Cum s-a desfășurat prima dezbatere între candidații la prezidențialele din SUA. Biden: „Sub acest președinte am devenit cu toții mai slabi, mai bolnavi, mai săraci. Trump: „Nu e nimic deștept la tine, Joe”

Redactor:
Ana Matei
Cum s-a desfășurat prima dezbatere între candidații la prezidențialele din SUA. Biden: „Sub acest președinte am devenit cu toții mai slabi, mai bolnavi, mai săraci. Trump: „Nu e nimic deștept la tine, Joe”

Prima dezbatere între Donald Trump și Joe Biden a avut loc în Cleveland, Ohio, a durat o oră și jumătate, timp în care cei doi candidați la alegerile prezidențiale din SUA și-au aruncat unul altuia replici acide.  Președintele în funcție l-a întrerupt în repetate rânduri pe rivalul său politic, această strategie determinându-l pe Biden să-și piardă șirul gândurilor. De cealaltă parte, Biden și-a pierdut cumpătul și l-a numit pe Trump clovn și mincinos, criticându-l că nu poate emite idei coerente. 

Dezbaterea a fost moderată de  jurnalistul Chris Wallace de la Fox News, care și-a pierdut cumpătul la un moment dat, în încercarea de a-i determina pe cei doi rivali politici să ia o pauză d ela „ostilități”: ”Domnilor! Nu îmi place să ridic vocea, dar de ce ar trebui să fiu eu altfel decât sunteți voi amândoi?”. Atunci, Trump l-a întrerupt și pe el, iar jurnalistul l-a criticat pentru faptul că jignește cel mai mult.

În timpul dezbaterii Donald Trump și Joe Biden, candidați la președinție, au atins chestiunile momentului din Statele Unite, de la gestionarea pandemiei de coronavirus și sistemul medical din SUA până la problemele rasiale și schimbările climatice. Schimburile de replici dintre cei doi candidați au fost acide.

Biden a spus despre Trump că este cel mai prost președinte pe care l-au avut Statele Unite, iar Trump a spus despre Biden că a fost cel mai prost student al Universității pe care a absolvit-o și că nu a făcut nimic în 47 de ani.

În timp ce vorbeau despre pandemia de coronavirus, Biden a menționat că au murit o mulțime de oameni până când Trump s-a deșteptat și a acționa tmai rapid. Donald Trump a schimbat subiectul, legându-se de studiile pe care le are contracandidatul:

„Ai folosit cuvântul deștept?”, a întrebat Trump. „Ai spus că ai studiat la Universitatea Delaware, dar ai uitat numele facultății”. Biden a râs și a spus că nu este adevărat, dar Trump a continuat: ”Ai fost cel mai slab student din anul tău sau printre cei mai slabi. Nu îmi spune mie despre deșteptăciune. Nu folosi cuvântul ăsta”. Biden: „Oh, mai scutește-mă”. „Pentru că nu e nimic deștept la tine, Joe. 47 de ani nu ai făcut nimic”, a continuat Trump. „În 47 de luni am făcut mai multe decât ai făcut tu în 47 de ani”

„Hai să vedem după dezbaterea asta”, a replicat Biden. „Sub acest președinte am devenit cu toții mai slabi, mai bolnavi, mai săraci, mai divizați”.

Planurile candidaților în ceea ce privește schimbările climatice

Condidații au venit cu propriile planuri de acțiune pentru schimbările climatice. Trump a spus că vrea aer și ape curate, dar fără distrugerea afacerilor, și a oferi soluția plantării a 1 milion de copaci în California, ca soluție pentru combaterea incendiilor de vegetație. „Avem copaci care ard mai ușor în California. Sunt de acord cu mașinile electrice dar ce au făcut în California este nebunie”.

Joe Biden a venit cu propria versiune de plan climatic diferit de Green New Deal, plan care se va plăti singur din cauza veniturilor pe care le va genera.

