Cum s-a desfășurat prima dezbatere între candidații la prezidențialele din SUA. Biden: „Sub acest președinte am devenit cu toții mai slabi, mai bolnavi, mai săraci. Trump: „Nu e nimic deștept la tine, Joe”

Cum s-a desfășurat prima dezbatere între candidații la prezidențialele din SUA. Biden: „Sub acest președinte am devenit cu toții mai slabi, mai bolnavi, mai săraci. Trump: „Nu e nimic deștept la tine, Joe”
Publicat: 30/09/2020, 08:05

Prima dezbatere între Donald Trump și Joe Biden a avut loc în Cleveland, Ohio, a durat o oră și jumătate, timp în care cei doi candidați la alegerile prezidențiale din SUA și-au aruncat unul altuia replici acide.  Președintele în funcție l-a întrerupt în repetate rânduri pe rivalul său politic, această strategie determinându-l pe Biden să-și piardă șirul gândurilor. De cealaltă parte, Biden și-a pierdut cumpătul și l-a numit pe Trump clovn și mincinos, criticându-l că nu poate emite idei coerente. 

Dezbaterea a fost moderată de  jurnalistul Chris Wallace de la Fox News, care și-a pierdut cumpătul la un moment dat, în încercarea de a-i determina pe cei doi rivali politici să ia o pauză d ela „ostilități”: ”Domnilor! Nu îmi place să ridic vocea, dar de ce ar trebui să fiu eu altfel decât sunteți voi amândoi?”. Atunci, Trump l-a întrerupt și pe el, iar jurnalistul l-a criticat pentru faptul că jignește cel mai mult.

În timpul dezbaterii Donald Trump și Joe Biden, candidați la președinție, au atins chestiunile momentului din Statele Unite, de la gestionarea pandemiei de coronavirus și sistemul medical din SUA până la problemele rasiale și schimbările climatice. Schimburile de replici dintre cei doi candidați au fost acide.

Biden a spus despre Trump că este cel mai prost președinte pe care l-au avut Statele Unite, iar Trump a spus despre Biden că a fost cel mai prost student al Universității pe care a absolvit-o și că nu a făcut nimic în 47 de ani.

În timp ce vorbeau despre pandemia de coronavirus, Biden a menționat că au murit o mulțime de oameni până când Trump s-a deșteptat și a acționa tmai rapid. Donald Trump a schimbat subiectul, legându-se de studiile pe care le are contracandidatul:

„Ai folosit cuvântul deștept?”, a întrebat Trump. „Ai spus că ai studiat la Universitatea Delaware, dar ai uitat numele facultății”. Biden a râs și a spus că nu este adevărat, dar Trump a continuat: ”Ai fost cel mai slab student din anul tău sau printre cei mai slabi. Nu îmi spune mie despre deșteptăciune. Nu folosi cuvântul ăsta”. Biden: „Oh, mai scutește-mă”. „Pentru că nu e nimic deștept la tine, Joe. 47 de ani nu ai făcut nimic”, a continuat Trump. „În 47 de luni am făcut mai multe decât ai făcut tu în 47 de ani”

„Hai să vedem după dezbaterea asta”, a replicat Biden. „Sub acest președinte am devenit cu toții mai slabi, mai bolnavi, mai săraci, mai divizați”.

Planurile candidaților în ceea ce privește schimbările climatice

Condidații au venit cu propriile planuri de acțiune pentru schimbările climatice. Trump a spus că vrea aer și ape curate, dar fără distrugerea afacerilor, și a oferi soluția plantării a 1 milion de copaci în California, ca soluție pentru combaterea incendiilor de vegetație. „Avem copaci care ard mai ușor în California. Sunt de acord cu mașinile electrice dar ce au făcut în California este nebunie”.

Joe Biden a venit cu propria versiune de plan climatic diferit de Green New Deal, plan care se va plăti singur din cauza veniturilor pe care le va genera.

Opiniile au fost divergente și pe tema rasismului, fiecare încercând să speculeze declarații sau acțiuni ale adversarului pe acestă temă. Biden a invocat un miting supremacist alb din Virginia, din 2017, după care Donald Trump a spus că au existat „oameni foarte buni de ambele părți”. „Acest om este un salvator al afro-americanilor?”, a întrebat Biden. Trump a răspuns citând un proiect de lege privind criminalitatea din 1994, care a creat o serie de noi infracțiuni federale, a extins utilizarea pedepsei cu moartea și a constituit o vulnerabilitate pentru Biden, senator în Delaware la vremea respectivă.

Despre economie. Ce acuzații i-a adus Biden lui Trump

La capitolul economie, Joe Biden l-a acuzat pe președintele în funcție că nu a ajutat micile companii americane și a vorbit despre o redresare economică în formă de K, când bogații se îmbogățesc și mai mult și oamenii de rând suferă.

Trump a susținut că a plătit „milioane” în impozite pe venit, iar adversarul său i-a cerut să își facă publice declarațiile fiscale, lucru pe care președintele actual îl tot promite dar nu-l face. Totul pornește de la un articol din New York Times care arată că Donld Trump a plătit doar 750 de dolari în impozite federale pe venit în 2016 și 2017, singurii ani din ultimii 15 în care a plătit taxe.

Despre coronavirus. Biden: Trump este omul care v-a spus că până la Paște virusul va dispărea

Biden i-a reproșat lui Trump și numprul mare de victime din epidemia de coronavirus, acuzându-l că știa din februarie de virus și efectele sale, dar că nu a făcut nimic. Replica lui Trump a privit modul în care administrația Obama a tratat gripa porcină, aprecciind că a acționat în mod corespunzător. Trump a învinuit din nou China, dar și presa, care i-ar fi minimizat modul în care a gestionat pandemia.

„Acesta este același om care v-a spus că până la Paște virusul va dispărea. După vremea caldă, ar fi dispărut – ca un miracol. Și apropo, poate ai putea să-ți injectezi niște înălbitor în braț”, i-a transmis Biden lui Trump.

Trump a susținut în timpul dezbaterii că îndemnul privind consumul de înălbitor pe care l-a făcut la începutul acestui an ca soluție pentru combaterea irusului a fost sarcastic.

Președintele a promis atunci că un vaccin va fi disponibil „în curând”, deși specialiștii anticipau apariția unui vaccin abial la finele anului 2021.

Dezbaterea nu a fost lipsită de replici dure, de exemplu pe marginea studiilor. ”Ai fost cel mai slab student din anul tău sau printre cei mai slabi. Nu îmi spune mie despre deșteptăciune. Nu folosi cuvântul ăsta”, a spus Trump despre Biden.

„Tot ce a spus până acum e o minciună. Toată lumea știe că e un mincinos. Aveți idee ce face acest clovn?”, a replicat Biden.

Alte subiecte atinse au fost nominalizarea judecătoarei Amy Coney Barrett la Curtea Supremă, Biden avansând ideea unei numiri abia după alegeri sau planul de asistență medicală al lui Trump.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic