Pentru a demonstra că nu am niciun sentiment discriminatoriu, pot spune că am încredințat educația copiilor mei unei educatoare care are cetățenie română. Le mulțumesc tuturor cetățenilor români și italieni care, înțelegând ce mi s-a întâmplat, au manifestat solidaritate și indignare față de atitudinea infracțională”, a subliniat Aliano.

Antonio Razzi, un senator al formațiunii de centru-dreapta Forza Italia, condusă de Silvio Berlusconi, a prezentat scuze pentru atitudinea consilierului municipal Anthony Aliano, care s-a lăudat pe Facebook că a bătut un român, cerând demisia acestuia. „Cine gândește în acest mod nu poate fi binevenit în partidul Forza Italia, noi suntem în favoarea pluralismului și ospitalității, susținem atitudini de respect și solidaritate, nu confruntările: acest domn Aliano ar face bine să demisioneze imediat”, a declarat senatorul Antonio Razzi.

Senatorul italian a prezentat scuze pentru acest incident ambasadorului României în Italia, Dana Constantinescu.

Anthony Aliano, de profesie avocat și membru al Consiliului municipal al orașului italian Montesilvano (centru), s-a lăudat vineri pe Facebook că i-a aplicat „doi pumni de calitate superioară” unui pieton român care îi lovise mașina cu piciorul, răzbunându-se și pentru că ar fi fost tratat rău în România. „Astăzi (vineri – n.red), în timp ce mergeam spre serviciu, un român cred (așa părea după limbajul vulgar) îmi traversează strada cu un câine mare care îl trăgea înainte cu viteză, iar el, nereușind să se sincronizeze cu trecerea mea, îmi trage un șut puternic în mașină”, a scris, pe propria pagină de Facebook, Anthony Aliano, consilier municipal în orașul Montesilvano (regiunea Abruzzo, centrul Italiei). „Morala fabulei: am coborât din mașină și i-am aplicat doi pumni de calitate superioară”, a precizat consilierul municipal, de profesie avocat. „Și i-am spus: când am fost eu în România cu serviciul (timp de șase luni), m-au tratat rău, deși am fost respectuos. Noi, în Italia, vă permitem să stați pe străzi, să furați, să comiteți violuri, infracțiuni, să prostituați minori.. Dar istoria se va schimba !!! (…) PS. Acum, să spuneți că sunt eu rasist!”, a adăugat consilierul, citat de site-ul de știri PrimaDaNoi.it. Ulterior, reacționând la un comentariu făcut la mesajul postat, oficialul local italian a scris: „L-am lovit cu atâta satisfacție! Și nu îmi este rușine. Să fie un exemplu și pentru alți politicieni! Iar lașul a luat-o la fugă”. Postarea politicianului italian primise, până sâmbătă după-amiază, cel puțin 88 de „aprecieri” din partea „prietenilor” săi de pe Facebook, iar cele mai multe dintre cele peste 40 de comentarii erau favorabile gestului făcut de el.

Ministerul român al Afacerilor Externe a reacționat, duminică, la afirmațiile jignitoare la adresa românilor ale politicianului italian. „Considerăm inadmisibilă atitudinea exprimată de un politician, reprezentant al administrației locale din Italia, ale cărui afirmații injurioase la adresa unui presupus român denotă o evidentă atitudine xenofobă și prejudecăți grave la adresa cetățenilor români în ansamblu, fiind in același timp un îndemn direct la violență. Este inacceptabil ca un oficial al administrației locale a unui stat membru UE, prieten și partener, să se exprime, chiar și pe o rețea de socializare, în acest mod denigrator față de alți cetățeni europeni, față de români”, se arată într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al MAE, Brândușa Predescu, remis MEDIAFAX.

De asemenea, MAE susține că afirmațiile politicianului italian, „cu evidentă conotație xenofobă, afectează și decredibilizează rolul de model și de reper moral pentru comunitate pe care orice ales local într-o administrație europeană ar trebui să și-l asume”, subliniază MAE. „România respinge orice manifestare prin care cetățnii săi sunt discriminati, etichetați jignitor și denigrați în societățle europene în care au ales să trăiască, exercitandu-și drepturile egale cu toți ceilalți cetățeni europeni. Din această perspectivă, România nu va ezita să se disocieze și să condamne public atitudini de tipul celei mențonate, care promovează xenofobia însoțită de violență și care, în mod deliberat, stimulează manifestari și poziții politice extremiste, în contrast total cu valorile europene”, precizează MAE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Devine obligatoriu în toată România. Decizia UE impune un permis unic
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple