Derapaj grav al unui înalt ierarh ortodox din Grecia: „Nicio femeie nu este violată fără consimțământ

Derapaj grav al unui înalt ierarh ortodox din Grecia: „Nicio femeie nu este violată fără consimțământ
Sursa foto: greekcitytimes.com
Publicat: 03/09/2022, 08:41

Episcopul Chrysostomos de Dodoni, un înalt ierarh din Grecia, a stârnit indignare după ce a făcut o serie de declarații despre femei și avort.

Potrivit acestuia, „nicio femeie nu este violată fără consimțământ”, iar avortul ar trebui să fie interzis chiar și dacă sarcina apare ca urmare a uui viol.

Declarațiile prelatului nu au rămas fără ecou, fiind criticate atât de cetățenii de rând, cât și de mai mulți miniștri din guvernul conservator de la Atena.

„În vremuri de natalitate scăzută, precum cele prin care trecem, avorturile nu pot fi tolerate”, a spus el, adăugând că „avortul este o crimă”.

El a refuzat să recunoască adevăratul sens al violului ca act de violență care nu are acordul femeii, spunând „Un viol nu are loc fără consimțământ” și „o femeie nu rămâne însărcinată în urma unui viol”. „Întotdeauna sunt doi oameni implicați în [a face] dragoste”, a spus episcopul, potrivit ziare.com.

„Când avem o rată atât de scăzută a natalității, este posibil să permitem distrugerea unui sugar, un copil care, atunci când a fost conceput, a început deja să aibă viață? O femeie nu poate fi violată fără să vrea, să nu înnebunim acum. Îţi dai seama că o femeie stă, este violată şi rămâne însărcinată? Este nevoie de participare”, a menționat Chrysostomos despre avorturi.

Declarațiile, taxate de societatea civilă din Grecia

Afirmațiile prelatului nu au rămas fără ecou și au fost criticate atât de cetățenii obișnuiți, cât și de înalți oficiali guvernamentali.

„Declarația episcopului de Dodoni despre femeile care sunt victimele violenței este o rușine pentru noi toți și este calomnioasă pentru credința creștină ortodoxă și pentru biserica noastră, care are mereu grijă de victimele violenței”, a transmis ministrul Turismului, Vassilis Kikilias, pe Twitter.

Ministrul Educației, Niki Kerameos, a criticat și ea derapajul acestuia.

„Declarația episcopului cu privire la viol este de neconceput și condamnabilă. Ofensează brutal societatea și este în contradicție cu atitudinea Bisericii care sprijină de fapt femeile victimele abuzurilor și violurilor”, a spus aceasta.

Și internauții au criticat declarațiile episcopului, unii dintre aceștia descriindu-l ca fiind un „taliban creștin” sau „psihopat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase