De ce a blocat România declarația UE împotriva mutării ambasadelor la Ierusalim. Explicațiile MAE. Iohannis îl cheamă pe Meleșcanu la discuții

De ce a blocat România declarația UE împotriva mutării ambasadelor la Ierusalim. Explicațiile MAE. Iohannis îl cheamă pe Meleșcanu la discuții
Publicat: 12/05/2018, 19:14
Actualizat: 13/05/2018, 09:59

UPDATE19:10 Președintele Klaus Iohannis a anunțat că îl va chema pe ministrul de Externe Teodor Meleșcanu pentru explicații privind poziția ministerului cu privire la delimitarea României de declarația comună a UE referitoare la mutarea unor ambasade ale statelor membre la Ierusalim.

„Acum, despre cea mai recentă speță cu declarația care a fost pregătită de Serviciul de Acțiune Externă a UE, o să-l chem pe ministrul de Externe ca să îmi explice ce și cum s-a discutat și care a fost motivația pentru măsura care s-a luat, iar în privința mutării ambasadei nu s-a făcut absolut niciun pas în nicio direcție. Ambasada nu poate să fie mutată fără acordul meu, indiferent cine ce spune”, a declarat Klaus Iohannis, sâmbătă la Blaj.

Întrebat dacă a fost consultat înainte de această decizie luată de România, șeful statului a răspuns: „Iată un nou exemplu cum PSD guvernează foarte prost. Acești pesediști s-au folosit de lipsa unei clarități în legislația în vigoare și au blocat un document european fără să se consulte cu președintele. Este a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche, așa cum au făcut cu salarizarea, și iese prost. Prin blocarea unei declarații, România este adusă în marginea Uniunii, alături de niște țări față de care am tot respectul, dar sunt eurosceptice. Măsurile antieuropene care vin pe linia PSD, acestă măsuri riscă să ne scoată realmente din Europa. Nu e admibisil ca PSD să ia anumite decizii din ce în ce mai des, care sunt convins că sunt dictate de la nivelul aprtidului și nu guvernului și să ne readucă în marginea Europei. Românii își doresc să fie parte integrantă a Europei.”

MAE a anunțat sâmbătă că propunerea Serviciului European de Acțiune Externă de adoptare a unei declarații comune a Uniunii Europene cu privire la mutarea ambasadelor unor state membre de la Tel Aviv la Ierusalim, printre care și România este una lipsită de echilibru, cu accent doar pe un element.

Autoritatea Palestiniană a condamnat, sâmbătă, poziția adoptată de România, Cehia și Ungaria, care au au blocat planurile de adoptare a unei declarații comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, relatează agenția Wafa. Potrivit comunicatului, Autoritatea Palestiniană mulțumește statelor care au susținut declarația de condamnare a mutării ambasadei SUA la Ierusalim și consideră România, Ungaria și Cehia responsabile pentru blocarea adoptării acestei declarații și pentru toate consecințele care vor urma.

România, Cehia și Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declarații comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit postului israelian Channel Ten, care citează surse diplomatice.

Știrea inițială. „Ținând cont de contextul regional deosebit de complicat și în urma unei analize complexe a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acțiune Externă, la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanțelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim. Menționăm, de asemenea, că poziții similare au fost adoptate și de alte state membre UE, Ungaria și Cehia. În urma procesului de analiză desfășurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declarații în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini”, se arată într-un comunicat al MAE.

România, Cehia și Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declarații comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit postului israelian Channel Ten, care citează surse diplomatice, informează site-ului cotidianului Times of Israel.

Diplomați europeni și oficiali israelieni au afirmat că declarația comună, elaborată la inițiativa Franței, ar fi urmat să prezinte un front unit european împotriva acțiunii Washingtonului.

Potrivit televiziunii, declarația comună ar fi subliniat că Ierusalim ar trebui să fie capitala a două state – Israel și Palestina, statutul orașului ar trebui rezolvat doar în urma negocierilor de pace, iar țările UE nu vor urma exemplul SUA privind mutarea ambasadei la Ierusalim.

Președintele ceh MiloÅ¡ Zeman și-a exprimat sprijinul pentru mutarea ambasadei țării sale la Ierusalim, însă prim-ministrul de la Praga, Andrej BabiÅ¡, se opune. Totodată, premierul român Viorica Dăncilă s-a pronunțat în favoarea mutării, însă președintele Klaus Iohannis se opune, menționează publicația israeliană.

Postul Hadashot TV a relatat miercuri că mai mulți diplomați europeni, inclusiv din Marea Britanie, Franța și Germania, vor boicota ceremonia programată să aibă loc săptămâna viitoare cu ocazia inaugurării ambasadei americane la Ierusalim.

Guvernul Benjamin Netanyahu a invitat întreg corpul diplomatic din Israel la ceremonie.

„Este un pic ciudat să ne invite la un eveniment față de care ne opunem și pe care îl condamnăm. Americanii au fost mai abili și au știut dinainte să nu ne invite ca să nu se facă de rușine”, a declarat o sursă diplomatică europeană, citată de Hadashot TV.

Ministerul de Externe israelian a transmis că „30 din 86 de ambasadori” au răspuns afirmativ la invitație.

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
Noul model Volkswagen este SUV-ul perfect pentru români. Preț+GALERIE FOTO
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
UE dă România în JUDECATĂ la Curtea Europeană de Justiție din cauza POLUĂRII
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Cea mai cruntă veste pentru absolut toată România: Este inevitabil
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...