Crizele comerciale și cele militare, pe agenda summitului G7. Trump vrea readmiterea Rusiei, dar țările europene se opun

Crizele comerciale și cele militare, pe agenda summitului G7. Trump vrea readmiterea Rusiei, dar țările europene se opun
Publicat: 23/08/2019, 08:08

Summitul Grupului țărilor puternic industrializate se va desfășura în perioada 24-26 august în stațiunea Biarritz, situată în sud-vestul Franței. Uniunea Europeană va fi reprezentată de Donald Tusk, președintele în funcție al Consiliului European, la reuniunea cu liderii țărilor din G7 – Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite.

Președinția actuală a G7, deținută de Franța, se axează pe combaterea inegalităților, astfel că la summit sunt invitați și lideri ai Uniunii Africane, reprezentanți ai Fondului Monetar Internațional, ai Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, ai Națiunilor Unite și Băncii Mondiale.

Printre temele abordate se numără crizele din Ucraina, Iran, Libia, Venezuela, Peninsula Coreea și Orientul Mijlociu, dar și starea economiei globale.

„Liderii vor discuta despre perspectivele economiei mondiale și despre problemele de tip comercial. De asemenea, se va discuta despre sistemul fiscal internațional, mai ales despre situația din sectorul digital. Este de așteptat ca liderii să discute și despre modalitățile de garantare a sistemului comercial bazat pe reglementări. Summitul va fi și o oportunitate pentru discutarea modalităților de reducere a actualelor tensiuni comerciale. Reformarea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) este, de asemenea, pe agendă, în contextul angajamentului asumat la summitul G20 din Osaka în sensul modernizării OMC”, anunță Consiliul European.

Alte subiecte se referă la situația din Africa, la contracararea inegalităților și la atenuarea efectelor încălzirii climei.

Înaintea summitului, președintele Franței, Emmanuel Macron, a pledat, în cursul întrevederii cu omologul său rus Vladimir Putin, pentru apropierea Uniunii Europene de Rusia. „În pofida neînțelegerilor din ultimele decenii, a dezbaterilor privind relațiile cu Occidentul, Rusia este europeană și trebuie să reinventăm o arhitectură de securitate și încredere între Uniunea Europeană și Rusia”, a declarat Emmanuel Macron.

De asemenea, liderul de la Paris poartă discuții cu oficiali din Iran pentru a analiza propuneri care să permită salvarea Acordului nuclear iranian contestat de Statele Unite, dar susținut în continuare de Uniunea Europeană, Franța, Germania, Marea Britanie, Rusia și China.

Donald Trump vrea revenirea Rusiei în Grupul țărilor puternic industrializate, dar Germania, Franța, Marea Britanie se opun

Președintele american, Donald Trump a pledat pentru readmiterea Rusiei în Grupul țărilor puternic industrializate, dar ideea a fost respinsă imediat de Germania, Franța și Marea Britanie.

Întrebat despre oportunitatea revenirii Rusiei în Grupul țărilor puternic industralizate, Donald Trump a răspuns: „A fost G8 pentru o perioadă îndelungată, iar acum este G7. Și mult timp discutăm despre Rusia. Discutăm despre Rusia, pentru că am fost la numeroase reuniuni G7. Și cred că președintele Barack Obama, deoarece Putin a fost mai deștept decât el, președintele Obama s-a gândit că nu era un lucru bun să avem Rusia în acest grup. Deci, a vrut ca Rusia să iasă. Dar eu cred că ar fi mai adecvat să avem Rusia în acest grup. Ar trebui să fie G8, deoarece multe dintre lucrurile despre care vorbim au legătură cu Rusia. Deci, categoric aș vrea să fie din nou G8. Iar, dacă cineva ar face această mișcare, eu categoric aș fi dispus să mă gândesc la ea în mod foarte favorabil. Dar, după cum știți, cea mai mare parte a timpului a fost G8. Includea Rusia. Iar președintele Obama nu a vrut Rusia în acest grup deoarece era depășit. Ei, bine, nu acesta este modul în care ar trebui să funcționeze lucrurile”.

Rusia a fost exclusă din G8 după anexarea regiunii ucrainene Crimeea, în anul 2014.

Un oficial de rang înalt de la Washington a declarat pentru CNN că Donald Trump și Emmanuel Macron au stabilit să invite Rusia la summitul de anul următor. Tema reincluderii Rusiei ar putea fi analizată la summitul de anul acesta.

Însă Germania, Franța și Marea Britanie au semnalat imediat că se opun ideii readmiterii Rusiei. Cancelarul german, Angela Merkel, a amintit că Rusia a fost exclusă din cauza anexării Crimeei, argumentând că problema încă există.

La rândul său, președintele Franței, Emmanuel Macron, a afirmat că „readmiterea Rusiei fără condiții ar demonstra o poziție slabă a G7″. Premierul britanic, Boris Johnson, a adoptat aceeași poziție, amintind că Rusiei i se atribuie un atac chimic pe teritoriul Marii Britanii și subliniind, potrivit agenției Reuters, că Moscova nu lansează provocări doar în Ucraina, ci „și în alte locuri din lume”, astfel că încă nu se întrunesc condițiile pentru readmiterea în G8.

Un oficial de rang înalt de la Bruxelles a transmis că Uniunea Europeană se opune readmiterii necondiționate a Rusiei în Grupul țărilor puternic industrializate.

Emmanuel Macron a propus organizarea unei noi reuniuni, în următoarele săptămâni, pe tema conflictului din Ucraina. „Alegerea în funcție a președintelui Volodimir Zelenski constituie o reală schimbare a situației și vom analiza oportunitatea – aceasta este dorința mea – de a organiza în următoarele săptămâni un nou summit în formatul Normandia” (Rusia, Ucraina, Germania și Franța), a precizat Emmanuel Macron cu ocazia întâlnirii cu Vladimir Putin.

Financial Times: „Summitul G7 de la Biarritz ar trebui să marcheze revenirea Alianței occidentale / Este necesară o nouă abordare privind guvernarea globală”

Summitul G7 de la Biarritz ar trebui să marcheze revenirea pe scena mondială a Alianței occidentale cu o nouă abordare privind guvernarea, notează cotidianul Financial Times.

„Oricât de puțin plauzibil ar părea, summitul G7 ar putea fi primul pas spre reîntinerirea Occidentului ca fiind alianța politică aflată la conducere pe plan mondial”, subliniază FT, argumentând că reuniunea reprezintă oportunitatea de a aborda problema Brexit, de a rezolva disputele comerciale și de a reforma ordinea internațională.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani