Cui îi este frică de Brexit. Reacțiile liderilor europeni

Cui îi este frică de Brexit. Reacțiile liderilor europeni
Publicat: 20/06/2016, 12:46
Joi, politicieni nervoși i-au îndemnat în cor pe britanici să aleagă pe 23 iunie să rămână în Uniunea Europeană. Altfel riscă să producă țării lor răni economice care nu se vor vindeca repede.
De la cancelarul german Angela Merkel și Jacques Delors, arhitectul zonei euro, la șefii instituțiilor UE, liderii europeni au spus că rămânerea în UE ar fi mai bună atât pentru UE cât șI pentru Marea Britanie. Înclinarea către Brexit a electoratului britanic, sugerată de sondajele de opinie, șI spre euroscepticism a votanților din restul UE îi forțează pe politicieni să reacționeze.
Merkel, care a făcut tot ce a putut pentru a-l ajuta pe premierul britanic David Cameron să negocieze un statut special pentru țara sa în februarie, a avertizat că dacă iese din UE Marea Britanie ar putea pierde accesul la piața unică, de care este puternic dependent sectorul financiar britanic, scrie Reuters.
„Dacă Marea Britanie votează să plece din UE, nu va mai putea beneficia de avantajele pieței comune europene”, a spus ea, adăgând că orice negociere a viitoarelor condiții de acces ar începe cu Londra pe dinafară.
Un averitsment similar a trimis anterior șI președintele Consiuluiul European, polonezul Donald Tusk, șI, mai puțin diplomat, ministrul german de finanțe Wolfgang Schauble. „Afară înseamnă afară”, a spus el.
Pentru Merkel, referendumul britanic are o miză uriașă. Votul este unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Europei, notează The Guardian. Conducerea germană se teme că va rămâne singură în vremuri în care forțele centrifuge din UE sunt puternice. Președintele Franței Francois Hollande este un lider politic slab chiar și la el în țară. David Cameron era un aliat de bază al lui Merkel în chestiunile politice europene. Forțele centrifuge ar putea accelera semnificativ în caz de Brexit. Alte state ar putea începe să se joace cu ideea ieșirii din UE sau vor încerca să obțină favoruri speciale de la Bruxelles. Apoi, Marea Britanie este un partener economic important pentru Germania. Spre exemplu, industria auto germană a vândut anul trecut 810.000 de mașini în Marea Britanie.
Pe scurt, Brexitul va declanșa forțe fatale șI va aduce în prin plan imaginea unei comunitățI autodistructive, slabe șI neatrăgătoare. Moscova abia așteaptă. Poate șI Beijingul. Iar anul viitor vor fi alegeri federale în Germania.
„UE este înrădăcinată adânc în ADN-ul Germaniei postbelice”, spune un oficial de rang înalt din Berlin. Cu acest ADN nu se pot face experimente.
Olandezul Jeroen Dijsselbloem, șeful Eurogroup – reuniunea miniștrilor de finanțe din zona euro -, a spus că este încrezător că britanicii vor alege să rămână în UE. Această încredere nu este împărtășită de mulțI dintre cei de la Bruxelles. „Ne apropiem de punctul de unde nu ne mai putem întoarce. Brexitul este acum un scenariu vizibil. Însă nu putem face nimic”, a explicat un dimplomat UE.
Robert Fico, premierul Slovaciei, țară care va deține din iulie timp de șase luni președinția UE, cere „realism”. Slovacia va juca probabil un rol în negocierile privind ieșirea Marii Britanii din UE.
„Dacă te uiți la un meci de fotbal iar echipa ta este condusă cu trei goluri în minutul 90, mai mult ca sigură că nu va reveni așa brusc”, a spus Fico.
Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a asigurat că Brexitul nu va pune „UE în pericol de moarte”. Însă el a avertizat asupra ascensiunii euroscepticismului în Europa și că dacă britanicii votează să iasă din UE, vor urma „incertitudini majore”.
Predecesorul lui Juncker în perioada 1985-95, Jacques Delors a căutat să contreze zvonurile că ar fi în favoarea Brexitului pentru ca alte state să se poate integra mai bine.
„Consider participarea Marii Britanii la UE un element pozitiv atât pentru britanici cât și pentru Uniune”, a spus arhitectul zonei euro.
Tusk, fost premier al Poloniei, a avut joi una dintre cele mai pline de pasiune intervenții ale sale în problema Brexitului, îndemnându-i pe britanici să rămână.
„Europa fără Regatul Unit va fi mult mai slabă. Este evident. La fel de evident este și că Marea Britanie în afara UE va fi mult mai slabă”, a spus el, avertizând că Brexitul va aduce „șapte ani de infern și incertitudine în relațiile noastre”.
În ceea ce privește Franța, cei mai mulți oficiali au spus puține pe tema Brexitului. Majoritatea recunosc că Regatul Unit este un activ vital al Europei ca o contragreutate la Germania.
„Dacă am decis să nu intervenim în campanie este în primul rând pentru că este alegerea suverană a cetățenilor britanici. Dar șI pentru că noi credem că o intervenție ar avea, în cel mai bun caz, un impact limitat. În cel mai rău caz ar fi contraproductiv”, spune Harlem Désir, secretar pentru afaceri europene.
François Hollande menține un profil discret, rezumându-se la avertismentul comun că părăsirea UE va avea consecințe negative pentru Marea Britanie în ceea ce privește migrația. Și opoziția preferă un profil la fel de discret, dar pentru alte motive: peste câteva luni vin alegeri care vor stabili cine va conduce dreapta franceză în scrutinul din 2017 pentru funcția de președinte. Nici Nicolas Sarkozy și nici Alain Juppé nu au spus despre Brexit lucruri pe care nu le-ar fi spus Hollande. Referendumul britanic nu este o temă electorală fierbinte. Poate doar susținătorii Frontului Național să vrea o ruptură de Marea Britanie.
Citiți în continuare pe ZF.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O româncă din Spania a crezut că Brad Pitt a văzut-o pe TikTok și s-a...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cum va fi condusă Andreea pe ultimul drum! Decizie emoționantă luată de familia tinerei ucise...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Încă un membru al Familiei Regale a fost diagnosticat cu cancer, după Regele Charles și...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Un mare producător auto renunță DEFINITIV la diesel
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ungaria stă pe o COMOARĂ! Ungurii au făcut descoperirea de zeci de miliarde de euro
Cătălin Botezatu, prins în fapt. Pe cine a înșelat
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Când va fi înmormântată Andreea, victima lui Mirel Dragomir? Familia, colegii și profesorii sunt în...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Pedeapsă redusă pentru tânăra care şi-a ucis cea mai bună prietenă în Mangalia. Mama victimei:...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Probleme pentru Cybertruck? Sunetul bizar produs de camionetă în noi imagini