Decizie istorică a ONU. Netanyahu: SUA au complotat împotriva Israelului

Redactor:
Mihai Draghici
Decizie istorică a ONU. Netanyahu: SUA au complotat împotriva Israelului
Consiliul de Securitate ONU a adoptat, vineri, o rezoluție istorică prin care se cere suspendarea activităților israeliene de colonizare în Cisiordania, în contextul în care Administrația Barack Obama a refuzat cererea lui Benjamin Nentanyahu și a lui Donald Trump de a bloca inițiativa prin veto.

Statele Unite, unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate ONU, s-au abținut de la vot, permițând adoptarea rezoluției antiisraeliene cu 14 voturi pentru și 0 împotrivă. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, și președintele-ales al SUA, Donald Trump, ceruseră Administrației Barack Obama să blocheze prin veto, la Consiliul de Securitate ONU, proiectul de rezoluție anticolonizare. „Statele Unite trebuie să blocheze prin veto proiectul de rezoluție antiisraelian dezbătut în Consiliul de Securitate ONU”, a transmis Benjamin Netanyahu miercuri.

Rezoluția, inițiată de Egipt, arată că toate coloniile evreiești de pe teritoriile palestiniene ocupate după anul 1967, inclusiv din Ierusalimul de Est, nu au „nicio validitate legală”. Rezoluția cere încetarea „tuturor activităților israeliene de colonizare”, argumentând că măsura este „esențială pentru menținerea soluției coexistenței a două state”. Potrivit rezoluției, toate activitățile israeliene de colonizare sunt „încălcări flagrante” ale reglementărilor internaționale.

Statele Unite au conspirat împotriva Israelului, permitând adoptarea de către Consiliul de Securitate a rezoluției anticolonizare, acuză premierul Benjamin Netanyahu, în timp ce viitorul președinte al SUA, Donald Trump, a avertizat că lucrurile se vor schimba la ONU după începerea mandatului său. „Administrația Barack Obama nu doar că a eșuat în protejarea Israelului în disputa cu clica de la ONU, ci a și conspirat cu ei în culise”, a transmis în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, potrivit cotidianului Haaretz, Biroul premierului Israelului. „Israelul respinge această rezoluție ONU antiisraeliană demnă de dispreț și nu i se va conforma. Israelul așteaptă să colaboreze cu președintele Donald Trump și cu toți prietenii din Congresul SUA, republicani și democrați, pentru a anula efectele negative ale acestei rezoluții absurde”, a precizat Biroul premierului israelian.

Președintele-ales al SUA, Donald Trump, a exprimat susținere pentru poziția lui Benjamin Netanyahu, dând asigurări, prin Twitter, că „la ONU, lucrurile vor fi diferite după 20 ianuarie”, data la care începe mandatul său.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a argumentat că rezoluția condamnă în mod corect „acțiunile de instigare și activitățile de colonizare”. Kerry a îndemnat atât Israelul, cât și Autoritatea Palestiniană să relanseze negocierile în sensul soluției coexistenței a două state, israelian și palestinian. La rândul său, Samantha Power, ambasadorul american la ONU, a explicat decizia de a se abține de la vot: „Activitățile israeliene de colonizare subminează grav securitatea Israelului; este o decizie compatibilă cu linia politică a Statelor Unite, care transmit de aproape cinci decenii că activitățile de colonizare publice și private trebuie să înceteze”.

În mod previzibil, secretarul general ONU, Ban Ki-Moon, și Autoritatea Palestiniană au salutat rezoluția anticolonizare.

Egiptul prezentase în Consiliul de Securitate ONU un proiect de rezoluție care prevede încetarea activităților israeliene de colonizare în Cisiordania și în Ierusalimul de Est, zone revendicate de Autoritatea Palestiniană.

„În cazul în care Statele Unite nu vor bloca prin veto proiectul de rezoluție, vor încălca angajamentele pe termen lung asumate față de Israel”, declara, sub protecția anonimatului, un oficial guvernamental israelian citat de cotidianul Haaretz.

După câteva ore, Donald Trump, viitorul președinte al SUA, transmitea la rândul său prin Twitter și Facebook: „Rezoluția dezbătută la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite referitoare la Israel trebuie blocată prin veto. Așa cum Statele Unite susțin de mult timp, pacea dintre israelieni și palestinieni se va realiza doar prin negocieri directe între părți, nu prin impunerea unor condiții de către Națiunile Unite. Actuala situație plasează Israelul într-o poziție delicată în negocieri și este extrem de nedreaptă pentru toți israelienii”.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
FOTO. Cum arăta Crina Matei în tinerețe! Imagini fabuloase cu actrița în urmă cu zeci...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Ion Țiriac și-a amintit ziua în care i-a cerut bani de pizza lui Ilie Năstase!...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mesaj ascuns pe site-ul Casei Albe, apărut imediat după ce Joe Biden a preluat mandatul:...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Este dovada CĂLĂTORILOR în TIMP? O descoperire recentă provoacă o CONTROVERSĂ de proporții
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Vestea teribilă pentru toți șoferii: se întâmplă la pompă cu prețul la benzină și motorină
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului despre Sebi, băiatul de 7 ani, dat dispărut de două săptămâni
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Omul care după ce a închis două afaceri a reuşit să transforme un chioşc de...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide