„Diamantul Păcii”, unul dintre cele mai mari din lume, vândut la licitație pentru o sumă colosală

„Diamantul Păcii, unul dintre cele mai mari din lume, vândut la licitație pentru o sumă colosală
Publicat: 05/12/2017, 10:30
Actualizat: 25/03/2019, 20:46

Piatra prețioasă de 709 carate, numită „Peace Diamond” („Diamantul Păcii”, n.r.), a fost scoasă la vânzare de guvernul din Sierra Leone, țară în care a fost descoperită, și cumpărată de bijutierul britanic Laurence Graff, a declarat Martin Rapaport, președintele Rapaport Group, o rețea de companii de diamante care a coordonat licitația.

„Sută la sută din valoarea acestui diamant, din valoarea de licitație a acestui diamant, va reveni guvernului și poporului statului Sierra Leone. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva”, a spus Rapaport.

Diamantul a fost descoperit în luna martie, în Kono, o regiune din estul statului Sierra Leone, de un preot creștin, care l-a oferit guvernului pentru a se ocupa de licitație.

Aceasta a fost a doua oară când guvernul a încercat să vândă diamantul, după ce inițial a respins o ofertă mai mare, de 7,8 milioane de dolari, în luna mai.

Organizația Națiunilor Unite a ridicat un embargo privind exporturile de diamante din Sierra Leone în 2003, dar sectorul de activitate, care se ridică la o valoare de 113 milioane de dolari, este afectat de contrabandă.

Diamantele au „alimentat” în Sierra Leone un război civil care a durat zece ani și s-a încheiat în 2002, în timpul căruia rebelii au forțat civili să lucreze în mine, iar din câștiguri au cumpărat arme. Astfel a apărut expresia „diamante însângerate”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase