Cum a ajuns un bombardier construit acum 59 de ani să reintre în serviciul activ al forțelor aeriene americane

Redactor:
Adrian Popa
Cum a ajuns un bombardier construit acum 59 de ani să reintre în serviciul activ al forțelor aeriene americane
US Air Force (USAF) a reintrodus în serviciul activ un bombardier construit în anul 1960. „Wise Guy", cum este numită aeronava, era păstrată într-un „cimitir" de avioane.

Bombardierul vechi de 59 de ani, un model B-52H Stratofortress, se va alătura 307th Operations Group, comandat de colonelul Robert Burgess, potrivit Business Insider. El este și cel care a pilotat aeronava până la noua ei „casă”, baza aeriană Barksdale din statul american Louisiana.

„Wise Guy” va înlocui un bombardier B-52 prăbușit în Guam în urmă cu trei ani. Cu noul avion, flota americană de bombardiere strategice B-52H ajunge din nou la 76 de unități, maximul permis de acordurile militare încheiate cu Rusia.

Bombardierul a fost livrat USAF în anul fiscal 1960 și a făcut parte din 5th Bomb Wing, de la baza Minot din Dakota de Nord. În 2008, aeronava a fost trimisă pentru păstrare la „cimitirul” de la baza aeriană Davis-Mothan din Arizona.

Este interesant faptul că atunci când avionul a fost „pensionat”, cineva a lăsat o notiță pe un panou intern în care spunea că „Wise Guy” va reintra în serviciu într-o bună zi.

Acesta este al doilea B-52 care revine în serviciu activ după ce a fost trimis la un „cimitir”. Celălalt, numit „Ghost Rider”, s-a alăturat 307th Bomb Wing în 2015.

B-52H Stratofortress a fost fabricat între anii 1952 – 1962. În total, Boeing a construit 744 de unități. Aeronava poate transporta până la 32 de tone de armament 

 

Inchide