COP26: A început Conferința ONU privind schimbările climatice. România, reprezentată de președintele Klaus Iohannis

COP26: A început Conferința ONU privind schimbările climatice. România, reprezentată de președintele Klaus Iohannis
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 31/10/2021, 18:03
Actualizat: 31/10/2021, 18:17

Summitul Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26) a început duminică la Glasgow, iar evenimentul este considerat drept o șansă ca liderii lumii să salveze planeta de efectele dezastruoase ale schimbărilor climatice.

Întârziată cu un an din cauza pandemiei de COVID-19, COP26 își propune să mențină ținta de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustrială, limită despre care oamenii de știință spun că ar evita consecințele cele mai distructive ale încălzirii globale, informează Reuters.

„Trebuie să spunem în mod credibil la Glasgow că am ținut ținta de 1,5 grade în picioare. Suntem deja la 1,1 grade peste nivelurile preindustriale. La 1,5, există țări din lume care vor fi sub apă și de aceea trebuie să ajungem la un acord aici cu privire la modul în care abordăm schimbările climatice în următorul deceniu”, a declarat Alok Sharma, președintele COP26, duminică, în timp ce delegații statelor participante au început să ajungă la Glasgow.

Atingerea țintei de 1,5 grade, convenită la Paris în 2015, va necesita eforturi politice și diplomatice intense pentru a compensa acțiunile insuficiente și angajamentele nerespectate din ultimii ani.

Conferința va trebui să ofere angajamente mai ambițioase de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, însă există temeri că acest lucru nu va putea fi atins în timpul COP26.

„Să fie clar, există un risc serios ca summitul de la Glasgow să nu reușească”, le-a spus secretarul general al ONU, Antonio Guterres, liderilor națiunilor din G20.

Statele Unite revin la conferință după patru ani de absență

Revenirea Statelor Unite, cea mai mare economie din lume și unul dintre cei mai mari poluatori ai planetei, la discuțiile ONU privind clima, va reprezenta un avantaj uriaș pentru COP26. Statele Unite nu au participat la conferințele ONU privind clima în timpul mandatului fostului președinte Donald Trump.

Dar, la fel ca mulți lideri ai lumii, președintele Joe Biden va ajunge la COP26 fără o legislație fermă în vigoare care să permită ca Statele Unite să își respecte propriile angajamente referitoare la încetinirea schimbărilor climatice, notează sursa citată.

Liderii politici care fac parte din G20 au ajuns duminică la un acord privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială, au declarat pentru presă trei surse apropiate negocierilor din cadrul summitului de la Roma.

Statele G20, printre care se numără Brazilia, China, India, Germania și Statele Unite, produc aproximativ 80% din emisiile de gaze cu efect de seră generate la nivel mondial.

Încă de la semnarea Acordului Climatic de la Paris din 2015, oamenii de știință au avertizat că obiectivul de a menține ținta de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustrială este tot mai departe de a fi atins. Pentru ca acest obiectiv să fie atins, emisiile de gaze cu efect de seră trebuie să scadă la nivel mondial cu 45% până în 2030 față de nivelurile din 2010 și să ajungă la zero până în 2050. Însă pentru ca acest lucru să se întâmple, sunt necesare schimbări uriașe în ceea ce privește sistemele de transport, producție de energie, industrie și agricultură ale țărilor. Angajamentele actuale ale țărilor ar duce la creșterea emisiilor globale cu 16% până în 2030, au mai atras atenția specialiștii.

Printre participanții la eveniment se numără președintele SUA, Joe Biden, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, premierul Scoției, Nicola Sturgeon, Prințul Charles, premierul israelian Naftali Bennett, premierul australian Scott Morrison, președintele turc Tayyip Erdogan, președintele francez Emmanuel Macron, premierul canadian Justin Trudeau, premierul italian Mario Draghi, președintele columbian Ivan Duque, premierul suedez Stefan Lofven, președintele Elveției Guy Parmelin și președintele sud-coreean Moon Jae-in.

România, reprezentată la COP26 de președintele Klaus Iohannis

Din partea României, la conferință va participa președintele Klaus Iohannis. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, președintele se va afla pe 1 și 2 noiembrie la evenimentul de la Glasgow.

Potrivit comunicatului, președintele „este decis să se implice activ, alături de alți lideri mondiali, organizații internaționale, mediul instituțional, asociativ și de business pentru a sprijini efortul global de combatere a schimbărilor climatice”.

„În cadrul reuniunii, Președintele Klaus Iohannis va susține Declarația Națională, în care va transmite poziția României, cu accent pe demersurile pe care le face țara noastră pentru a limita efectele schimbărilor climatice. Declarația Președintelui României va reflecta astfel abordarea integrată pe care țara noastră o propune în procesul de combatere a schimbărilor climatice, cu soluții bazate pe natură în procesul de captare a carbonului, tehnologii verzi care să reducă emisiile din sectorul energetic și industrial, schimbarea comportamentului cetățenilor prin conștientizarea și educarea cu privire la problematica schimbărilor climatice.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis va participa la evenimente în format multilateral și bilateral pe tema soluțiilor bazate pe natură la problema schimbărilor climatice și reducerea emisiilor din sistemul energetic”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, se angajează să contribuie la eforturile Uniunii de a reduce cu cel puțin 55% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030 (comparativ cu nivelul din 1990) și de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. România susține la COP26 eforturile pentru finalizarea regulilor de operaționalizare a Acordului de la Paris și rămâne angajată în ceea ce privește implementarea acestuia. Contribuția fiecărei țări este esențială pentru consolidarea răspunsului global la amenințarea schimbărilor climatice și atingerea obiectivelor Acordului de la Paris, mai notează instituția.

Reuniunea COP26 se încheie pe 12 noiembrie.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”