Credeați că în România s-a scumpit!? De necrezut câți dolari costă 1 litru de motorină într-o benzinărie din SUA

Credeați că în România s-a scumpit!? De necrezut câți dolari costă 1 litru de motorină într-o benzinărie din SUA
Sursa foto: Twitter
Publicat: 04/07/2022, 11:03

În general, suntem obișnuiți cu ideea că benzina și motorina sunt, în general, mai ieftine în SUA decât în Europa, dat fiind faptul că Statele Unite sunt unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume.

Cu toate acestea, criza economică globală a dus la creșterea inflației și peste Ocean, motiv pentru care și acolo prețurile carburanților au început să crească.

Teama de creșterea prețurilor la carburanți a dus, însă, și la apariția unor informații false. Zilele trecute, chiar Elon Musk a postat pe Twitter o imagine potrivit căreia motorina ar costa 7,11 dolari per galon (3,78 litri), însă informația nu este reală.

Potrivit npr.org, fotografia a fost făcută la o stație de carburanți care era în renovare, nu era deschisă, deci nu vindea combustibil atunci, iar prețul era pus aleatoriu de către angajați. Mai mult, potrivit lui Matt Beemsterboer, cel care a făcut fotografia, poza nici măcar nu a fost făcută anul acesta, ci în martie 2021.

Sursa citată notează că motorina costă 6,09 dolari per galon acum la respectiva stație. Cu toate acestea, prețul este în continuare mai mic decât în Europa, dat fiind că 6,09 dolari per galon înseamnă aproximativ 7,8 lei per litru.

Prețul la motorină a scăzut sensibil în România

Prețul carburanților a scăzut cu 50 de bani de la 1 iulie. Măsura a fost decisă de Guvern, urmând ca această reducere să fie suportată în mod egal de stat și benzinării.

De exemplu, dacă pe 30 iunie preţul motorinei era de 9 lei şi 27 de bani, iar un litru de benzină costa 8 lei şi 71 de bani, în data de 1 iulie, motorina costa 8 lei şi 77 de bani pe litru, iar benzina 8 lei şi 21 bani.

Aşadar, la un plin de 50 de litri de carburant, şoferii vor economisi în jur de 25 de lei. Reducerea va fi suportată în mod egal de stat și de operatori, fără a fi o obligație pentru toate benzinăriile.

Pentru început, benzinăriile vor suporta din propriile fonduri compensarea cu 50 de bani pentru fiecare litru de carburant, urmând ca, mai apoi, să plătească taxe mai mici către stat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase