Declarația care face cinste României, venită din partea noului director general al Agenției Spațiale Europene

Declarația care face cinste României, venită din partea noului director general al Agenției Spațiale Europene
Publicat: 12/11/2015, 10:59

Johann-Dietrich Woerner a vorbit despre rolul României în ESA și în cercetarea spațială, miercuri seară, la sediul Agenției Spațiale Române (ROSA) din București, într-o întâlnire cu presa, la care a participat și președintele ROSA, Marius-Ioan Piso.

Evenimentul a avut loc cu prilejul vizitei oficiale în România a unei delegații a ESA, care a fost condusă de Johann-Dietrich Woerner, aflat la conducerea agenției europene de la 1 iulie. Vizita a avut loc în contextul în care România este membru al ESA și colaborează la mai multe proiecte dezvoltate în cadrul Agenției Spațiale Europene.

„Am avut mai multe discuții, la diferite niveluri (în România, n.r.). Am discutat cu reprezentanții ROSA despre prezența ROSA în ESA și despre care sunt pașii următori de realizat în ESA și care sunt deciziile viitoare pe care trebuie să le luăm. Totodată, am vorbit atât la universitate, dar și la Parlament despre ce poate ESA să aducă României”, a declarat Johann-Dietrich Woerner.

El a mai spus că, din punctul de vedere al cercetării spațiale, vede România ca pe „un partener de încredere, pozitiv, dinamic și care și-a asumat provocări”. „Văd România ca pe un partener puternic în domeniul laserelor (…), care pot juca un rol important (în proiectele spațiale ale ESA, n.r.)”, a spus Johann-Dietrich Woerner, precizând că sunt și alte zone de cercetare spațială în care specialiștii români sunt buni în prezent. „Depinde de România să decidă la ce proiecte vrea să contribuie din ce în ce mai mult. Pentru ESA este foarte bine să aibă România la bord”, a mai spus Woerner.

Acesta a vorbit și despre activitatea ESA în general, precizând că Agenția Spațială Europeană este foarte mândră de portofoliul său de activități, care include aplicații științifice, dezvoltarea tehnologiei, robotică etc.

„ROSA este invitată să se implice în multe programe (…) Am vizitat Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele, care dezvoltă lasere puternice și care ar putea să fie folosite în privința deșeurilor spațiale. Acesta va fi un pas înainte, pentru că, deocamdată, doar le putem urmări, dar nu avem nicio modalitate pentru a le reduce”, a explicat Johann-Dietrich Woerner, precizând că a fost foarte impresionat de lucrurile făcute de specialiștii români în domeniul fizicii razelor laser.

De asemenea, potrivit lui Woerner, această chestiune legată de posibilitatea utilizării laserelor în diferite proiecte ale ESA va fi abordată la următorul Consiliu Ministerial al Agenției Spațiale Europene. Această reuniune, la care vor participa și reprezentanții României, va avea loc la sfârșitul anului viitor, după cum a precizat președintele Asociației Spațiale Române, Marius-Ioan Piso.

Pe de altă parte, Johann-Dietrich Woerner a spus că cele 22 de state membre ale ESA trebuie să se gândească la ce proiecte trebuie să fie prioritare pentru Agenția Spațială Europeană după ce, în 9-10 ani, va fi încheiată misiunea Stației Spațiale Internaționale (ISS). ISS este un proiect spațial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanțat în principal de Statele Unite ale Americii și la realizarea căruia participă 16 țări. Stația este ocupată în permanență, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

„Statele membre trebuie să decidă unde vor să ajungă cu ESA și rog membrii agenției să facă un plan pentru perioada de după ISS, pentru că sunt sigur că avem nevoie de un proiect internațional”, a mai spus Johann-Dietrich Woerner, precizând totodată că nu crede că, după ce se va închide Stația Spațială Internațională, va fi construit un nou astfel de avanpost spațial.

Johann-Dietrich Woerner a vorbit în evenimentul de la București și despre rolul ESA de mediator la nivel internațional. „Membrii ESA sunt în această agenție pentru că iubesc ESA. Sunt în ESA pentru că doresc acest lucru. Ar putea pleca oricând doresc. ESA este un parteneriat bazat pe prietenie și avantaje. Știm ce înseamnă să cooperezi dincolo de granițele naționale (…) și avem o rețea globală de parteneri (…) Cred că ESA trebuie să joace un rol de mediator (…) Avem nevoie de colaborare internațională pentru că avem suficiente probleme pe Pământ”, a mai spus Woerner.

