Declarația unui viitor comisar european despre vedetele implicate în scandalul selfie-urilor: „Prostia reprezintă un lucru de care nu îi poți salva – sau doar parțial – pe oameni”

Redactor:
Florin Badescu
Declarația unui viitor comisar european despre vedetele implicate în scandalul selfie-urilor: „Prostia reprezintă un lucru de care nu îi poți salva – sau doar parțial – pe oameni”
Vedetele implicate în scandalul selfie-urilor nud au fost "proaste", a declarat Günther Oettinger, viitorul comisar european pentru economie digitală și societate digitală, informează bbc.co.uk.

Politicianul german a refuzat să își ceară scuze după ce a spus că vedetele au fost „proaste” atunci când au decis să își facă fotografii nud, care au fost copiate și distribuite ulterior de pirații cibernetici.

El a fost aspru criticat pentru comentariile sale, în rândul cărora se regăsește următoarea frază: „Prostia reprezintă un lucru de care nu îi poți salva – sau doar parțial – pe oameni”.

Günther Oettinger va deveni comisar european pentru economie digitală și societate digitală în luna noiembrie.

Parlamentarul european Julia Reda l-a atacat imediat pe politicianul german: „Acea declarație e de necrezut!”.

Într-un text publicat pe blogul ei, Julia Reda, care reprezintă Partidul Piraților din Germania, a spus: „Persoana care va fi însărcinată cu recâștigarea încrederii în internet, pentru ca europenii să facă mai multe afaceri online, tocmai a dat vina pe acei oameni ale căror date personale au fost accesate și distribuite fără permisiunea lor”.

„A plasat vina morală pentru acea infracțiune direct pe umerii victimelor, nu pe cei ai infractorilor”, a adăugat ea.

Invitat de BBC să își clarifice comentariile, Günther Oettinger a spus: „Toată lumea are dreptul la intimitate. Comisia Europeană vrea să facă din «cloud computing» un spațiu mai sigur”.

Întrebat dacă dorește să își ceară iertare pentru acea declarație sau să își extindă comentariul, politicianul german a răspuns sec: „Nu!”.

Günther Oettinger a făcut acele declarații în timpul unei reuniuni care a avut loc la Bruxelles, luni. El făcea referire la publicarea ilegală pe internet a unor fotografii intime cu peste 80 de femei celebre, în rândul cărora se regăsesc actrița Jennifer Lawrence și cântăreața Rihanna.

Utilizatorii platformei online 4Chan au fost primii care au distribuit acele imagini nud, care, după câte se pare, au fost obținute prin accesarea ilegală a unor conturi private de pe platformele de stocare de fișiere online.

Înainte de a face acele comentarii, politicianul german a spus că vorbea „pe jumătate serios”.

După o scurtă ezitare, el a adăugat: „Recent au apărut tot mai multe lamentări publice despre celebritățile care și-au făcut selfie-uri nud. Pur și simplu nu-mi vine să cred. Dacă o persoană este suficient de proastă, precum aceste celebrități, să își facă fotografii nud și să le publice pe internet, atunci cu siguranță nu se poate aștepta ca noi să o apărăm. Prostia reprezintă un lucru de care nu îi poți salva – sau doar parțial – pe oameni”.

Criticii lui Oettinger au insistat asupra faptului că, deși acele imagini erau din punct de vedere tehnic „online”, ele erau de fapt păstrate într-o manieră privată – imaginile au fost furate din conturi cloud private aparținând unor celebrități.

Julia Reda a adăugat: „Glumind pe seama unui lucru pe care ar trebui să îl considere o problemă gravă și făcând acest lucru pe un ton rece și insultător, Günther Oettinger a ridicat un mare semn de întrebare în privința calificării sale pentru acest post (de comisar european, n.r.) prin care ar trebui să modeleze societatea digitală europeană în următorii cinci ani”.

Cotidianul german Der Spiegel afirmă că acel comentariu demonstrează faptul că Günther Oettinger „nu are habar de problemele actuale și chestiunile importante din noul său minister”.

Potrivit AFP, alegerea lui Günther Oettinger pentru postul de comisar european pentru economie digitală a fost deja puternic criticată în Germania, întrucât politicianul german, fost comisar european pentru energie, ironizat adeseori pentru engleza lui aproximativă, nu dispune de nicio competență recunoscută în acest domeniu.

Inchide