Opiniile au fost divergente și pe tema rasismului, fiecare încercând să speculeze declarații sau acțiuni ale adversarului pe acestă temă. Biden a invocat un miting supremacist alb din Virginia, din 2017, după care Donald Trump a spus că au existat „oameni foarte buni de ambele părți”. „Acest om este un salvator al afro-americanilor?”, a întrebat Biden. Trump a răspuns citând un proiect de lege privind criminalitatea din 1994, care a creat o serie de noi infracțiuni federale, a extins utilizarea pedepsei cu moartea și a constituit o vulnerabilitate pentru Biden, senator în Delaware la vremea respectivă.

Despre economie. Ce acuzații i-a adus Biden lui Trump

La capitolul economie, Joe Biden l-a acuzat pe președintele în funcție că nu a ajutat micile companii americane și a vorbit despre o redresare economică în formă de K, când bogații se îmbogățesc și mai mult și oamenii de rând suferă.

Trump a susținut că a plătit „milioane” în impozite pe venit, iar adversarul său i-a cerut să își facă publice declarațiile fiscale, lucru pe care președintele actual îl tot promite dar nu-l face. Totul pornește de la un articol din New York Times care arată că Donld Trump a plătit doar 750 de dolari în impozite federale pe venit în 2016 și 2017, singurii ani din ultimii 15 în care a plătit taxe.

Despre coronavirus. Biden: Trump este omul care v-a spus că până la Paște virusul va dispărea

Biden i-a reproșat lui Trump și numprul mare de victime din epidemia de coronavirus, acuzându-l că știa din februarie de virus și efectele sale, dar că nu a făcut nimic. Replica lui Trump a privit modul în care administrația Obama a tratat gripa porcină, aprecciind că a acționat în mod corespunzător. Trump a învinuit din nou China, dar și presa, care i-ar fi minimizat modul în care a gestionat pandemia.

„Acesta este același om care v-a spus că până la Paște virusul va dispărea. După vremea caldă, ar fi dispărut – ca un miracol. Și apropo, poate ai putea să-ți injectezi niște înălbitor în braț”, i-a transmis Biden lui Trump.

Trump a susținut în timpul dezbaterii că îndemnul privind consumul de înălbitor pe care l-a făcut la începutul acestui an ca soluție pentru combaterea irusului a fost sarcastic.

Președintele a promis atunci că un vaccin va fi disponibil „în curând”, deși specialiștii anticipau apariția unui vaccin abial la finele anului 2021.

Dezbaterea nu a fost lipsită de replici dure, de exemplu pe marginea studiilor. ”Ai fost cel mai slab student din anul tău sau printre cei mai slabi. Nu îmi spune mie despre deșteptăciune. Nu folosi cuvântul ăsta”, a spus Trump despre Biden.

„Tot ce a spus până acum e o minciună. Toată lumea știe că e un mincinos. Aveți idee ce face acest clovn?”, a replicat Biden.

Alte subiecte atinse au fost nominalizarea judecătoarei Amy Coney Barrett la Curtea Supremă, Biden avansând ideea unei numiri abia după alegeri sau planul de asistență medicală al lui Trump.

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intensivă, după ce a...
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
O îndrăgită artistă româncă, bolnavă de Covid, face un apel disperat. De ce are nevoie...
Masca de protecţie, obligatorie în spaţiile publice din Bucureşti. Ce amenzi riscă oamenii şi ce...
Michael Horodniceanu, inginerul român de la New York. Responsabil de cel mai mare proiect american...
Tragedie în showbiz-ul românesc! Cunoscutul cântăreț, în stare critică la Terapie Intensivă, după ce a...
Astrologul britanic care a prezis pandemia, face o noua dezvaluire! Ce se va intampla cu...
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
BOMBĂ! Nicușor Dan și-a dat DEMISIA. Ce se întâmplă cu alesul bucureștenilor
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide