DECIZIE. Congresul american a votat noi sancțiuni împotriva Chinei

DECIZIE. Congresul american a votat noi sancțiuni împotriva Chinei
DECIZIE. Congresul american a votat noi sancțiuni împotriva Chinei. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02/07/2020, 11:18

Camera Reprezentanților din Congresul Statelor Unite a adoptat miercuri o lege care va impune sancțiuni acelor bănci care au contracte cu oficialii chinezi care au promovat noua lege privind securitatea din Hong Kong.

Despre această lege, președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a spus că este „o represiune brutală” asupra Hong Kong, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Propunerea legislativă a fost adoptată cu unanimitate de voturi în Camera Reprezentanților, ceea ce pare să reflecte îngrijorarea Washingtonului în legătură cu introducerea acestei legi a securității, văzută ca reprezentând finalul autonomiei administrative a regiunii Hong Kong.

Senatul a adoptat o lege similară

Senatul american a adoptat săptămâna trecută o lege similară, însă, potrivit regulilor Congresului, proiectul adoptat miercuri de Camera Reprezentanților va trebui să ajungă în Senat și să fie adoptat și acolo înainte ca legea să ajungă la președintele Donald Trump, care poate fie să o promulge, fie să își folosească dreptul de veto împotriva proiectului.

Anterior, Pelosi a declarat că noua lege din Hong Kong reprezintă finalul principiului „O țară, două sisteme”.

„Legea este una brutală, o represiune împotriva cetățenilor din Hong Kong, făcută cu scopul de a distruge libertățile care le fuseseră promise”, a spus Pelosi.

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a declarat că noua lege a securității din Hong Kong reprezintă un afront la adresa tuturor națiunilor lumii, iar autoritățile de la Washington ar trebui să continue să implementeze directiva semnată de președintele Donald Trump cu privire la anularea statutului special al teritoriului chinez.

Statele Unite au început deja să elimine din legislație prevederile privind statutul special al regiunii Hong Kong și au oprit deja exporturile din industria apărării, totodată restricționând accesul entităților din Hong Kong la anumite tehnologii.

Noua lege a siguranței a intrat în vigoare în Hong Kong miercuri, zi care, de asemenea, marchează aniversarea transferului de putere asupra teritoriului de la Marea Britanie la China. Legea sporește puterile autorităților de a ancheta, trimite în judecată și codamna disidenții.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agențieiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase