Contracte de 7 miliarde dolari pentru pregătirea Jocurilor Olimpice, primite de un apopiat al lui Putin

Contracte de 7 miliarde dolari pentru pregătirea Jocurilor Olimpice, primite de un apopiat al lui Putin
Publicat: 19/03/2013, 14:20
Actualizat: 04/08/2014, 03:24

Suma este mai mare decât bugetul Jocurilor Olimpice din 2010 de la Vancouver, dar reprezintă numai 15% din investițiile de 50 miliarde de dolari estimate de Rusia pentru organizarea evenimentului de anul viitor.

Printre proiectele la care va participa și Rotenberg se numără o conexiune de transporturi de 8,3 miliarde de dolari între Soci și stațiunile de schi din Munții Caucaz, o autostradă de 2,1 miliarde de dolari pe malul Mării Negre, un media center de 387 milioane de dolari și o rețea rutieră de 133 milioane de dolari care va face legătura între diversele obiective din parcul olimpic. Această ultimă investiție va fi utilizată în viitor și ca circuit de Formula 1, primul din Rusia.

„Este o risipă monumentală de bani publici. Un mic număr de persoane de la vârf controlează resursele și nu pot fi trase la răspundere”, comentează pentru Bloomberg Stefan Szymanski, economist specializat pe probleme de sport la Universitatea Michigan, specializat în finanțarea Jocurilor Olimpice.

Astfel, Jocurile de la Soci din 2014 se prefigurează a fi cea mai scumpă competiție olimpică organizată vreodată.

Rotenberg (61 de ani) face parte dintr-un grup de apropiați ai lui Putin, cunoștințe din tinerețe, din perioada petrecută la KGB sau la guvernul local din Sankt Petersburg, care au acumulat averi și putere în cei 13 ani în care liderul de la Kremlin a fost președinte, premier, apoi din nou președinte.

În unele cazuri, averile acumulate de apropiații lui Putin au contrastat cu decăderea oligarhilor ale căror afaceri au înflorit în timpul predecesorului lui Putin, Boris Elțîn. Diferențierea dintre noul val de oameni de afaceri prosperi și vechii oligarhi se vede și în bugetul de 50 miliarde de dolari pentru organizarea primelor Jocuri Olimpice de iarnă în Rusia.

Astfel, în timp ce Rotenberg și alți asociați mai vechi ai lui Putin, precum Gennady Timochenko, cofondator al traderului de petrol Gunvor, sau șeful companiei feroviare Russian Raiwalys Vladimir Yakunin, se pregătesc să câștige de pe urma generozității de care dă dovadă guvernul în privința Jocurilor Olimpice, oligarhii din era Elțîn, precum Vladimir Potanin sau Oleg Deripaska, susțin că sunt dezavantajați.

Potanin și Deripaska, directori și acționari la Norilsk Nickel, respectiv Rusal, cei mai mari producători de nichel și aluminiu la nivel mondial, au primit din bugetul olimpic proiecte care ar putea rămâne neprofitabile timp de mai mulți ani.

Potanin trebuie să investească 2,2 miliarde de dolari la stațiunea Rosa Khutor, unde vor avea loc majoritatea concursurilor de schi, în timp ce Deripaska va cheltui 1,5 miliarde de dolari pentru renovarea aeroportului din Soci, construirea unui port, și a unuia dintre cele două sate olimpice unde vor fi cazați atleții și ceilalți membri ai delegațiilor oficiale.

Șeful proiectului de la Rosa Khutor, Serghei Bachin, susține că compania de proiect a întârziat cu plata unor datorii către banca de stat VEB deoarece a fost închisă pentru turiști în repetate rânduri pentru competiții-test înaintea jocurilor olimpice. După încheierea competiției, stațiunea va fi nevoită să investească alte 130 milioane de dolari în reconversia pentru operațiuni comerciale.

„S-au construit pentru Jocurile Olimpice multe lucruri inutile din punct de vedere comercial înainte și după eveniment. Banii au fost cheltuiți, dobânzile se acumulează”, a declarat Potanin în februarie, în timpul unei vizite la Rosa Khutor împreună cu președintele Putin și președintele Comitetului Olimpic Internațional, Jacques Rogge.

Portul de 200 milioane de dolari construit de grupul Basic Element, controlat de Deripaska, pentru a trimite materiale de construcții către șantierele olimpice, funcționează la o cincime din capacitatea planificată deoarece o bună parte din cantități au fost preluate de operațiuni feroviare sau rutiere.

„Dacă investitorii nu vor obține niciun profit sau sprijin de la guvern și vor pierde o marte parte din banii investiți pentru Jocurile Olimpice, situația nu va avea un impact pozitiv asupra încrederii”, a declarat directorul general adjunct al Basic Element într-un interviu pentru Bloomberg.

Olympstroy, compania de stat care se ocupă de lucrările de la Soci, a refuzat să prezinte costurile individuale ale proiectelor. Compania a avut patru directori generali în cei șase ani de activitate.

Reprezetanții companiilor omului de afaceri Arkady Rotenberg nu au comentat cu privire la contractele pentru Jocurile Olimpice.

Rotenberg a declarat pentru FInancial Times într-un interviu publicat în noiembrie că prețuiește prietenia cu Putin, însă nu ar abuza niciodată relația cu președintele în vederea unui câștig personal.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că succesul lui Rotenberg nu are legătură cu relația sa cu Putin.

„Nicio prietenie nu îți poate oferi accesul la proiecte legate de Jocurile Olimpice, foarte dificil de câștigat pentru că sunt greu de implementat și nu sunt la fel de profitabile precum alte contracte în domeniul construcțiilor”, a afirmat Peskov.

Rotenberg a făcut avere prin vânzarea de țevi și construcția de conducte pentru Gazprom, cel mai mare producător de gaze naturale din lume. Arkady și fratele său, Boris, au averi estimate la 2,97 miliarde de dolari fiecare, pe locul 36 în topul celor mai bogați ruși, potrivit revistei ruse CEO.

Putin a făcut eforturi pentru a găzdui mai multe evenimente de importanță mondială în Rusia, pentru a promova imaginea țării și a crește economia prin proiecte mari de infrastructură.

Camera de Audit din Rusia, care supraveghează cheltuirea banului public, a precizat că aproximativ 506 milioane de dolari din bugetul pentru Soci au fost cheltuite „nepotrivit” până în prezent, fără a oferi alte informații.

Rusia a dublat în septembrie estimarea privind investițiile necesare pentru găzduirea Cupei Mondiale la fotbal în 2018, la 20 miliarde de dolari. Cifra a fost descrisă de ministrul Sportului Vitali Mutko drept „aproximativă”, potrivit RIA Novosti.

În Brazilia, bugetul Guvernului pentru organiarea Cupei Mondiale din 2014 este de aproximativ 15 miliarde de dolari.

Putin a promis în repetate rânduri că va acționa împotriva corupției. În luna februarie, președintele l-a demis pe Akhmed Bilalov, vicepreședintele Comitetului Olimpic Rus, motivând că fratele acestuia, a cărui companie se ocupă de amenajarea complexului de sărituri cu schiurile, a depășit bugetul și are întârzieri la proiect.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Vreme extremă în România. ANM a emis alertă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu