CRIZĂ. Industria turismului din una dintre cele mai vizitate țări europene este în colaps. Ce soluții propun autoritățile

CRIZĂ. Industria turismului din una dintre cele mai vizitate țări europene este în colaps. Ce soluții propun autoritățile
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29/05/2020, 17:58

Sectorul turistic al Portugaliei, cândva unul dintre cele mai prospere din Europa, a intrat în colaps în luna aprilie, în condițiile în care autoritățile au fost nevoite să impună restricții pentru a limita răspândirea noului tip de coronavirus, printre care anularea zborurilor.

Institutul Național de Statistică al Portugaliei (INE) a anunțat vineri că numărul turiștilor străini care au rezervat o cameră de hotel pentru cel puțin o noapte a scăzut cu 98,3% în luna aprilie față de aceeași perioadă a anului trecut, după cum informează site-ul agenției de presă Reuters.

Numărul turiștilor britanici care au înnoptat înnoptat în Portugalia a scăzut în aprilie cu 99,3% în aprilie 2020 față de aceeași lună a anului trecut. Britanicii sunt cei mai numeroși turiști din Portugalia.

Până acum, Portugalia a înregistrat 31.596 de cazuri de COVID-19 și 1.369 de decese, iar autoritățile de la Lisabona au decis relaxarea treptată a restricțiilor impuse la jumătatea lunii martie. Majoritatea magazinelor și restaurantelor au fost deja redeschise în urma anunțului Guvernului privind relaxarea.

Cu toate că țara iberică nu a închis niciodată complet traficul dinspre statele membre UE, cu excepția graniței terestre cu Spania, care a fost puternic afectată de pandemie, cele mai multe dintre hotelurile din Portugalia au luat decizia de a se închide, în condițiile în care zborurile internaționale au fost limitate, iar numărul clienților a scăzut la zero.

Ce soluții are Portugalia pentru a depăși criza?

Ministrul portughez de Externe, Augusto Santos Silva, a declarat vineri că Portugalia are ușile deschise pentru turiștii străini.

Luna trecută, aproximativ 80% dintre unitățile de cazare au fost închise, după cum informează INE, care a adăugat că aproximativ 78% dintre acestea s-au confruntat cu anularea rezervărilor programate pentru perioada martie-august.

În 2019, peste 16 milioane de turiști au vizitat Portugalia, 20% dintre aceștia fiind britanici.

Portugalia și Marea Britanie poartă discuții pentru înființarea unui coridor aerian pentru turiști, fapt care le-ar permite vizitatorilor britanici să nu fie nevoiți să intre în carantină atunci când revin în Regat.

Potrivit datelor Guvernului de la Lisabona, industria turismului a produs 15% din PIB-ul Portugaliei în 2018.

Rata șomajului în regiunea Algarve, o importantă destinație turistică, s-a dublat în aprilie 2020 față de aprilie 2019, în condițiile în care măsurile de limitare a răspândirii coronavirusului au dus la dispariția joburilor de sezon.

Fondul Monetar Internațional estimează o scădere cu 8% a economiei portugheze anul acesta, peste estimările Comisiei Europene, de 6,8%.