Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

CORONAVIRUS. Începe declinul economiei Marii Britanii. Unele sectoare de servicii, în cădere liberă

CORONAVIRUS. Începe declinul economiei Marii Britanii. Unele sectoare de servicii, în cădere liberă
COVID-19. Începe declinul economiei Marii Britanii, pe fondul crizei coronavirusului

O serie de indicatori de frecvenţă ce urmăresc sectorul de servicii al Marii Britanii indică că economia este afectată sever de criza coronavirusului, cererea în restaurante, cinema-uri şi în magazinele generale fiind în cădere liberă, scrie publicaţia britanică Financial Times.

Unele sectoare de servicii din Marea Britanie sunt în cădere liberă, iar analiştii estimează prăbuşirea PIB cu 15% în trimestrul al doilea.

Amploarea deplină a daunelor economice cauzate de criza actuală va fi cunoscută de abia peste câteva luni, dar date provizorii comparative arată că unele sectoare sunt în cădere liberă.

Rezervările britanicilor la restaurante în data de miercuri, 18 martie, s-au prăbuşit cu 88% în comparaţie cu aceeaşi zi din anul anterior, potrivit OpenTable, un serviciu online de rezervări.

Acest picaj vine și ca urmare a cererii recente a guvernului britanic ca oamenii să evite barurile, restaurantele şi alte activităţi similare care presupun aglomerări.

De asemenea, în săptămâna calendaristică încheiată joi, 19 martie, veniturile de la box-office-ul britanic erau în scădere cu 60% în raport cu aceeaşi săptămână din anul anterior, potrivit site-ului Box Office Mojo.

Totodată, numărul persoanelor care au vizitat un magazin sau un centru comercial a scăzut cu 24% comparative cu săptămâna precedentă, potrivit datelor Springboard, o companie de cercetare în retail

„Oprirea fără precedent a activităţii sectorului de servicii este motivul pentru care ne aşteptăm ca scăderea în producţie (PIB) din această recesiune să fie deosebit de mare. După ce am luat în calcul scăderi masive a activităţii în sectoare unde activitatea ar putea înceta aproape în întregime, am ajuns la o scădere (estimată) a PIB de 15% în trimestrul al doilea în comparaţie cu trimestrul anterior”, a comentat datele Andrew Wishart, economist britanic la Capital economics.

Imaginea daunelor economice pentru sectoarele de servicii menţionate este ilustrativă şi pentru sectoarele de servicii similare din ţările unde s-au instituit măsuri similare de limitare a răspândirii Covid-19.

FOTO – Shutterstock

Inchide