CORONAVIRUS. Un expert pune punctul pe „i”: Ce greșeală au făcut italienii care a dus la răspândirea COVID-19 / De ce rata de mortalitate din Italia este atât de mare

CORONAVIRUS. Un expert pune punctul pe „i”: Ce greșeală au făcut italienii care a dus la răspândirea COVID-19 / De ce rata de mortalitate din Italia este atât de mare
La ce temperaturi se răspândește mai repede coronavirusul / Sursă FOTO: Pixabay - caracter ilustrativ
Publicat: 17/03/2020, 10:57

Roberto Burioni, virusolog, este unul dintre primii cercetători italieni care au tras semnalul de alarmă asupra epidemiei de coronavirus.

În prezent, acesta trage un semnal de alarmă și recomandă Europei să nu facă aceeași greșeală.

„Nu subestimaţi pericolul. Italia a făcut-o timp de o săptămână, unii oameni au zis că este doar o gripă, iar un medic a spus chiar, într-un mod total necorespunzător, că o să treacă peste câteva săptămâni”, a declarat Roberto Burioni într-un interviu acordat agenţiei DPA și citat de Agerpres.

Profesor de microbiologie şi virusologie Roberto Burioni, în vârstă de 57 de ani, de la Universitatea Vita-Salute San Raffaele din Milano, este cel mai cunoscut specialist în virusologie din Italia.

„Din păcate, din vremea lui Iulius Cezar, oamenii vor să creadă ceea ce doresc să se întâmple”, a spus el citând din opera împăratului roman „De Bello Gallico”.

Profesorul consideră că este momentul ca toată Europa să „acţioneze unită”, ținând cont că mai multe țări, printre care și România, au declarat stare de urgență.

Unitate în timp de criză

„Este foarte important ca Europa să demonstreze unitate. Avem nevoie de o abordare comună, este un moment în care trebuie sa acţionăm împreună. În caz contrar, care este rostul Uniunii noastre (Europene)?”, a adăugat specialistul.

De asemenea acesta a avertizat că în lipsa unor măsuri severe de izolare pe tot continentul,  o ţară cu o abordare mai relaxată poate reuşi în lupta cu virusul ca mai apoi să se reinfecteze de la vecinii săi, riscul fiind unul „evident”.

„Aşa cum nu există nici măcar o singură zonă din Italia care să nu necesite un efort total (împotriva virusului), efortul maxim este necesar în toată Europa”, a subliniat el.

Roberto Burioni a declarat că este de acord avertismentul cumplit al cancelarului german Angela Merkel, potrivit căruia până la 60 sau 70% din populaţia Germaniei ar putea fi infectată – „Amintiţi-vă, este un virus nou, pentru care nu există imunitate”.

Cum se luptă Marea britanie cu noul coronavirus

„Pentru mine este de neînţeles. (…) A vorbi despre imunitatea de grup când nu există vaccin şi nu ştim dacă cei infectaţi şi care se vindecă obţin astfel imunitate este ceva de neînţeles”, a precizay cercetătorul.

Marea întrebare: Dispare coronavirusul în vară?

Specialistul a vorbit și despre aşteptările conform cărora creşterea temperaturilor, primăvara şi vara, va ajuta la diminuarea răspândirii epidemiei, acesta fiind de părere că nu ar trebui să se mizeze pe acest lucru – „Pur şi simplu nu ştim”.

La începutul acestei luni, Roberto Burioni a publicat pe Twitter un mesaj în care şi-a exprimat revolta faţă de compatrioţii lui care încă se îmbrăţişau în pieţe, pe plaje şi chiar pe pârtiile de schi, ignoranţi la riscul de contagiune cu COVID-19.

„Am senzaţia acum că italienii s-au trezit în sfârşit în mizeria în care suntem”, a susținut acesta în contextul măsurilor fără precedent de carantină la nivel naţional aplicate de Guvernul italian cu circa o săptămână în urmă.

Situaţia din Italia s-a precipitat cu o viteză alarmantă, de la aproximativ 1.700 de cazuri de infectare la 1 martie la peste 21.000 marți, 17 martie.

Situația din Italia: De ce rata de mortalitate este atât de mare

Cu peste 1.400 de decese, ţara a raportat o rată de deces peste cea normală, de aproximativ 7%, comparativ cu cea medie la nivel mondial, de 3 până la 4%.

Specialistul a explicat că acest lucru se întâmplă deoarece Italia are mai mulţi vârstnici şi o populaţie mult mai activă din punct de vedere social, dar şi din cauza unei subestimări a numărului total de cazuri.

Numărul total al cazurilor de infectare cu noul COVID-19 la nivel global este peste 183.000, iar numărul deceselor depășește 7.000.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce au descoperit astronomii după ce au studiat o galaxie masivă din Universul primordial