Dezastru ecologic. O pată de petrol pornită din Siria a ajuns aproape de Cipru. Imagini incredibile din satelit

Dezastru ecologic. O pată de petrol pornită din Siria a ajuns aproape de Cipru. Imagini incredibile din satelit
Dezastru ecologic. O pată de petrol pornită din Siria a ajuns aproape de Cipru. Imagini incredibile din satelit / Sursa foto: Twitter / SANA Siria
Publicat: 01/09/2021, 09:49

O pată de petrol pornită din Siria a ajuns aproape de coastele Ciprului și imaginile din satelit arată că se întinde pe aproape 150 km pătrați.

Autoritățile cipriote monitorizează o scurgere de petrol provenită de la o centrală electrică de pe coasta mediterană a Siriei, care ar putea afecta în curând insula, scrie BBC, citat de g4media.ro.

Deversare periculoasă în mare

Presa de stat din Siria a anunțat săptămâna trecută că a avut loc o deversare de combustibil în mare, dintr-un rezervor al unei centrale termice din Baniyas.

Imaginile realizate de satelitul european Sentinel-1 arată că, într-o singură săptămână, pata s-a răspândit de-a lungul coastei, ajungând aproape de orașul Latakia și acoperind 150 kmp de mare.

Siria a minimizat gravitatea situației

Siria a minimizat gravitatea dezastrului, spunând că se ocupă de curățenie. Ciprul a emis însă luni un avertisment cu privire la această situație, ca răspuns la noile imagini prin satelit, care arătau că a crescut ca dimensiune și că este aproape de Cape Apostolos Andreas, cel mai nord-estic punct al Peninsulei Karpas, care se află în autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord (TRNC), la 130 km de Baniyas.

Vicepreședintele Turciei, Fuat Oktay, a anunțat că „mobilizează toate mijloacele la îndemână, pentru ca pata de petrol să nu se transforme într-un dezastru ecologic”.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase