• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Cu sânii goi în fața scuturilor jandarmilor. Vestele Galbene reiau PROTESTELE în Paris

Cu sânii goi în fața scuturilor jandarmilor. Vestele Galbene reiau PROTESTELE în Paris
Mișcarea Vestele galbene continuă protestele la Paris. Promisiunile lui Emmanuel Macron nu sunt primite cu încredere. Vezi imagini cu Mariannes în sânii goi fața în față cu jandarmii

Momentul de senzație al protestelor de la Paris a fost apariția „Mariannelor”, un grup de femei la bustul gol, deghizate în simbolul Franței – față în față cu scuturile jandarmilor.

„Totuși, francezii ăștia… au ei acel „je ne sais quois”, adică stil,” comentează cineva pe Twitter. 

 

Încă de la prânz, susținătorii Mișcării „Vestele Galbene” au început să se adune pe bulevardul Champs-Elysees din Paris, pentru noi manifestații, în pofida apelului președintele francez Emmanuel Macron, care a promis reforme radicale în sprijinul clasei medii. Imediat, site-urile sub controlul Moscovei, care au fost acuzate că întrețin jarul mișcărilor sociale din ultimele săptămâni, au început să transmită în direct imagini.

Poliția franceză a folosit gaze lacrimogene pentru a-i împrăștia pe participanții la protestul Vestelor Galbene de pe Champs Elysee din Paris. Manifestanții forțau cordoanele polițiștilor și protestul devenea violent.

Poliția a reținut în Paris, până la ora 16:00, 85 de manifestanți.

S-au înregistrat confruntări cu Poliția și la protestele Vestelor Galbene de la Nantes.

Luni, președintele Emmanuel Macron și-a recunoscut parțial responsabilitatea pentru mânia „Vestelor galbene”, mișcare al cărui nume provine de la vesta reflectorizantă obligatorie pentru șoferii francezi, pe care o poartă manifestanții. El a anunțat măsuri menite să îmbunătățească viața a oamenilor.

Mișcarea „Vestele galbene” și-a început demonstrațiile pe 17 noiembrie, împotriva creșterii taxlor la carburanți, dar s-a transformat curând într-un protest față costul ridicat al nivelului de trai în Franța. Oamenii au acuzat că guvernul lui Macron s-a detașat de greutățile de zi cu zi ale cetățenilor.

„Data trecută, am ieșit pentru taxe. De data asta suntem aici pentru instituții: vrem mai multă democrație”, a declarat unul din protestatari.

În urma unui sondaj realizat marți, în urma discursului susținut de Macron, aproximativ 50% din francezi consideră că protestele nu ar trebui să continue.

„Ne așteptăm să iasă mai puțini oameni în stradă, dar să fie indivizi mai determinați”, a declarat Laurent Nunez, adjunctul ministrului de Interne.

Serviciile de securitate au scos 8.000 de ofițeri și 14 vehicule blindate în Paris, la fel ca în weekend-ul trecut.

 

Inchide