• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Declarație scandaloasă a cancelarului Austriei: „Cetățenii din UE trebuie să fie opriți să aibă acces la un loc de muncă”

Declarație scandaloasă a cancelarului Austriei: „Cetățenii din UE trebuie să fie opriți să aibă acces la un loc de muncă”
Cetățenii austrieci trebuie să aibă prioritate la angajare față de imigranții din alte state ale Uniunii Europene, propune cancelarul Austriei, Christian Kern, acuzând țările est-europene că exportă șomajul în Occident.

Imigranții veniți din alte state UE trebuie să poată fi opriți să aibă acces la un loc de muncă dacă un austriac calificat a aplicat pentru aceeași funcție, a declarat cancelarul Christian Kern, liderul Partidului Social-Democrat din Austria (SPÖ, centru-stânga).

„Acest lucru înseamnă că doar dacă nu va fi disponibil un șomer în Austria un loc de muncă poate fi dat fără restricții unui imigrant”, a adăugat Christian Kern, citat de site-ul de știri Kurier.at și de EUObserver.

Christian Kern a acuzat țările est-europene că „exportă șomaj în Austria”, îndemnând companiile austriece să acorde prioritate la angajare austriecilor.

Cancelarul Austriei propune introducerea unui „mecanism de protecție pe piața muncii”. „La nivelul Uniunii Europene, trebuie reintrodus un instrument pe piața muncii, în principal în sectoarele în care șomajul este ridicat și unde sunt tensiuni”, a subliniat Kern.

Tratatele UE garantează libera circulație a cetățenilor, bunurilor, capitalului, serviciilor și prevăd drepturi egale, inclusiv la angajare, pentru cetățenii tuturor statelor membre.

Inchide