Consiliul desemnat de Ron DeSantis pentru supravegherea parcurilor Walt Disney acuză compania că a oferit cadouri pentru a închide ochii consilierilor

Consiliul desemnat de Ron DeSantis pentru supravegherea parcurilor Walt Disney acuză compania că a oferit cadouri pentru a închide ochii consilierilor
Publicat: 05/12/2023, 10:27
Actualizat: 05/12/2023, 10:40

Consiliul de administrație desemnat de guvernatorul Floridei Ron DeSantis pentru a supraveghea parcurile tematice Walt Disney a acuzat compania că a oferit unui Consiliu local anterior și angajaților săi bilete în valoare de milioane de dolari, sejururi la hotel reduse, bunuri și alte beneficii care erau „asemănătoare cu mita oficialilor publici”, titrează Reuters.

Potrivit unui raport de 80 de pagini, consultat de Reuters, se arată că Walt Disney, una din cele mai mari companii de producție cinematografică din lume, „a tratat de ani de zile angajații districtuali ca angajații Disney, oferind abonamente anuale gratuite sau reduceri consistente, dar și beneficii și avantaje asemănătoare cu mita”.

Nu este surprinzător atunci, angajații districtului au crezut că era în treaba lor să prioritizeze interesele Disney, se mai arată în raportul citat.

Consiliul de supraveghere, miza dintre republicani și democrați?!

Legislatura de stat a stabilit districtul Reedy Creek în 1967 ca un district cu scop special pentru a sprijini dezvoltarea Walt Disney, district ce va fi construit pe 25.000 de acri de pășuni și teren mlaștinos din centrul Floridei, care era atât de izolat încât cele mai apropiate linii de energie și apă au fost de la 10 până la 15 mile (16 până la 24 km).

Un district fiscal special este o unitate a administrației publice locale creată cu un scop specific, în acest caz pentru a furniza servicii municipale, cu competența de a funcționa într-o geografie limitată, precizează Reuters.

Raportul spunea că organismul districtual se bucură de „autoritate excepțional de largă de a se reglementa, la discreția totală a Disney”. În schimb, s-a constatat că acel Consiliu a fost „inversat pentru a servi Disney”, care deținea controlul votului asupra Consiliului de supraveghere anterior.

Actualul Consiliu nu acuză comisia anterioară de activitate infracțională în raport. Cu toate acestea, raportul concluzionează că vechiul Consiliu „avea mare nevoie de reformă și, prin urmare, legislativul era pe deplin justificat” să instituie un nou Consiliu care să supravegheze protecția împotriva incendiilor, tratarea apei și alte servicii.

Consiliul de Supraveghere din Florida Centrală se va reuni miercuri pentru a vota dacă acceptă raportul care a fost pregătit pentru Consiliu de un grup de experți.

Cum se apără Disney

Un purtător de cuvânt al Disney a declarat într-o declarație citată de Reuters că raportul emis de Consiliu de Supraveghere este subiectiv și lipsit de credibilitate, și că nu face altceva decât să își promoveze propriile interese. Disney mai precizează că acest raport ar putea scădea investițiile în district.

Acest raport nu este nici obiectiv, nici credibil și urmărește doar să promoveze interesele Consiliului de Supraveghere a Turismului din Florida Centrală în litigiile sale risipitoare care ar putea deraia investițiile în district. În plus, nu schimbă faptul că Consiliul CFTOD a fost numit de guvernator pentru a pedepsi Disney pentru că și-a exercitat dreptul constituțional la libertatea de exprimare, a precizat purtătorul de cuvânt al Disney.

LGBTQ – miza dintre Disney și Ron DeSantis?

Cooperarea de lungă durată dintre Disney și statul Florida s-a prăbușit anul trecut, după ce Disney s-a opus unei noi legi de stat care limitează predarea problemelor LGBTQ în școli. În ceea ce Disney a descris drept represalii, legislatura din Florida a înlocuit, în februarie, vechiul consiliu cu un nou District de Supraveghere din Florida Centrală, ai cărui cinci supraveghetori sunt aleși cu atenție de DeSantis.

Guvernatorul Floridei, în semnarea proiectului de lege, a declarat atunci că „regatul corporativ se încheie în sfârșit”.

Potrivit raportului, Disney va acorda temporar potențialii membri ai consiliului de administrație, astfel încât aceștia să fie eligibili să supravegheze districtul Reedy Creek – și să plătească, de asemenea, taxele pe proprietate datorate în numele acestor oficiali.

Raportul mai precizează că Disney i-a „capturat” în mod eficient pe supraveghetori și pe angajații districtului, „oferindu-le” cadouri și decontând sume generoase. Disney a oferit abonamente anuale gratuite și reduceri la croaziere, sejururi la hotel, mărfuri și alimente pentru angajați, supraveghetori, pensionari și vânzători.

Pentru a oferi beneficiile, districtul a cheltuit între 1,78 și 2,54 milioane de dolari anual, din anul fiscal 2018 până în anul fiscal curent, arată raportul. Raportul mai susține că districtul Reedy Creek a etichetat cheltuielile drept „servicii financiare și administrative”, o practică numită de raport „înșelătoare”.

În raport se mai precizează că districtul Reedy Creek „a cheltuit în mod flagrant bani din impozite sub controlul său pentru beneficiile angajaților”, pentru petreceri și evenimente speciale. Pe o perioadă de 15 luni, care s-a încheiat în decembrie 2022, fostul administrator de district John Classe a încasat potrivit Reuters, aproximativ 166.000 de dolari de pe cardul său American Express de district – 100.000 de dolari din aceste taxe au fost legate de petreceri și sărbători, se arată în raport.

În aprilie, Disney a dat în judecată Florida în instanța federală, pretinzând că DeSantis și aliații săi au „armat” guvernul de stat pentru a pedepsi Disney pentru că își exercită dreptul la libertatea de exprimar. Consiliul de supraveghere numit de DeSantis a dat în judecată instanța de stat, căutând să anuleze „ofertele” favorabile gigantului divertismentului american.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | „Make Romania Great Again.” MIZELE vizitei premierului Ciolacu în SUA, comentate de un analist politic: „Sunt mai mult decât binevenite”

Angel Tîlvăr spune că întrevederea cu Lloyd Austin marchează „un pas important în consolidarea legăturilor româno-americane”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
De ce niciun trecător nu a intervenit pentru a-l salva pe bărbatul ucis în Crângași!...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Reguli noi la vămile din România. Autoritatea Vamală Română a făcut anunțul
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Prețurile la biletele de avion ajung la cote maxime
×