Decizie extrem de rară luată în cazul unuia dintre cele mai populare medicamente din România

Decizie extrem de rară luată în cazul unuia dintre cele mai populare medicamente din România
Publicat: 18/09/2015, 09:12
Actualizat: 04/09/2019, 19:46

Fervex, medicament destinat răcelii a fost retras din farmacii. Decizia a fost luată de reprezentanții companiei producătoare, care, în urma unui control de rutină, au descoperit prezența unei microflore atipică în medicament. Decizia de a retrage medicamentul destinat răcelii a fost luată încă de săptămâna trecută.

Retragerea medicamentului nu s-a dispus doar în România, ci la nivel mondial. „Bristol-Myers Squibb retrage voluntar seriile de Fervex pentru adulți Granule pentru Soluție Orală și Fervex pentru copii Granule pentru Soluție Orală, care se află în termen de valabilitate, ca urmare a detectării unei prezențe microbiene atipice în timpul unui control de rutină efectuat la produsul Fervex Raspberry aromă de zmeură, produs care nu este autorizat și comercializat în Romania”, au precizat reprezentanții companiei producătoare a medicamentului pentru gândul.

Mai mult, aceștia au completat că „retragerea a fost extinsă ca o măsură de precauție deoarece produsele menționate mai sus sunt similare cu Fervex Raspbery aromă de zmeură”. „Datele colectate până în momentul de față sugerează că zahărul (sucroza) folosit în compoziția acestor produse este sursa prezenței microbiene. Prin urmare, datorită unor măsuri de precauție extremă, Bristol-Myers Squibb retrage de pe piață aceste produse care au aceeași sursă de zahăr (sucroza). Este important de menționat că nu au existat reclamații de calitate sau reacții adverse în legătură cu acest eveniment. Nimic nu este mai important decât siguranța și calitatea medicamentelor noastre. Bristol-Myers Squibb va continua să investigheze această problemă și va furniza noi date deîndată ce vor fi disponibile”, au mai menționat reprezentanții companiei.

Analizele au arătat că în patru loturi de Fervex există bacteria Enterococcus faecalis, o bacterie care poate provoca infecții ale tractului digestiv.

Farmaciile au fost anunțate încă de săptămâna trecută că trebuie să scoată de la vânzare Fervex-ul. „Nu am fost anunțat motivul pentru care s-a luat această decizie de către compania producătoare, ni s-a spus să retragem de la vânzare ultimul lot primit. Nu ni s-a spus nici până când se va menține această decizie”, a declarat pentru gândul Doina Oprea, farmacolog și patroana unui lanț de farmacii din București.

Câte cutii au fost retrase din farmaciile din România

Un număr de 800.000 de cutii deFervexau fost oprite de la comericalizare, iar cei care au cumpărat deja acest medicament ar trebui să nu îl mai folosească sau să îl returneze farmaciei de unde l-au cumpărat, a declarat, pentru Mediafax, președintele ANMDM, dr. Marius Savu.

„Au fost identificate în piață 800.000 de cutii deFervex. Acestea au fost oprite de la comericalizare”, a spus președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

În plus, dr. Marius Savu recomandă celor care au medicamentul au în casă să nu îl mai folosescă sau să îl returneze farmaciei de unde l-au cumpărat, spre a fi distrus.

„Decizia de retragere de pe piață a produselorFervexAdulți Granule pentru soluție orală șiFervexCopii Granule pentru soluție orală a fost luată ca urmare a informației primite de ANMDM prin intermediul sistemului de alertă rapidă de la Autoritatea Competentă din Franța, cât și de la producător (Bristol-Myers Squibb – n.r.)”, a adăugat Savu.

Medicamentul Fervex este recomandat pentru tratamentul simptomatic al răcelilor comune, rinitelor alergice și vasomotorii, stărilor gripale, pentru ameliorarea strănutului, secreției nazale apoase, inflamației mucoaselor nazală și sinusală, febrei, durerilor de cap și musculare, potrivit prospectului produsului.

În Franța, compania Bristol-Myers Squibb (BMS) a decis, în acord cu Agenția națională pentru siguranță în utilizarea medicamentelor și produselor de sănătate (ANSM), retragerea de la comercializare a tuturor loturilor de Fervex granule, atât varianta pentru adulți, cât și cea pentru copii, a căror dată de expirare este martie 2016. ANSM a anunțat această dispoziție pe 23 mai.

Cu aproximativ o lună înainte, pe 26 aprilie, BMS a decis, tot în acord cu ANSM, să retragă loturile de Fervex pentru adulți cu aromă de zmeură care expirau în februarie 2016, ca măsură de precauție, după ce a constatat anomalii la patru loturi din acest produs, care nu intraseră în circuitul comercial, în urma unor analize de rutină, se arată pe site-ul ANSM.

În urma unor investigații suplimentare, efectuate după 26 aprilie, compania farmaceutică a decis retragerea altor două produse Fervex, cu formule comparabile cu varianta cu aromă de zmeură pentru adulți. Sortimentul Fervex fără zahăr nu se numără printre produsele retrase.

Laboratorul BMS nu a mai detectat nimic legat de anomalia constatată la produsul Fervex suspectat care să fie semnalat în sistemul de farmacovigilență, potrivit sursei citate.

BACALAUREAT 2013. Totul despre BAC 2013 – calendar, subiecte și rezultate. UPDATE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani