Cum a acoperit presa vremii din România ultima încoronare a unui rege britanic. Ediții speciale cu sute de fotografii exclusive

Cum a acoperit presa vremii din România ultima încoronare a unui rege britanic. Ediții speciale cu sute de fotografii exclusive
Sursa foto: Realitatea ilustrata - Biblioteca digitală a Bucureștilor
Publicat: 05/05/2023, 11:00
Actualizat: 06/05/2023, 16:04

Ultima încoronare a unui rege britanic, regele George al VI-lea, tatăl reginei Elisabeta a II-a și bunicul regelui Charles al III-lea, a fost urmărită de presa din România, conform arhivelor istorice, care au dedicat pagini întregi evenimentului și au publicat numeroase fotografii exclusive cu festivitățile de la Londra.

Ultimele festivități de încoronare a unui rege al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, regele George al VI-lea, bunicul lui Charles al III-lea, care va fi uns monarh sâmbătă, au avut loc în 12 mai 1937, iar evenimentul a fost acoperit și de presa vremii din România.

În România, în acea seară a avut loc un concert special, la Ateneul Român, dedicat încoronării monarhului britanic, organizat de Societatea Anglo-Română, la care a participat și suveranul României de la acea dată, regele Carol al II-lea. Cu această ocazie, „legația” britanică a organizat și un „garden party” la București, iar la Biserica Anglicană – condusă de monarh – din centrul Capitalei României a fost oficială o slujbă. Imagini de la evenimente au fost publicate în ziarele vremii.

Un nou rege încoronat după 86 de ani

George al VI-lea a devenit rege pe neașteptate, în decembrie 1936, după abdicarea fratelui său, regele Edward al VIII-lea. Relaţia acestuia cu americanca divorțată Wallis Simpson şi dorința celor doi de a se căsători au dus la abdicarea sa. El a renunțat la tron atât în privința sa, cât şi a eventualilor lui moștenitori.

La 11 decembrie 1936, prințul Albert a fost proclamat rege al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi al altor dominioane şi posesiuni britanice, sub numele de George al VI-lea, conform site-ului Coroanei britanice. A fost ultimul împărat al Indiei până în 1947, când această ţara şi-a proclamat independența.

Regele George al VI-lea a murit în somn, la 6 februarie 1952, la reședinţa de la Sandringham. Anunţul oficial dat la 10.45 GMT, spunea că regele s-a retras în starea sa obișnuită de sănătate, dar a murit în somn şi a fost găsit la 07:30 GMT de către un servitor. Regele avea 56 de ani şi era cunoscut faptul că suferea de o afecțiune pulmonară gravă, potrivit BBC.

Ceremonia de încoronare a avut loc la 12 mai 1937, iar la festivități a participat chiar și succesoarea sa la tron, mama actualului monarh britanic.

Imaginile de acum aproape 86 de ani de la Londra și București sunt preluate din publicațiile periodice încărcate online în Biblioteca Digitală a Bucureștilor.

Imagini-document din presa vremii

Jurnaliștii români de la „Realitatea Ilustrată” au publicat imagini exclusive de la ceremonia de încoronare a regelui George al VI-lea, în numerele din luna mai 1937.

În Realitatea ilustrată (sau Lucrurile aşa cum le vedem cu ochii), 11, nr. 539, 19 mai 1937, jurnaliștii publicau în deschidere prima fotografie oficială a regelui George al VI-lea și a Reginei Elisabeta, făcută la Palatul Buckingham, imediat după solemnitatea încoronării, apoi imagini de la evenimentele organizate la București.

Publicația integrală, aici.

În numerele anterioare, Realitatea Ilustrată publicase imagini exclusive cu fostul rege – ulterior Duce de Windsor, care abdicase pentru persoana iubită -, pe traseul spre castelul (fotografiat din avion) unde urmau să aibă prima întâlnire de la declararea divorțului lui Wallis Simpson.

După încoronare, următorul număr din Realitatea ilustrată (sau Lucrurile aşa cum le vedem cu ochii), 11, nr. 540, 26 mai 1937, a fost unul special, în care șase dintre cele 24 de pagini au fost dedicate evenimentelor de la Londra, însoțite de 100 de fotografii exclusive.

Publicația integrală, aici.

Și Adevărul deschidea numărul din 13 mai 1937 cu un articol dedicat ceremoniilor de la Londra.

Publicația integrală, aici.

„Ilustrațiunea Română” publica, în numărul din 19 mai 1937, imagini de la încoronare și concertul special de la București.

Programul ceremoniilor de sâmbătă

Regele Charles al III-lea va fi încoronat, alături de regina consoartă Camilla, în cadrul unei ceremonii fastuoase care va avea loc la Abaţia Westminster din Londra, în data de 6 mai, la 70 de ani de la ceremonia dedicată mamei sale, din 1953.

Regina Elisabeta a II-a a murit în 9 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani, la Castelul Balmoral, reședința sa din Scoția. În acea zi, fiul său cel mare a devenit Regele Charles al III-lea.

Regele va purta o mantie de aur, creată în 1911, pentru străbunicul său George al V-lea. Aproximativ 2.000 de persoane vor asista la încoronarea de la Westminster Abbey, comparativ cu 8.000 de persoane prezente în urmă cu 70 de ani, care a necesitat o amenajare specială a gradenelor.


CITEȘTE ȘI:

Încoronarea lui Charles al III-lea, o CEREMONIE modernă, cu ținute mai puțin pompoase, ulei vegan și coroană refolosită

ÎNCORONAREA Regelui Charles al III-lea: cultele necreștine, rol activ în ceremonia din 6 mai

Regele Charles al III-lea, DISCURS istoric în Parlamentul Germaniei: Invazia rusă a Ucrainei „ameninţă securitatea Europei”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?