Depozit de gaze descoperit în Marea Neagră. Cine îl exploatează

Depozit de gaze descoperit în Marea Neagră. Cine îl exploatează
Depozit de gaze descoperit în Marea Neagră / Sursa FOTO: pxhere.com
Publicat: 05/06/2021, 08:36

În căutare de resurse naturale în Marea Neagră, Turcia anunță că a descoperit un depozit important de gaze. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a dezvăluit vineri, 4 iunie, că nava de foraj Fatih a găsit recent un depozit de 135 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în zăcământul de gaze Sakarya, informează Reuters.

De câțiva ani, Ankara se confruntă cu o lipsă de rezerve proprii de energie. Din acest motiv, „otomanii” sunt nevoiți să recurgă la import pentru a-şi acoperi cea mai mare parte a necesarului intern.

Turcia vrea să stăpânească și Marea Mediterană

În prezent, Turcia este unul dintre cei mai mari cumpărători de gaze naturale din Rusia. De aproape 10 ani, însă, navele sale de foraj explorează resursele energetice ale Mării Negre. Anul trecut, în luna august, Turcia a anunţat că a descoperit cel mai mare depozit de gaze naturale al său, de 405 miliarde de metri cubi.

  • Obiectivul trasat de Erdogan este acela de a aduce gazul din acest uriaș depozit pe piaţa internă începând cu anul 2023. Chiar dacă experţii sondori l-au avertizat că un astfel de proces ar putea dura câţiva ani şi ar necesita investiţii de miliarde de dolari, asta înainte ca producţia să înceapă, Erdogan a fost cât se poate de clar: din 2023, Turcia consuma gaze extrase din Marea Neagră!

Pe lângă acest depozit de gaze descoperit în Marea Neagră, Turcia explorează hidrocarburi şi în Marea Mediterană, zona de est. Acolo, însă,  se află într-o dispută cu Grecia privind frontiera maritimă, cele două state fiind la un pas de conflict armat în urmă cu un an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase