Decizie extrem de rară luată în cazul unuia dintre cele mai populare medicamente din România

Decizie extrem de rară luată în cazul unuia dintre cele mai populare medicamente din România
Publicat: 18/09/2015, 09:12
Actualizat: 04/09/2019, 19:46

Fervex, medicament destinat răcelii a fost retras din farmacii. Decizia a fost luată de reprezentanții companiei producătoare, care, în urma unui control de rutină, au descoperit prezența unei microflore atipică în medicament. Decizia de a retrage medicamentul destinat răcelii a fost luată încă de săptămâna trecută.

Retragerea medicamentului nu s-a dispus doar în România, ci la nivel mondial. „Bristol-Myers Squibb retrage voluntar seriile de Fervex pentru adulți Granule pentru Soluție Orală și Fervex pentru copii Granule pentru Soluție Orală, care se află în termen de valabilitate, ca urmare a detectării unei prezențe microbiene atipice în timpul unui control de rutină efectuat la produsul Fervex Raspberry aromă de zmeură, produs care nu este autorizat și comercializat în Romania”, au precizat reprezentanții companiei producătoare a medicamentului pentru gândul.

Mai mult, aceștia au completat că „retragerea a fost extinsă ca o măsură de precauție deoarece produsele menționate mai sus sunt similare cu Fervex Raspbery aromă de zmeură”. „Datele colectate până în momentul de față sugerează că zahărul (sucroza) folosit în compoziția acestor produse este sursa prezenței microbiene. Prin urmare, datorită unor măsuri de precauție extremă, Bristol-Myers Squibb retrage de pe piață aceste produse care au aceeași sursă de zahăr (sucroza). Este important de menționat că nu au existat reclamații de calitate sau reacții adverse în legătură cu acest eveniment. Nimic nu este mai important decât siguranța și calitatea medicamentelor noastre. Bristol-Myers Squibb va continua să investigheze această problemă și va furniza noi date deîndată ce vor fi disponibile”, au mai menționat reprezentanții companiei.

Analizele au arătat că în patru loturi de Fervex există bacteria Enterococcus faecalis, o bacterie care poate provoca infecții ale tractului digestiv.

Farmaciile au fost anunțate încă de săptămâna trecută că trebuie să scoată de la vânzare Fervex-ul. „Nu am fost anunțat motivul pentru care s-a luat această decizie de către compania producătoare, ni s-a spus să retragem de la vânzare ultimul lot primit. Nu ni s-a spus nici până când se va menține această decizie”, a declarat pentru gândul Doina Oprea, farmacolog și patroana unui lanț de farmacii din București.

Câte cutii au fost retrase din farmaciile din România

Un număr de 800.000 de cutii deFervexau fost oprite de la comericalizare, iar cei care au cumpărat deja acest medicament ar trebui să nu îl mai folosească sau să îl returneze farmaciei de unde l-au cumpărat, a declarat, pentru Mediafax, președintele ANMDM, dr. Marius Savu.

„Au fost identificate în piață 800.000 de cutii deFervex. Acestea au fost oprite de la comericalizare”, a spus președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

În plus, dr. Marius Savu recomandă celor care au medicamentul au în casă să nu îl mai folosescă sau să îl returneze farmaciei de unde l-au cumpărat, spre a fi distrus.

„Decizia de retragere de pe piață a produselorFervexAdulți Granule pentru soluție orală șiFervexCopii Granule pentru soluție orală a fost luată ca urmare a informației primite de ANMDM prin intermediul sistemului de alertă rapidă de la Autoritatea Competentă din Franța, cât și de la producător (Bristol-Myers Squibb – n.r.)”, a adăugat Savu.

Medicamentul Fervex este recomandat pentru tratamentul simptomatic al răcelilor comune, rinitelor alergice și vasomotorii, stărilor gripale, pentru ameliorarea strănutului, secreției nazale apoase, inflamației mucoaselor nazală și sinusală, febrei, durerilor de cap și musculare, potrivit prospectului produsului.

În Franța, compania Bristol-Myers Squibb (BMS) a decis, în acord cu Agenția națională pentru siguranță în utilizarea medicamentelor și produselor de sănătate (ANSM), retragerea de la comercializare a tuturor loturilor de Fervex granule, atât varianta pentru adulți, cât și cea pentru copii, a căror dată de expirare este martie 2016. ANSM a anunțat această dispoziție pe 23 mai.

Cu aproximativ o lună înainte, pe 26 aprilie, BMS a decis, tot în acord cu ANSM, să retragă loturile de Fervex pentru adulți cu aromă de zmeură care expirau în februarie 2016, ca măsură de precauție, după ce a constatat anomalii la patru loturi din acest produs, care nu intraseră în circuitul comercial, în urma unor analize de rutină, se arată pe site-ul ANSM.

În urma unor investigații suplimentare, efectuate după 26 aprilie, compania farmaceutică a decis retragerea altor două produse Fervex, cu formule comparabile cu varianta cu aromă de zmeură pentru adulți. Sortimentul Fervex fără zahăr nu se numără printre produsele retrase.

Laboratorul BMS nu a mai detectat nimic legat de anomalia constatată la produsul Fervex suspectat care să fie semnalat în sistemul de farmacovigilență, potrivit sursei citate.

BACALAUREAT 2013. Totul despre BAC 2013 – calendar, subiecte și rezultate. UPDATE

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
A MURIT! Marcel Pavel e distrus: 'Of, Dumnezeule'
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
Ce a făcut Petrică Cercel pentru cei trei copii ai săi, înainte de a muri....
Gigi Becali a primit o lovitură de proporții! Patronul FCSB riscă să piardă o sumă...
A murit Dorin Anastasiu. Cântărețul avea 78 de ani, luase un trofeu major alături de...
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Simptomele COVID-19 în cazul copiilor. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe...
A MURIT! Marcel Pavel e distrus: 'Of, Dumnezeule'
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Adio, centrale de apartament! Cu ce vor fi înlocuite, facturile vin mult reduse
ȘOC! Andreea Marin, ce GAFĂ! Greșeala uriașă din ultima fotografie
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A murit. Este doliu în lumea presei
10 milioane de oameni vor muri! Catastrofa care ne va lovi crunt. E cumplit ce...
Monarhia se află în PERICOL! Regina Elisabeta a comis o greșeală fatală. Este război total...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...