Cum explică ministrul polonez al Familiei închiderea magazinelor în zilele de duminică: „Este timpul pentru familie, pentru rugăciune, nu pentru cumpărături”

Cum explică ministrul polonez al Familiei închiderea magazinelor în zilele de duminică: Este timpul pentru familie, pentru rugăciune, nu pentru cumpărături
Cum explică ministrul polonez al Familiei închiderea magazinelor în zilele de duminică: "Este timpul pentru familie, pentru rugăciune, nu pentru cumpărături" - FOTO: Pixabay
Publicat: 25/08/2022, 18:36

Ministrul polonez al Familiei, Marlena Malag, a declarat că duminica „este timpul pentru familie, pentru rugăciune, nu pentru cumpărături”, făcând referire la interzicerea magazinelor de a vinde în cea de-a șaptea zi a săptămânii.

„Duminica este cea mai importantă zi a săptămânii”. Această zi ar trebui să fie petrecută în familie. Este timpul ca familia să se roage, nu să facă cumpărături”, a declarat Marlena Malag.

Ministrul a precizat că s-a întâlnit cu președintele Secretariatului Național al Sindicatului Comerțului, Băncilor și Asigurărilor NSZZ Solidarnosc, Alfred Bujara și a discutat pe această temă.

„Am convenit să ne punem la masă și să discutăm aplicat pe acest lucru. Pe de o parte, partea socială, iar pe de altă parte, am dori să invităm reprezentanți ai industriei și să discutăm despre ideea de a închide magazinele duminica. În vest, magazinele sunt închise și duminica”, a explicat ea.

Interzicerea comerțului de duminică în Polonia a fost introdusă în 2018 de guvernul conservator condus de Partidul Lege și Justiție (PiS), ca răspuns la o inițiativă lansată de sindicatul Solidaritatea și susținută de biserica catolică.

Cu toate acestea, restricțiile conțin o serie de excepții, pe care unele lanțuri de magazine au încercat să le exploateze. La începutul acestui an, guvernul a eliminat o astfel de excepție care permitea magazinelor să rămână deschise dacă ofereau servicii poștale.

Criticii spun că noua regulă limitează posibilitățile de alegere ale consumatorilor și ale companiilor, deprimă economia, poate dăuna în mod nedrept studenților care pot lucra doar în weekend și conține lacune care fac ca legea să fie ușor de eludat.

De exemplu, a fost făcută o excepție pentru „produsele pescărești și agricole”, ceea ce a determinat unele întreprinderi să susțină că orice magazin care vinde tablete de ulei de pește ar trebui să fie autorizat din punct de vedere tehnic să rămână deschis.

Alte excepții includ benzinăriile, farmaciile, oficiile poștale, spitalele de animale și punctele comerciale din centrele de transport, cum ar fi aeroporturile și gările.

Sursa: Business Insider.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase