DECIZIA care poate schimba Uniunea Europeană așa cum o știm. Diplomat UE: „Ideea va fi contestată de majoritatea țărilor”

Redactor:
Clarice Dinu
DECIZIA care poate schimba Uniunea Europeană așa cum o știm. Diplomat UE: „Ideea va fi contestată de majoritatea țărilor”
După ce vineri Comisia Europeană a anunțat că va propune înființarea unei noi agenții pentru securizarea frontierelor externe, cu forțe terestre și navale care vor putea desfășura operațiuni chiar dacă guvernul unui stat va avea obiecții, măsura fiind cel mai mare transfer de suveranitate de la introducerea euro, mai multe state au anunțat că se vor opune propunerii care urmează să fie publicată în această săptămână, relatează Reuters.

Comisia Europeană vrea să publice, săptămâna următoare, propunerea prin care va putea trimite spontan forțe de apărare la granițele statelor membre, care sunt  și granițe ale Uniunii Europene. Se pare că mai multe state vizate se vor opune acestei inițiative. 

Comisia urmărește ca, prin această lege, să constituie o nouă instituție Agenția Europeană a Pazei de Coastă, ale căror forțe să poată fi trimise la granițele statelor membre ale Uniunii, fără să mai fie nevoie de acordul respectivei țări, așa cum se procedează în prezent. 

De asemenea, Comisia Europeană, va publica marți și planul de suplimentare cu până la șase ori a forțelor Agenției Frontex, în urma unui angajament pe care Jean-Claude Juncker l-a făcut în fața unui polițist de frontieră în luna septembrie a acestui an.

„Credem că situația din prezent justifică inițiativa noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene vineri, exprimându-și încrederea că statele membre vor susține propunerea.

Mai mulți oficiali europeni consideră că eșecul survenit în acțiunile de consolidare a frontierelor statelor membre ale UE va conduce la reintroducerea controalelor vamale în interiorul Uniunii. Astfel, toate eforturile făcute pentru a introduce libera circulație vor fi fost în zadar. Pe de altă parte, slăbirea frontierelor ar însemna creșterea numărului de naționaliști anti-europeni cum sunt cei din Frontul Național francez. 

În timp ce Franța și Germania susțin inițiativa de lărgire a puterii Uniunii Europene asupra statelor membre, alte țări importante din UE își vor exprima nesiguranța cu privire la această propunere la summitul de marți. Și Italia a optat pentru o europenizare a granițelor pentru a scădea costurile pe care asigurarea frontierei naturale – Marea Mediterană – le cere de la această țară și de la Grecia.

„Această idee va fi contestată de majoritatea statelor membre”, a declarat un diplomat european. „Credem că o asemenea soluție ar interveni prea adânc în structura internă a statelor membre”, a completat acesta. 

„Comisia ne testează limitele”, a afirmat un altul. 

El a comparat această situație cu decizia Comisiei de a obliga statele membre ale Uniunii să accepte cote obligatorii de refugați, fapt care a stârnit furia est-europenilor contra cancelarului german Angela Merkel. 

Germania și Franța, principalii susținători

Germania și Franța sunt statele care susțin această idee, îngrijorate de faptul că valurile de refugiați, care nu au nici măcar documente de identitate, vor afecta libera circulație în spațiul Uniunii Europene. Ele cred că un control de la centru al granițelor Uniunii este cea mai bună soluție în momentul actual. 

Totuși, chiar și membri ai Comisiei, care sunt de acord cu propunerea, recunosc că aceasta va fi criticată și, mai mult, contestată de unele state: „Toată lumea susține întărirea Agenției Frontex, însă când vine vorba despre o pază comună la frontiere, rămâne de văzut care vor fi reacțiile”. 

Guvernele statelor membre s-au abținut să lanseze comentarii înainte să vadă textul propunerii, însă mai mulți oficiali au admis că este posibil ca statele să promită suplimentarea forțelor proprii existente la graniță, mai degrabă decât să accepte controlul de la centru. Mai mult, ei au declarat că măsurile existente acum, care pot scoate o țară din acordurile Schengen dacă nu asigură conform standardelor frontiera Uniunii Europene, sunt suficiente. 

Detalii despre această propunere vor fi făcute publice marți, alături de propunerea de relocare a refugiaților Sirieni din Turcia în Europa și schimbările regulilor Schengen, menite să mărească securitatea, ca urmare a atacurilor de la Paris, de pe 13 noiembrie. 

Cum va funcționa noua structură

Oficialii europeni au spus că noul organism va avea aproape 1000 de angajați permanenți, mai mulți decât are Frontex în prezent (400). De asemenea, va beneficia de un buget dublu sau mai mare decât al Frontex. 

În completare, agenția va beneficia de aproximativ 1500 de angajați de rezervă, care lucrează deja în organismele de frontieră naționale din spațiul Schengen și care vor interveni în cazul în care va fi nevoie. 

Spre deosebire de Frontex, noua agenție va putea să opereze și în afara Uniunii, de exemplu în statele balcanice cum ar fi Serbia sau să colaboreze pentru protejarea granițelor cu țări precum Turcia. 

În mod normal forțele agenției ar interveni doar la cererea unui stat membru, însă, în unele situații, și Comisia ar putea iniția astfel de acțiuni. În acel moment, mai multe state ar putea fi, efectiv, blocate. 

Un oficial al Uniunii consideră ca un astfel de proiect ar trebui să treacă doar dacă are unanimitatea voturilor statelor membre, ceea ce nu crede că este posibil: „Eu nu cred că statele membre vor da un aviz pozitiv acestei propuneri”. 

 

EXCLUSIV | Avem o nouă forţă în Liga 1? ”Are un buget foarte mare”. Echipa...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Este ANUNŢUL MOMENTULUI despre ALOCAŢII ŞI PENSII! Ce se va întâmpla în curând
Arheologii au făcut o nouă descoperire spectaculoasă în oraşul Pompeii
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Mâncarea preferată în funcție de zodie – 12 preparate pentru 12 zodii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide