Debka: „Turcia plătește pentru intervenția lui Erdogan în Siria”. De ce riscă Turcia o catastrofă

Debka: Turcia plătește pentru intervenția lui Erdogan în Siria. De ce riscă Turcia o catastrofă
Publicat: 01/01/2017, 19:06
Actualizat: 28/03/2019, 09:34

„Atacul cu armă automată comis de un individ costumat în Moș Crăciun, de Revelion, în Clubul de noapte Reina din Istanbul a fost primul incident terorist din 2017, soldându-se cu moartea a 39 de persoane și rănirea altor 69. Intervine după asasinarea ambasadorului Rusei, Andrei Karlov, la Ankara, pe 19 decembrie, de un fost agent de poliție turc, Mevlit Mert Atlintas, care a strigat «Asta este pentru Siria!», în numele Frontului al-Nusra, filiala siriană a rețelei teroriste Al-Qaida”, comentează site-ul israelian de informații militare DebkaFile.

„Intervenția declanșată de armata turcă în nordul Siriei în august 2016 a declanșat o escaladare puternică a atacurilor teroriste devastatoare comise în Turcia de grupuri din Siria precum Stat Islamic, Frontul al-Nusra și Șoimii Eliberării Kurdistanului (TAK), atentatele adăugându-se celor comise oricum de mișcarea separatistă Partidul Muncitorilor din Kurdistan”, explică experții DebkaFile.

„Cu toate acestea, impactul acestor evenimente oribile pălește comparativ cu seismele care amenință să arunce în aer societatea turcă, forțele armate și instituțiile guvernamentale, în contextul celor trei războaie declanșate de președintele Recep Tayyip Erdogan; serviciile de securitate pe care le conduce poartă în paralel trei războaie – două în afara frontierelor, în Irak și Siria, iar unul în interior, împotriva mișcării insurgente kurde. (…) Agențiile de informații turce sunt depășite de cele trei conflicte și de activitățile pentru destructurarea celulelor teroriste instalate în Turcia de rețeaua Stat Islamic, de Frontul al-Nusra, afiliat Al-Qaida, și de insurgenții sirieni kurzi”, subliniază DebkaFile, amintind că, în 2016, la Ankara și Istanbul au avut loc numeroase atentate comise de organizațiile Daesh (Stat Islamic) și de PKK, soldate cu peste 180 de morți.

„Situația se poate transforma în catastrofă în cazul în care minoritatea kurdă ar alege acest moment pentru a se revolta, cu susținerea PKK și a milițiilor kurde siriene YPG, împotriva Administrației Recep Erdogan. Există zece milioane de kurzi în sudul Turciei, din totalul de 22 de milioane de membri ai comunității kurde din Turcia. În plus, Turcia pare să se pregătească să iasă din NATO, întorcând spatele Statelor Unite și Europei și apropiindu-se de Rusia, China și Iran”, avertizează specialiștii site-ului israelian de informații militare DebkaFile, observând că Administrația Barack Obama nu doar că nu a reușit să stopeze acest proces, ba chiar probabil a accelerat îndepărtarea Ankarei de Occident, astfel că Donald Trump trebuie să decidă dacă vrea și poate aduce Turcia înapoi.

Începând de la complotul din iulie, Recep Erdogan continuă acțiunile de reprimare și epurările de cadre în toate domeniile vieții sociale turce, în lupta cu principalul rival, clericul disident Fethullah Gulen. Însă acțiunile de reprimare par să aibă efectul opus. Gulen, care era o personalitate marginală pe scena politică turcă, a devenit acum un personaj uriaș, fiind considerat un erou în tot mai multe segmente ale societății turce.
„În cazul în care Erdogan nu va reuși să oprească extinderea atacurilor generate în Turcia de războiul sirian, s-ar putea să aibă nu doar unul, ci trei fronturi de luptă pe plan intern: kurzii, grupurile islamice radicale și mișcarea lui Fethullah Gulen”, atrag atenția experții DebkaFile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Robotul chirurgical de la Sony a efectuat cusături pe un bob de porumb
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Interdicție pentru toți șoferii din România. Este ilegal. Te alegi cu dosar penal
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Un cercel de aur a dezvăluit o poveste devastatoare de acum 2.200 de ani
×