DIPLOMAȚIE. Statele Unite anunță că au impus restricții privind vizele pentru mai mulți oficiali chinezi, pe fondul legii siguranței naționale din Hong Kong

Redactor:
Andrei Vacaru
DIPLOMAȚIE. Statele Unite anunță că au impus restricții privind vizele pentru mai mulți oficiali chinezi, pe fondul legii siguranței naționale din Hong Kong
DIPLOMAȚIE. Statele Unite anunță că au impus restricții privind vizele pentru mai mulți oficiali chinezi, pe fondul legii siguranței naționale din Hong Kong. Sursa foto: Shutterstock

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a anunțat vineri că Statele Unite au decis să impună restricții privind vizele pentru mai mulți oficiali ai Partidului Comunist Chinez pe care îi consideră responsabili pentru îngrădirea libertății cetățenilor din Hong Kong.

Decizia face parte dintr-o serie de sancțiuni pe care Statele Unite ar urma să le impună Chinei ca urmare a intenției Beijingului de a impune o nouă lege a siguranței naționale în Hong Kong, informează site-ul agenției de presă Reuters.

„Anunț astăzi restricții privind vizele împotriva unor actuali și foști oficiali ai Partidului Comunist Chinez despre care credem că ar fi responsabili sau complici în ceea ce privește subminarea autonomiei regiunii Hong Kong”, a anunțat Pompeo prin intermediul unui comunicat, fără, însă, a nominaliza oficialii vizați.

Anunțul vine în contextul în care China promovează în continuare o legislație privind siguranța națională din Hong Kong, ceea ce l-a determinat pe președintele Statelor Unite, Donald Trump, să declanșeze luna trecută un proces prin care să elimine prevederile care acordă un statut privilegiat al acestui teritoriu în legislația americană.

Relația dintre SUA și China, din ce în ce mai tensionată

De asemenea, decizia vine pe fondul unei relații din ce în ce mai tensionate între Washington și Beijing, în special din cauza acuzațiilor Statelor Unite privind modul în care China a gestionat pandemia de COVID-19.

„Președintele Trump a promis să pedepsească oficialii din Partidul Comunist Chinez responsabili pentru afectarea libertății din Hong Kong. Astăzi am luat atitudine în această direcție”, a spus Pompeo.

El a adăugat că Partidul Comunist Chinez a grăbit eforturile de a submina autonomia din Hong Kong prin intermediul legii siguranței naționale. Pompeo a acuzat Beijingul că a pus presiune pe autoritățile locale să aresteze activiștii pro-democrație și că a încercat în repetate rânduri să îi discrediteze pe politicienii care se opun Chinei.

Pompeo a făcut apel la China să își respecte angajamentele în ceea ce privește gradul ridicat de autonomie al provinciei Hong Kong și a avertizat că Statele Unite vor continua să monitorizeze situația din acel teritoriu.

Inchide