Curtea Federală de Apel RESPINGE solicitarea lui Donald Trump privind imunitatea juridică

Curtea Federală de Apel RESPINGE solicitarea lui Donald Trump privind imunitatea juridică
Publicat: 06/02/2024, 17:27
Actualizat: 06/02/2024, 18:13

Curtea Federală de Apel din Washington a stabilit, marți, că Donald Trump nu beneficiază de imunitate juridică pentru presupusele delicte pe care le-ar fi comis în calitatea de președinte al SUA în eforturile de anulare a rezultatelor alegerilor din 2020.

”În acest caz penal, fostul președinte Trump a devenit cetățeanul Trump, cu toată apărarea de care beneficiază orice alt inculpat din sfera penală. Orice imunitate executivă care l-ar fi protejat în timp ce era președinte nu îl mai protejează de aceste proceduri penale”, a comunicat Curtea Federală de Apel din Washington, potrivit postului de televiziune CNN și site-ului Axios.com.

Decizia a fost luată în unanimitate de cei trei judecători – J. Michelle Childs, Florence Pan și Karen LeCraft Henderson. Primii doi judecători au fost numiți în funcții de președintele Joe Biden, iar al treilea de George H.W. Bush.

Avocații lui Donald Trump pot contesta actuala decizie la Curtea Supremă de Justiție sau pot solicita rejudecarea cazului tot în sistemul federal de apel din Washington.

Donald Trump, candidat în scrutinul prezidențial din noiembrie, a susținut că beneficiază de imunitate juridică în cazurile care vizează eforturile sale de anulare a rezultatelor scrutinului prezidențial din 2020, câștigat de Joe Biden, inclusiv în cazul presupuselor instigări care au condus la violențele produse la Capitoliu în ianuarie 2021.

”Sigur că, în calitatea de președinte al SUA, eram îndreptățit la imunitate. Nu făceam campanie electorală, alegerile se terminaseră deja. Căutam fraude electorale”, a susținut Trump la proces, argumentând că a acționat pentru ”asigurarea integrității alegerilor”.

Donald Trump a pledat nevinovat la acuzațiile formulate de procurorul special Jack Smith, care vizează presupuse acte de subversiune, inclusiv conspirație pentru comiterea de fraude contra Statelor Unite și obstrucționarea procedurilor oficiale.

Echipa lui Trump respinge vehement decizia instanței

”Dacă un președinte nu beneficiază de imunitate, orice viitor președinte care își încheie mandatul va fi inculpat imediat de partidul din opoziție. Fără imunitate completă, un președinte al SUA nu va putea să își desfășoare activitatea în mod adecvat. Acțiunile de cercetare lansate de procurorul deranjat mental Jack Smith pentru acțiunile prezidențiale oficiale sunt neconstituționale din punctul de vedere al imunității prezidențiale și al separației puterilor în stat. Inculparea unui președinte pentru acțiuni oficiale reprezintă o încălcare a Constituției. (…) Cu tot respectul, președintele Trump nu este de acord cu decizia Curții de Apel din Washington și o va contesta prin apel”, anunță echipa de campanie a lui Trump, conform postului MSNBC.

În ianuarie 2021, Camera Reprezentanţilor l-a inculpat pe Trump pentru „instigare la insurecţie”, dar a fost achitat de Senatul SUA. Trump a contestat constant rezultatele scrutinului prezidenţial din 2020, câştigat de Joe Biden. Înscris în cursa prezidenţială din 2024, Trump a fost inculpat în comitatul Fulton din statul Georgia pentru presupuse tentative de inversare a rezultatului scrutinului prezidenţial din 2020. La nivel federal, Trump a fost inculpat în investigația privind presupuse acţiuni de blocare a validării rezultatelor scrutinului prezidenţial din 2020. Trump este vizat de patru capete de acuzare privind conspiraţie la comiterea de fraude împotriva instituţiilor guvernamentale, obstrucţionarea unei proceduri formale, tentativă de obstrucţionare a unei proceduri formale şi conspiraţie împotriva respectării unor drepturi.

Avocații lui Trump au denunțat constant un proces motivat politic. Trump a semnalat că nu intenţionează să se retragă din cursa electorală nici măcar dacă va fi condamnat în diversele procese penale care îl vizează.

Trump este vizat de acuzaţii separate în procesul privind gestionarea documentelor clasificate în reşedinţa sa din Mar-a-Lago, în statul Florida, și a pledat nevinovat. Trump este inculpat şi într-un alt dosar, în statul New York, privind presupuse fraude cu fonduri electorale, inclusiv prin efectuarea de plăţi ilegale către o actriţă de filme pentru adulţi în campania electorală din 2016. Trump a pledat nevinovat şi în acest caz.

Citește și:

Blinken continuă EFORTURILE pentru un acord între Israel și Hamas /Noi incidente militare în nordul Israelului și în Marea Roșie

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Scovergi de post. Rețeta dulce și sărată
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Decizie istorică la Muzeul Louvre! Tabloul ”Mona Lisa” ar putea fi mutat
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum a revoluționat Eddie Van Halen muzica rock? Unul dintre cei mai mari chitariști din...