La rândul său, președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso, a spus că, în timpul vizitei în România, delegația Agenției Spațiale Europene, condusă de directorul general Johann-Dietrich Woerner, a avut întâlniri cu personalități din viața științifică și politică executivă, inclusiv cu premierul interimar Sorin Cîmpeanu, cu președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, și cu Valerian Vreme, președintele Subcomisiei pentru Spațiu din Parlament.

„Am avut întâlniri la câteva dintre obiectivele noastre spațiale importante, din prezenta colaborare cu ESA. Am fost la Centrul de tehnologii cu laser de la Măgurele, cel care funcționează – nu la ELI, care va funcționa peste doi-trei ani -, de la Institutul de Fizica Laserilor, unde noi, având un contract cu Agenția Spațială Europeană, dezvoltăm generarea de medii de radiație controlată, în principal, generăm mediile care vor fi în jurul sistemului Jupiter, în vederea dotării corespunzătoare a misiunii JUICE, care va survola câțiva dintre sateliții planetei Jupiter”, a spus Marius-Ioan Piso.

El a mai spus că directorul general al ESA a vizitat și Centrul de Integrare pentru Nanosateliți din cadrul Institutului de Științe Spațiale de la Măgurele, care urmează să fie inaugurat curând și „care este cam singurul din Europa de est în acest moment”, ocupându-se de „integrare de nanosateliți”.

În ceea ce privește activitatea Centrului de Integrare pentru Nanosateliți, Marius-Ioan Piso a spus că acesta are în producție doi nanosateliți, care sunt cuprinși în misiunea spațială QB50, ce urmează să fie lansată.

„În aceste discuții, întâlniri, s-a exprimat intenția de a intensifica această colaborare, pe proiecte existente și pe proiecte noi. ESA este un sistem deschis”, a mai spus Marius-Ioan Piso.

„Trebuie să nu uităm că ESA este a statelor membre și noi deținem cam un procent și jumătate, ceea ce nu este puțin”, a mai spus Piso, precizând că ESA răspunde solicitărilor statelor membre. „Bineînțeles că lucrurile astea trebuie să se încadreze în programele pe termen lung pe care tot noi le aprobăm și ceea ce s-a discutat important la nivel politic și la nivelul executiv maxim în acest moment a fost reprezentarea la Consiliul Ministerial al Agenției Spațiale Europene de la sfârșitul anului viitor. Atunci se vor lua deciziile pentru următorii șapte-opt ani în ESA, programele opționale ale ESA, câteva dintre misiunile spațiale importante se definesc și se aprobă atunci. Și această vizită a fost și o pregătire în vederea acestui consiliu ministerial”, a explicat Piso.

De asemenea, Marius-Ioan Piso a spus că rolul României în ESA este consolidat de mulți ani. „Această vizită oficială (a conducerii ESA, n.r.) este importantă atât pentru exprimarea interesului politic al României pentru ESA, cât și invers, pentru a arăta că ESA are interes în țara românească, inclusiv pe plan politic, și acesta este rostul și noi suntem organizații de tehnologie, pe termen lung”, a afirmat Piso.

El a precizat, totodată, că prin interesul politic al României se referă la reconfirmarea faptului că „spațiul, cercetarea, tehnologia spațială sunt declarate priorități atât în strategia de cercetare, dezvoltare, cât și în acordul încheiat între România și Comisia Europeană pentru finanțarea până în anul 2020, cât și în planul național de cercetare, dezvoltare, numărul 3”.

În prezent, Agenția Spațială Română participă la 17 programe și misiuni în cadrul ESA. „Nu putem să spunem că unul este mai important sau mai puțin important. Ar fi 17 programe și misiuni la care noi participăm. Cel mai prozaic este racheta Ariane 6, unde deja industria noastră a început să lucreze și unde, începând cu 2021, se vor produce cam 200 de bucăți, la care industria noastră va avea coparticipare. Este unul dintre cele mai mari succese industriale pe care le avem. Este important pentru industrie, pentru factorul de retur, pentru faptul că de la granița Rinului, în afară de Germania, n-a mai făcut nimeni așa ceva în Europa. Este rezultatul a vreo 20 de ani de activități pregătitoare pentru lansatoare. În momentul acesta, România deține tehnologie la nivel maxim în domeniul spațial”, a concluzionat președintele Agenției Spațiale Române, Marius-Ioan Piso.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Anunț pentru PROPRIETARII de case și terenuri. Guvernul PREGĂTEȘTE schimbări majore
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Telescopul Spaţial Hubble împlineşte 34 de ani de funcţionare