Curtea Europeană de Justiție: ”Supravegherea neîngrădită a datelor prin telefon și internet este ilegală Instanțele naționale nu ar trebui să ia în considerare informațiile colectate de autoritățile care nu respectă principiile enunțate în hotărâre”

Redactor:
Florentina Dinu
Curtea Europeană de Justiție: ”Supravegherea neîngrădită a datelor prin telefon și internet este ilegală Instanțele naționale nu ar trebui să ia în considerare informațiile colectate de autoritățile care nu respectă principiile enunțate în hotărâre”
Curtea Europeană de Justiție: ”Supravegherea neîngrădită a datelor prin telefon și internet este ilegală. Instanțele naționale nu ar trebui să ia în considerare informațiile colectate de autoritățile care nu respectă principiile enunțate în hotărâre”

Instanța superioară a Uniunii Europene a decis marți că supravegherea  neîngrădită a datelor prin telefon și internet este ilegală, într-o măsură care ar putea reduce puterile agențiilor de spionaj din Franța și din alte țări ale UE. Cea mai înaltă instanță a Uniunii Europene a declarat marți că normele blocului comunitar de protecție a datelor ar trebui să împiedice autoritățile să pătrundă fără discriminare datele personale ale utilizatorilor de internet și telefoane, chiar și în scopuri de securitate națională.

Accesarea datelor personale poate fi permisă numai atunci când guvernele se confruntă cu o „amenințare gravă la adresa securității naționale”, pentru o perioadă de timp „strict necesară”

Curtea de Justiție a UE a declarat că păstrarea generală și nediscriminatorie a acestor date poate fi permisă numai atunci când guvernele se confruntă cu o „amenințare gravă la adresa securității naționale”.

În acest tip de situație, accesul complet la datele utilizatorilor de telefonie și de internet ar trebui să fie limitat la o perioadă de timp  „strict necesară”, se arată într-un comunicat, transmite WashingtonPost. 

Hotărârea este rezultatul a patru cazuri din Franța, Belgia și Marea Britanie în care guvernele au solicitat extinderea instrumentelor de supraveghere pentru protecția cetățenilor lor.

Curtea a spus că, în ciuda pretențiilor divergente din partea mai multor state membre, legislația națională „intră în sfera de aplicare” a directivei europene privind confidențialitatea și comunicațiile electronice.

O revizuire rapidă ar trebui efectuată de către un administrator independent

Subliniind obligația statelor membre de a asigura confidențialitatea datelor referitoare la comunicațiile electronice, instanța a afirmat că, în cazurile în care sunt suspectate activități teroriste, colectarea datelor ar trebui să fie limitată la persoanele fizice, iar o revizuire rapidă ar trebui efectuată de către un administrator independent. organismul evaluând dacă este absolut necesar.

„În cazuri urgente, revizuirea trebuie să aibă loc cu promptitudine”, a declarat CEJ.

Grupurile de apărare a drepturilor de confidențialitate au adus în lumina reflectoarelor acest caz

Cazul inițial a fost adus de Privacy International, un grup de campanii de confidențialitate. Referindu-se la jurisprudența CEJ, aceasta a afirmat că achiziția, utilizarea, păstrarea, divulgarea, stocarea și ștergerea seturilor de date personale și a datelor de comunicații în blocul comunitar de către agențiile de securitate și informații din Marea Britanie erau ilegale în temeiul legislației UE.

Tribunalul Puterilor de Investigare din Marea Britanie a trimis cazul la CEJ, care a organizat o audiere comună cu două cazuri similare din Franța și un altul din Belgia.

Deși Marea Britanie a părăsit UE în ianuarie, instanța continuă să aibă jurisdicție asupra chestiunilor care afectează Marea Britanie în perioada de tranziție Brexit care se încheie pe 31 decembrie.

„Judecata de astăzi întărește statul de drept în UE”, a declarat directorul juridic Privacy International, Caroline Wilson Palow. „În aceste vremuri tulburi, servește ca un exepmlu arătând că niciun guvern nu ar trebui să fie mai presus de lege. Societățile democratice trebuie să pună limite și controale asupra puterilor de supraveghere ale poliției și agențiilor noastre de informații „.

Instanțele naționale nu ar trebui să ia în considerare informațiile colectate de autoritățile care nu respectă principiile enunțate în hotărâre, a declarat Curtea UE.

Revine statelor membre UE să definească ceea ce constituie o „amenințare serioasă pentru securitatea națională”

Cu toate acestea, instanța a lăsat loc pentru interpretarea principiilor enunțate în hotărârea sa, întrucât revine statelor membre UE să definească ceea ce constituie o „amenințare serioasă pentru securitatea națională”.

Instrumentele de supraveghere în masă pot fi utilizate dincolo de un termen stabilit dacă amenințarea persistă.

Decizia jurisdicției din Luxemburg vine într-un moment crucial pentru instituțiile UE, care se află în plină pregătire a unei noi versiuni a directivei E-confidențialitate, care definește drepturile de confidențialitate în ceea ce privește comunicațiile electronice.

Noul regulament privind confidențialitatea electronică este setat să completeze aparatul legal al UE privind confidențialitatea datelor, alături de Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR), adoptat acum doi ani.

Decizia instanței vine, de asemenea, la trei luni după o hotărâre anterioară care a invalidat un acord transatlantic de transfer de date din cauza îngrijorărilor cu privire la supravegherea SUA.

BOMBĂ în Liga I. Constantin Budescu revine în TOP şi semnează cu un alt club...
Anunț de ultimă oră despre Mihai Budeanu de la 3 Sud Est! Dumnezeu să-l aibă...
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
ȘOC! Maradona a fost UCIS? Detalii cutremurătoare au ieșit la iveală. E strigător la cer!
Ales primar, fără să ştie. Un politician din Brazilia, aflat în comă indusă din cauza...
Un culturist kazah s-a căsătorit cu o păpușă sexuală: „Soție fericită, viață fericită”
Anunț de ultimă oră despre Mihai Budeanu de la 3 Sud Est! Dumnezeu să-l aibă...
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
Pensionarii, în lacrimi! Veste teribilă chiar de 1 decembrie! Este DEZASTRU!
TOP 5 inventatori români care te fac mândru de țara ta, de Ziua Națională a...
GRANIŢE ÎNCHISE! Țara vecină cu România care a luat peste noapte o nouă decizie ȘOC....
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
O româncă a fost nevoită să ia o decizie în doar 15 minute. Aceasta i-a...
Cât de norocos ești în funcție de zodie în data de 1 decembrie. Schimbări benefice...
×
Inchide