DECIZIE. Senatul american a votat proiectul prin care se impun sancțiuni împotriva Chinei ca urmare a situației din Hong Kong

DECIZIE. Senatul american a votat proiectul prin care se impun sancțiuni împotriva Chinei ca urmare a situației din Hong Kong
DECIZIE. Senatul american a votat proiectul prin care se impun sancțiuni împotriva Chinei ca urmare a situației din Hong Kong. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26/06/2020, 01:01

Senatul Statelor Unite a votat joi proiectul de lege care propune impunerea de sancțiuni asupra persoanelor și companiilor care susțin intenția Chinei de a impune o lege referitoare la siguranța națională în Hong Kong.

Măsura mai include și sancțiuni adiționale asupra băncilor care fac afaceri cu orice entitate care ar putea sprijini eforturile Chinei de a submina autonomia teritoriului, potrivit site-ului agenției de presă Reuters.

Documentul a fost aprobat de senatori cu unanimitate de voturi. Pentru a deveni lege, proiectul trebuie să fie votat și de Camera Reprezentanților și să fie promulgat de președintele Donald Trump.

Senatorul democrat Chris van Hollen, unul dintre susținătorii legii, a declarat în Senat că proiectul va transmite un mesaj clar Beijingului că vor exista consecințe dacă va continua să submineze autonomia Hong Kong.

Van Hollen a mai adăugat că legea ar fi trebuit aprobată săptămâna trecută, dar Administrația Trump a solicitat amânarea votului pentru a realiza o serie de corecturi de natură tehnică.

Relațiile dintre Washinton și Beijing, tensionate

Relațiile dintre Statele Unite și China s-au înrăutățit în ultima perioadă, ca urmare a pandemiei de COVID-19, despre care Washigtonul susține că a afectat Statele Unite din cauză că Beijingul ar fi reacționat tardiv după apariția primelor cazuri.

Recent, Statele Unite au anunțat că nu vor mai acorda Hong Kong statut special în ceea ce privește comerțul, ca urmare a imixtiunilor Beijingului în politica internă a fostului teritoriu britanic.

Membrii Congresului au susținut că Statele Unite trebuie să aibă o reacție fermă în privința oricărei încercări de a submina autonomia Hong Kong.

„Aceasta ar putea fi ultima noastră șansă pentru a împiedica Beijingul să distrugă ce a mai rămas din libertatea din Hong Kong”, a declarat senatorul republican Josh Hawley.

De asemenea, Senatul a adoptat o rezoluție, propusă de Hawley, prin care condamnă legea privind securitatea națională propusă de China în Hong Kong.

Recent, Beijingul a anunțat un plan privind introducerea unei legi în Hong Kong care să combată acțiunile secesioniste, terorismul și ingerințele străine. Noua lege ar putea duce la înființarea unor sedii ale agențiilor chineze de securitate în Hong Kong.

Criticii legii susțin că aceasta reprezintă o amenințare la adresa formulei „o țară, două sisteme”, în vigoare în Hong Kong din 1997, când Marea Britanie a cedat Chinei controlul asupra teritoriului.

Guvernul chinez și cel de la Hong Kong susțin că legea nu va afecta libertățile cetățenești din acest teritoriu, ci va viza un număr redus de persoane care „creează probleme” și va ajuta la stabilizarea situației din Hong Kong, afectată de un an de proteste antiguvernamentale.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât