DECIZIA care poate schimba Uniunea Europeană așa cum o știm. Diplomat UE: „Ideea va fi contestată de majoritatea țărilor”

DECIZIA care poate schimba Uniunea Europeană așa cum o știm. Diplomat UE: „Ideea va fi contestată de majoritatea țărilor
Publicat: 14/12/2015, 09:54

Comisia Europeană vrea să publice, săptămâna următoare, propunerea prin care va putea trimite spontan forțe de apărare la granițele statelor membre, care sunt și granițe ale Uniunii Europene. Se pare că mai multe state vizate se vor opune acestei inițiative.

Comisia urmărește ca, prin această lege, să constituie o nouă instituție Agenția Europeană a Pazei de Coastă, ale căror forțe să poată fi trimise la granițele statelor membre ale Uniunii, fără să mai fie nevoie de acordul respectivei țări, așa cum se procedează în prezent.

De asemenea, Comisia Europeană, va publica marți și planul de suplimentare cu până la șase ori a forțelor Agenției Frontex, în urma unui angajament pe care Jean-Claude Juncker l-a făcut în fața unui polițist de frontieră în luna septembrie a acestui an.

„Credem că situația din prezent justifică inițiativa noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene vineri, exprimându-și încrederea că statele membre vor susține propunerea.

Mai mulți oficiali europeni consideră că eșecul survenit în acțiunile de consolidare a frontierelor statelor membre ale UE va conduce la reintroducerea controalelor vamale în interiorul Uniunii. Astfel, toate eforturile făcute pentru a introduce libera circulație vor fi fost în zadar. Pe de altă parte, slăbirea frontierelor ar însemna creșterea numărului de naționaliști anti-europeni cum sunt cei din Frontul Național francez.

În timp ce Franța și Germania susțin inițiativa de lărgire a puterii Uniunii Europene asupra statelor membre, alte țări importante din UE își vor exprima nesiguranța cu privire la această propunere la summitul de marți. Și Italia a optat pentru o europenizare a granițelor pentru a scădea costurile pe care asigurarea frontierei naturale – Marea Mediterană – le cere de la această țară și de la Grecia.

„Această idee va fi contestată de majoritatea statelor membre”, a declarat un diplomat european. „Credem că o asemenea soluție ar interveni prea adânc în structura internă a statelor membre”, a completat acesta.

„Comisia ne testează limitele”, a afirmat un altul.

El a comparat această situație cu decizia Comisiei de a obliga statele membre ale Uniunii să accepte cote obligatorii de refugați, fapt care a stârnit furia est-europenilor contra cancelarului german Angela Merkel.

Germania și Franța, principalii susținători

Germania și Franța sunt statele care susțin această idee, îngrijorate de faptul că valurile de refugiați, care nu au nici măcar documente de identitate, vor afecta libera circulație în spațiul Uniunii Europene. Ele cred că un control de la centru al granițelor Uniunii este cea mai bună soluție în momentul actual.

Totuși, chiar și membri ai Comisiei, care sunt de acord cu propunerea, recunosc că aceasta va fi criticată și, mai mult, contestată de unele state: „Toată lumea susține întărirea Agenției Frontex, însă când vine vorba despre o pază comună la frontiere, rămâne de văzut care vor fi reacțiile”.

Guvernele statelor membre s-au abținut să lanseze comentarii înainte să vadă textul propunerii, însă mai mulți oficiali au admis că este posibil ca statele să promită suplimentarea forțelor proprii existente la graniță, mai degrabă decât să accepte controlul de la centru. Mai mult, ei au declarat că măsurile existente acum, care pot scoate o țară din acordurile Schengen dacă nu asigură conform standardelor frontiera Uniunii Europene, sunt suficiente.

Detalii despre această propunere vor fi făcute publice marți, alături de propunerea de relocare a refugiaților Sirieni din Turcia în Europa și schimbările regulilor Schengen, menite să mărească securitatea, ca urmare a atacurilor de la Paris, de pe 13 noiembrie.

Cum va funcționa noua structură

Oficialii europeni au spus că noul organism va avea aproape 1000 de angajați permanenți, mai mulți decât are Frontex în prezent (400). De asemenea, va beneficia de un buget dublu sau mai mare decât al Frontex.

În completare, agenția va beneficia de aproximativ 1500 de angajați de rezervă, care lucrează deja în organismele de frontieră naționale din spațiul Schengen și care vor interveni în cazul în care va fi nevoie.

Spre deosebire de Frontex, noua agenție va putea să opereze și în afara Uniunii, de exemplu în statele balcanice cum ar fi Serbia sau să colaboreze pentru protejarea granițelor cu țări precum Turcia.

În mod normal forțele agenției ar interveni doar la cererea unui stat membru, însă, în unele situații, și Comisia ar putea iniția astfel de acțiuni. În acel moment, mai multe state ar putea fi, efectiv, blocate.

Un oficial al Uniunii consideră ca un astfel de proiect ar trebui să treacă doar dacă are unanimitatea voturilor statelor membre, ceea ce nu crede că este posibil: „Eu nu cred că statele membre vor da un aviz pozitiv acestei propuneri”.

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
BEAT și cu ITP-ul EXPIRAT, depistat de POLIȚIȘTII constănțeni, pe bulevardul I.C. Brătianu
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Noi restricții din 10 decembrie. E obligatoriu până pe 8 ianuarie. Decizie de ultimă oră
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...