Curtea Supremă a SUA va decide dacă homosexualii se pot căsători pe teritoriul întregii țări: va fi o decizie istorică

Curtea Supremă a SUA va decide dacă homosexualii se pot căsători pe teritoriul întregii țări: va fi o decizie istorică
Publicat: 17/01/2015, 22:59
Actualizat: 18/01/2015, 12:02

Constituția americană garantează posibilitatea de a se căsători cuplurilor de același sex la fel ca celor de sex opus? Aceasta este întrebarea pe care și-o va adresa, la sfârșitul lui aprilie, cea mai înaltă jurisdicție din țară. Ea va răspunde la această întrebare la sfârșitul lui iunie, într-o decizie care va fi fără îndoială cricială, din cauza aplicabilității la nivel național.

„Pe lungul drum către egalitatea deplină în fața legii pe care gay-ii și lesbienele l-au avut de parcurs, anunțul de astăzi (vineri) al Curții este o etapă majoră”, subliniază Judith Shaeffer de la Constitutional Accountability Center.

Secretarul Justiției Eric Holder a dat asigurări că Guvernul „va îndemna Curtea Supremă să facă din căsătoria pentru toți o realitate pentru toți americanii”.

„Mariajul gay este în drum către Curtea Supremă. Să facem zgomot! Manifestați-vă, povestiți-vă povestea! Meritați dreptate!”, a declarat Lady Gaga într-un mesaj postat pe Twitter.

Căsătoria între persoane de același sex este legală, în prezent, în 36 dintre cele 50 de state și la Washington. Însă este în continuare interzisă în 14 state.

Până în 2013, statul federal nu putea să recunoască în mod legal căsătoriile gay încheiate în state care au legalizat-o, din cauza unei legi adoptate de Congres în 1996. Curtea Supremă a abrogat în 2013 o parte a acestei legi – Defense of Marriage Act -, deschizând de facto drepturile federale de pensionare, succesiune sau reduceri fiscale tuturor cuplurilor căsătorite, indiferent că sunt heterosexuale sau homosexuale.

De această dată, răspunsul Curții va fi definitiv.

Curtea, majoritar conservatoare, va audia argumentele cuplurilor homosexuale care vor să se căsătorească sau să li se recunoască mariajul în Ohio (nord), Michigan (nord), Tennessee (sud) și Kentuky (centru-est), patru state care interzic căsătoria între persoane de același sex. Ea va asculta, de asemenea, autoritățile din aceste state, care consideră aceste uniuni anticonstituționale.

– „Efect simbolic și istoric”

Însă decizia Curții se va aplica și celorlalte zece state în care căsătoria gay este ilegală și va avea, cu acest titlu, un „efect simbolic profund la nivel istoric”, potrivit expertului Lyle Denniston.

„A venit timpul ca America să nu mai fie această casă divizată, atunci când este vorba despre libertatea de a te căsători”, a declarat Brian Silva, directorul Marriage Equality USA, o organizație de susținere a cuplurilor homosexuale.

În opinia opozanților, înalta Curte, aflată în fața unor judecăți contradictorii, „are acum ocazia să restabilească libertatea locuitorilor statelor de a confirma căsătoria ca uniune între un bărbat și o femeie”, a declarat Tony Perkins, președintele Family Research Council.

„Ne așteptăm la victoria finală a democrației, a libertății religioase și a instituției scumpe a mariajului care formează soclul societății noastre”, a declarat Brian Brown, președintele Organizației Naționale pentru Mariaj.

Curtea a audiat timp de două ore și jumătate cele două părți, cu privire la interpretarea celui de-al 14-lea Amendament al Constituției pe tema căsătoriei gay. Acest amendament afirmă necesitatea garantării unei protecții egale tuturor.

„Al 14-lea Amendament cere unui stat să autorizeze căsătoria între două persoane de același sex? Al 14-lea Amendament cere unui stat să recunoască căsătoria între două persoane de același sex, dacă aceasta a fost autorizată în mod legal și efectuată în afara statului?”, se vor întreba cei nouă judecători, se arată într-un document pe care aceștia l-au trimis vineri presei.

În opinia avocatului Jeffrey Trachtman, un specialist în dreptul căsătoriei, „acesta este un moment bun pentru a acționa” și pentru a pune capăt „discriminării în statele care continuă” să interzică aceste uniuni. Potrivit avocatului, în prezent există mai multe state care o autorizează decât state care permiteau căsătorii interrasiale atunci când acestea au fost judecate conforme Constituției, în 1967.

În prezent, „70% dintre americani, adică peste 216 milioane de persoane, trăiesc într-un stat în care există căsătoria pentru toți”, și-a exprimat satisfacția Chad Griffin, președintele Human Rights Campaign, cea mai importantă organizație de apărarea a drepturilor homosexualilor și lesbienelor.

„Bătălia se duce asupra problemei dacă familiile noastre sunt egale sau sunt de mâna a doua. Însă Constituția americană nu tolerează o cetățenie de mâna a doua”, a subliniat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...