Cum vor arăta computerele peste 5 ani, în viziunea IBM

Cum vor arăta computerele peste 5 ani, în viziunea IBM
Publicat: 17/12/2012, 17:08
Actualizat: 29/03/2019, 16:55

Peste 5 ani, computerele vor avea toate cele cinci simțuri și vor percepe lumea înconjurătoare asemănător cu oamenii, anticipează IBM, într-o serie de proiecții privind viitorul industriei IT, prezentate periodic, transmite CNN Money.

Astfel, în curând, un utilizator care dorește să cumpere îmbrăcăminte de pe internet va putea simți materialul numai prin atingerea ecranului.

Senzorii computerelor se apropie rapid de nivelul de complexitate necesar pentru a interpreta prin atingere caracteristicile unui obiect.

Totodată, IBM crede că, peste 5 ani, un smartphone va putea imita prin vibrație caracteristicile unei suprafețe – utilizatorul va atinge ecranul din sticlă, dar va percepe materialul respectiv, de exemplu, o rochie afișată pe display.

„Nu vorbim despre ecrane pufoase. Nu va trebui să vă duceți Samsungul la curățătorie”, glumește vicepreședintele IBM, Bernie Meyerson.

Cercetătorii IBM lucrează deja la aplicații pentru utilizarea în domeniul retail sau în sectorul sănătății a tehnologiilor bazate pe atingere, pe senzori infraroșii sau pe puncte de presiune.

În privința „văzului”, computerele din ziua de azi sunt deja unelte desăvârșite de captură și redare a imaginii, iar capacitățile de recunoaștere vizuală au evoluat semnificativ în ultimii ani. Cu toate acestea, aparatele nu înțeleg încă prea bine „la ce se uită”, fiind necesară intervenția utilizatorului.

IBM anticipează că, peste 5 ani, computerele vor putea interpreta imaginile mai bine decât oamenii, analizând culorile, texturile și alte caracteristici pentru a aduna informații. În domeniul medical, computerul va „vedea” mai multe detalii și informații decât doctorii în planșele rezultate în urma testelor de rezonanță, precum radiografiile. De exemplu, un computer va putea diferenția rapid țesutul bolnav de cel sănătos în urma unui test de rezonanță magnetică, cred inginerii companiei americane.

Computerele vor dobândi, de asemenea, auz, fiind capabile să interpreteze sunete pe care urechea umană nu le aude sau nu le poate înțelege. De exemplu, IBM consideră că, în 2018, un smartphone va putea interpreta cu acuratețe sunetele scoase de un nou-născut.

În viitorul apropiat, computerele nu numai că vor putea detecta dacă un bebeluș este deranjat de ceva, ci vor stabili chiar dacă îi este foame, este obosit sau îi este cald, anticipează IBM.

Evoluția tehnologiei în acest domeniu are aplicații vaste: computerele vor putea detecta când un copac este pe cale să cadă, când urmează să aibă loc o alunecare de teren sau când ar putea avea loc un accident auto.

Gustul și mirosul, simțuri în prezent greu de imaginat că ar putea înzestra un computer, sunt, de asemenea, la mică distanță de realitate.

Computerele vor putea ajuta oamenii să prepare rețeta perfectă prin descompunerea virtuală a alimentelor la nivel molecular, pentru a determina, prin calcule complexe, ce combinații de arome vor fi pe placul „stăpânului”. Pe baza acestor informații, smartphone-ul va putea crea rețete ideale, IBM considerând că astfel oamenii vor mânca mai bine – mâncarea sănătoasă cu gust mai bun va fi mai atractivă.

În industria chimică se utilizează deja microcipuri care pot detecta contaminarea aerului din încăperi prin descompunere la nivel molecular, cercetătorii IBM încercând în prezent să adapteze această tehnologie pentru analizarea structurii chimice a alimentelor.

Mirosul vine, de asemenea, în spațiul IT. „Credeți că sunteți pe cale să răciți? Peste 5 ani, veți putea respira către smartphone pentru a afla”, anticipează IBM.

Senzorii pregătiți de oamenii de știință vor putea analiza mirosurile din respirație pentru a identifica urme de boli, de la infecții bacteriene, probleme la ficat și rinichi, astm, diabet, epilepsie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?