David Cameron ar fi la originea presiunilor asupra ziarului The Guardian în cazul Snowden

David Cameron ar fi la originea presiunilor asupra ziarului The Guardian în cazul Snowden
Publicat: 21/08/2013, 19:32
Actualizat: 29/07/2014, 22:21

Premierul britanic David Cameron l-a trimis pe secretarul său de cabinet la cotidianul The Guardian pentru a face presiuni și a distruge documentele secrete furnizate de Edward Snowden, relatează AFP.

The Guardian a relatat mai detaliat mercuri despre modul în care „doi britanici de rang înalt”, fără a fi precizat numele lor, au făcut presiuni asupra cotidianului britanic.

În cadrul vizitei la redacție, ei erau foarte amabili, dar „expliciți asupra motivului de ce au venit, cerând din numele celei mai înalte autorități predarea imediată a dosarelor furnizate de Snowden, pe care le deține ziarul”.

Edward Snowden, un fost consultant al agenției americane NSA, în prezent refugiat în Rusia, a furnizat presei mai multe documente secrete, referitoare la sistemul de supraveghere al Statelor Unite și cel al Marii Britanii.

Presiunea reprezintă doar o mică parte din riscurile care pot apărea, printre care urmărirea penală și chiar „un raid al poliției”, susține The Guardian.

„Ei (cei doi oficiali) ne-au zis că se tem de guvernele din străinătate, în special de cel rus și chinez, care ar putea pirata rețeaua The Guardian”, afirmă cotidianul britanic.

Publicațiile The Independent, Daily Mail și postul BBC l-au identificat miercuri pe autorul acestor presiuni, acesta fiind Jeremy Heywood, șef al funcționarilor britanici și secretarul Guvernului lui David Cameron.

„Daily Mail poate spune că toate îngrijorările sale legate de securitatea națională, apărute în baza documentelor deținute de The Guardian, sunt într-atât de întemeiate, încât David Cameron l-a trimis pe Jeremy Heywood să-i ceară redactorului-șef Alan Rusbridger ca ziarul să distrugă documentele”, susține tabloidul britanic.

Potrivit The Independent, care citează surse guvernamentale, Jeremy Heywood a fost trimis de către priemierul britanic pentru „a avertiza The Guardian cu privire la riscul de a poseda informații sensibile pe servere nesecurizate, fapt ce ar putea dăuna Marii Britanii”.

BBC, de asemenea, citează mai multe surse guvernamentale, care confirmă presiunile din partea Guvernului britanic.

Un purtător de cuvânt al lui Cameron a declarat entru AFP că nu dorește să comenteze acest „caz specific”. „Dacă informațiile foarte sensibile sunt păstrate într-un mod nesecurizat, guvernul are responsabilitatea de a le securiza”, a adăugat el.

Conducerea cotidianului The Guardian a distrus hard disk-urile sub supravegherea a „doi experți în securitate de la GCHQ (serviciul britanic de comunicații)”, o acțiune calificată drept „gest simbolic lipsit de valoare”, deoarece alte copii ale documentelor continuă să existe și să fie folosite.

Autoritățile britanice au fost vizate de critici, luni, după ce l-au reținut cu o zi înainte, timp de nouă ore, la Londra, pe Glenn Greenwald, partenerul jurnalistului aflat la originea publicării unor documente secrete obținute de la fugarul american Edward Snowden.

„Sunt foarte supărat. Am un sentiment de intruziune. Este ca și cum să fii dezbrăcat în fața mulțimii. Ei mi-au zis că trebuie să colaborez pentru a nu ajunge la închisoare”, a denunțat brazilianul.

Tânărul brazilian, în vârstă de 28 de ani, era în tranzit, venind de la Berlin spre Rio de Janeiro. Această reținere timp de nouă ore, în virtutea legislației antiteroriste, a provocat proteste din partea autorităților braziliene și a unor organizații pentru apărarea drepturilor omului.

Guvernul german s-a declarat miercuri îngrijorat față de libertatea presei în Marea Britanie.

Într-un interviu pentru cotidianul Berliner Zeitung, delegatul ministerial însărcinat cu drepturile omului, Markus Loning, a declarat că Londra a „depășit” limita în acest caz și a calificat reținerea lui Miranda drept „inacceptabilă”.

Brazilianul a inițiat marți o procedură judiciară față de deținerea sa de către autoritățile britanice, în legătură legalitatea reținerii sale și confiscarea documentelor jurlistice.

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, și Downing Street au declarat cu au fost anunțate din timp referitor la această reținere, dar au asigurat că decizia în acest caz aparține în totalitate poliției. Scotland Yard a apărat legalitatea acțiunilor sale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Se schimbă regulile în FOTBAL. Decizia finală a venit azi, 3 mai. România e obligată...
Vești foarte proaste de la ANM. Vremea se schimbă în rău
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice