• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Decizia care poate schimba Europa așa cum o știm. Franța și Germania fac o cerere fără precedent

Decizia care poate schimba Europa așa cum o știm. Franța și Germania fac o cerere fără precedent
Franța și Germania vor legi europene care să permită, în cadrul eforturilor antiteroriste, stocarea datelor despre persoanele care călătoresc în spațiul UE și obligarea operatorilor serviciilor de mesagerie să ofere acces, în baza unui mandat judiciar, la conținutul conversațiilor.

Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, s-a întâlnit la Paris cu omologul său german, Thomas de Maizière, pentru a discuta despre intensificarea acțiunilor de combatere a terorismului.

Germania și Franța propun crearea unei baze de date despre persoanele care intră și circulă în spațiul Uniunii Europene. „Vrem ajungerea la un acord în acest sens până la sfârșitul anului”, a declarat Thomas de Maizière, citat de site-ul Tagesschau.de.

„Vrem să știm cine vine în Europa, dacă are dreptul să rămână și când a plecat din Europa. În acest moment, nu știm”, a argumentat Thomas de Maiziere.

Această bază electronică ar urma să stocheze date privind vizele, privind potențiale atacuri teroriste în Spațiul Schengen, informații despre refugiați și despre pasagerii curselor aeriene. „Credem că, după decizia Marii Britanii de ieșire din UE, este important să stabilim clar că Europa oferă soluții mai bune statelor membre decât măsurile aplicate de națiuni în mod unilateral, iar acest lucru include și siguranța internă și externă”, a subliniat Thomas de Maiziere.

În plus, Parisul și Berlinul propun intensificarea cooperării la nivel european în materie de schimb de informații și crearea unui instrument legal pentru obligarea operatorilor serviciilor de mesagerie să ofere acces la conținutul conversațiilor în cadrul investigațiilor antiteroriste.

Mulți teroriști, inclusiv militanții rețelei Stat Islamic, folosesc servicii criptate de mesagerie în locul site-urilor de socializare, pentru a evita interceptarea conversațiilor. Bernard Cazeneuve a oferit drept exemplu al refuzului de cooperare cu autoritățile aplicația de mesagerie a companiei Telegram, argumentând că sunt necesare legi care să se aplice tuturor serviciilor online utilizate în spațiul UE. Telegram, înființată de omul de afaceri rus Pavel Durov în 2013, se prezintă, potrivit agenției Reuters, drept un serviciu de mesagerie ultrasecurizat, toate conversațiile fiind criptate. Caracteristici similare are și aplicația WhatsApp, a companiei Facebook Inc.

Inchide